Још једна донација полицији

 

Удружење осигуравача посвећено повећању безбедности у саобраћају

Саобраћајна полиција МУП Србије добила је уређаје којима се откривају возачи који возе под дејством наркотика. То су уређаји марке „Drager Drug test 5000 STK“ који непогрешиво откривају присуство 8 врста психоактивних супстанци. Укупно 4 таква уређаја и 2.000 припадајућих тестова за узимање узорака телесне течности и тестирање, донирало је Удружење осигуравача Србије.
Примопредаји опреме присуствовао је и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је поручио да је ова донација значајан помак за нашу полицију, јер ће сада моћи много више пијаних или дрогираних возача да искључи из саобраћаја.
„Удружење осигуравача Србије још једном је показало колико је социјално одговорно, колико размишља о својој индустрији, али и колико размишља о безбедности свих нас учесника у саобраћају. Немојте седати дрогирани за волан. Свака одговорност је ваша. Ако сте дрогирани, а ми то утврдимо, бићете одговорни за сваку штету коју направите и за вас осигурање не важи, баш као што нема ни попуста када је у питању кривична или прекршајна одговорност“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић нагласио је да Удружење наставља врло успешну сарадњу с МУП-ом. Јовановић је подсетио да је ове године Удружење осигуравача већ донирало више стотина хиљада евра за потребе полиције.
„Сви они који проузрокују одређену штету, а под утицајем су психоактивних супстанци, постају регресни дужници индустрије осигурања. То значи да ће морати да плате комплетну штету и та обавеза не застарева. У претходном периоду имали смо случајеве када су ти дугови достизали и износе од више стотина хиљада евра, што је велики проблем. Требало би да сви водимо рачуна и делујемо превентивно како бисмо смањили штету на нашим путевима“, рекао је Јовановић.
Јовановић је подсетио да се штета наплаћује из комплетне имовине регресног дужника, односно из плате, пензије, покретних и непокретних ствари, потраживања и сваке друге имовине којом он располаже, коју ће стећи или наследити.

Шта се дешава ако његова имовина није довољна да покрије штету?
Пре или касније штетник ће стећи неку имовину или плату из које ћемо се наплатити. Ако се утврди да је неко распродао или преписао имовину да би избегао ту обавезу, води се посебан парнични поступак са циљем да се из те имовине намири дуг. Ту је и имовина стечена у браку која представља заједничку имовину супружника. Из половине, која припада штетнику, можемо да се намиримо. У сваком случају, они који користе дрогу и такви седају за волан доводе себе у ситуацију да до краја живота плаћају штету.

О којим износима говоримо?
Износи могу да буду вишемилионски. Уколико у незгоди погине једна особа, накнада штете по основу душевних болова за смрт блиског лица може да износи неколико милиона динара. На ту накнаду право имају деца погинулог, супружник, родитељи, брат и сестра уколико живе у трајној заједници. Износи су већи ако су деца школског узраста, јер се њима до краја школовања плаћају трошкови школовања – по основу изгубљеног издржавања. То може да буде и десетак хиљада динара месечно. Наравно, ту је и материјална, односно штета на возилу оштећених.

Да ли је вожња под дејством дроге једини основ за губитак права из осигурања?
Не. Ту су још и вожња под дејством алкохола, коришћење возила на начин који није у складу са његовом наменом, ако возач нема дозволу за управљање возилом одређене категорије, ако му је возачка дозвола одузета или је искључен из саобраћаја, ако је штету проузроковао намерно, уколико је возио технички неисправно возило, а да му је то било познато, односно ако је напустио место незгоде, а није дао своје личне и податке о осигурању. По свим тим основама, возач плаћа комплетну штету коју је причинио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *