Догодине на Ловћену!

Поводом годишњице упокојења митрополита Амфилохија

Да је само спровео „литијску револуцију“, то би било довољно да уђе у историју, легенду и (што је можда и најважније) народно предање. А урадио је много више од тога, јер је (последња и највећа) одбрана светиња само круна његовог вишедеценијског непрестаног православног и српског деловања на спасавању српских (и свих других) душа и везивања људи за небеско и вечно. A где смо данас, годину дана од Амфилохијевог упокојења?

Чак ми је један од њихових главних говорио – ти би био одличан да будеш члан ДПС-а. А ја кажем: „Слушај пријатељу мој, мени је уска васиона. А ти хоћеш да ме сместиш у мали ДПС. А мени васиона уска човече. Ја не могу себе да нађем у васиони, идем негде даље и дубље од васионе. Е то је сва прича“ – говорио је Амфилохије (Х)Ристов Радовић, блаженопочивши митрополит-црногорско приморски и један од најважнијих српских духовних горостаса у претходних сто година (што је велико признање с обзиром на „конкуренцију“, тј. благодарност нашег мучног 20. века који је обиловало страдањима али и светитељима). Вечни проповедник Живе Речи Христове попут Петра Првог и вечни трагалац за смислом постојања попут Петра Другог. Достојни наследник оба ова великана. Стога није чудно што се Амфилохије упокојио готово на исти дан када и они, дан уочи прослављања Светог Луке, 30. октобра претходне године.
О његовој духовној величини, учености, ерудицији, полихисторичности је беспредметно говорити, пошто је она на нивоу подразумевања, већ треба дати фокус и осветлити оно за шта је Амфилохије живео – да би служио „чести и имену“, мада је он често „крсту служио а Милошем живио“ (његошевски речено). Зато ћемо се фокусирати на два аспекта: Амфилохијево наслеђе и Амфилохијево завештање.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. Malo je reći Hvala na cenjenom tačnom i iskrenom tekstu. IPAK HVALA.
    Mitropolit Amfilohije je ušao u istoriju. Jednom se rađa takav ČOVEK.
    Srećan sam što sam ga poznavao…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *