Дијагноза – климатске промене

ЕЛИТИСТИЧКА ЕКОЛОГИЈА У ГЛАЗГОВУ

Доктор Кајл Мерит из Нелсона, у канадској области Британска Колумбија (западна обала), преко ноћи је постао светски познат. Овај млади доктор поставио је дијагнозу пацијенту – пати од „климатских промена“. Канада је ове године забележила велике врућине а пензионерка у питању (у осмој деценији) има дијабетес, слабо срце и живи у каравану без клима–уређаја. Врло лако дехидрира, констатовао је доктор и изрекао дијагнозу – климатске промене! Ово су поздравили и други тамошњи доктори и покренули иницијативу дирљивог назива Доктори и медицинске сестре за планетарно здравље. Не треба да лечимо симптоме већ праве узроке болести – изјавио је доктор Кајл Мерит. Узрок су – климатске промене!

Да су доктори и медицинске сестре одувек подржавали здравље, то нам је било јасно. Сад нам ови Канађани саопштавају да постоји (да ће постојати) и глобална, планетарна одредница под том фирмом, неко ко ће се сасвим несебично бринути о здрављу свих људи света. Имате рак? Лечимо вас од климатских промена. Отказали бубрези, јетра? Климатске промене! Дивота. Како ли смо само дотле стигли? Корак по корак.
Управо је пре неки дан у шкотском граду Глазгову окончана конференција о климатским променама COP26 (Conference of the Parties, конференција заинтересованих страна). Но пре него што погледамо обзнањене закључке конференције и шта би могле да буду импликације, вратимо се уназад неколико недеља и подсетимо и припрема за овај глобални догађај.

МАРШ НА РИМ Глобални циркус је започео овогодишњим походом у Рим, где су се састали лидери Г20, групе сачињене од неких највећих економија света које производе око 80% светског бруто дохотка, остварују 75% трговине и представљају 60% светске популације (подаци с њиховог сајта). То су Сједињене Државе, Британија, Немачка, Француска, и сама Европска унија, Кина, Русија, Индија, Јапан, Мексико, Бразил и тако даље.
Ево и неких тема којима се бавио овај скуп: глобална економија, здравље, одрживи развој, подршка рањивим, угроженим земљама, архитектура међународног финансијског система, те човекова средина и климатске промене. Скуп је исто тако изјавио да подржава намеру Светске здравствене организације (СЗО) да до краја ове године инјекцију против короне прими 40%, а до средине следеће године и 70% светске популације. Пошто се руски председник В. В. Путин жалио (видео-линк) на непризнавање руске вакцине на глобалном нивоу, учесници су изјавили да ће порадити на признавању свих инјекција које СЗО сматра безбедним и ефикасним.
Онда је Џо Бајден отишао у Ватикан да се види с папом Франциском. У његовој пратњи је било 85 лимузина и сусрет је протекао у срдачној и немаскираној атмосфери без држања непотребног одстојања. Па сви смо ми наши, зар не? Џо је захвалио папи на заузимању за сиромашне, болесне, гладне и за жртве прогона и ратова. У следећој реченици је похвалио домаћина што се залаже за борбу против климатских промена. И ту сад већ можемо да напустимо Г20 и Рим да се сви преселимо у живописни Глазгов, где је на реду главни спектакл – COP26, Конференција о климатским променама.

У овај шкотски град стигло је 400 приватних и још много обичних авиона, аутомобила, возова и хеликоптера. Домаћин скупа је био принц хоћу-да-будем-краљ Чарлс, било је ту и шведско дериште и икона покрета Грета Тунберг, затим Борис хоћу-да-будем-Бонд Џонсон, Француз Макрон и Аустралијанац Морисон (не говоре због оних подморница), Индијац Моди, Клаус нећете-имати-ништа-и-бићете-срећни Шваб, Џеф Амазон Безос, те вакцинатор Бил Гејтс, као и глумац с Титаника Леонардо ди Каприо, те још многи представници земаља, банкари (да, банкари), новинари, као и агенције за спасавање човечанства. Представници домородачког становништва Амазоније и других о чијим животима се унутра преговарало и одлучивало остали су напољу, на улици!
Само им још фали Агата Кристи да напише нови роман Climate Express (већ је написала Orient Express) у ком се сви трују и боду ножевима и где најзад долази детектив Херкул Поаро да реши све мистерије.
Можда је, међутим, занимљивије видети кога није било? Није било краљице Елизабете (прехладила се, а зли језици кажу да се дистанцира од сина, принца Чарлса), Руса Путина није било (КГБ агент, кажу, због тога), Кинеза Сија нема (диктатор), Бразилац Болсонаро се није појавио (треба га оптужити за злочине против човечности), Ердогана нема (коментар непотребан), Саудијска Арабија (највећи светски произвођач нафте) није била представљена и још понеки. Неки цинични коментатор би сигурно могао да примети да списак присутних подсећа на неки проширени састав земаља НАТО-а, војне алијансе која се поново растеже и све опасније примиче Русији, Кини (Тихи океан) и Ирану (Блиски исток).
Гостима скупа (25.000) није била потребна потврда о вакцинацији, што је наишло на огромно одобравање Шкотланђана који у последњих годину и по тешко да из куће смеју да изађу (премијерка Никола Стурџен о томе води рачуна). Поред тих 25.000 који одседају по хотелима и приватним кућама, има још неколико хиљада чланова послуге који су смештени на неколико великих бродова, крузера укотвљених на реци Клајд и чији дизел-мотори раде све време пуном паром, у складу с принципима скупа. Све у свему, дали су сви заједно значајан допринос загађењу човекове средине и остаје потпуно нејасно зашто ова манифестација није организована виртуелно, преко интернета као и све друго ових дана. Но мора да је за то постојао неки ваљан разлог. Треба им веровати, зар не?
Скуп је трајао две недеље и обиловао је говоранцијама током којих су неки делегати спавали (Џо Бајден и Борис Џонсон) и многим формалним и неформалним састанцима. Проглашени циљ ове конференције је да убрза испуњавање Париског договора (2015) о климатским променама. Ту су се земље потписнице обавезале да задрже пораст глобалне температуре на највише два степена Целзијуса у односу на прединдустријски период и да истовремено задрже грејање планете на 1,5 степена Целзијуса. Да би се то постигло, земље учеснице треба да до 2030. године смање емисију гасова с ефектом стаклене баште. Ти и такви, париски циљеви би, међутим, узроковали пораст температуре од још три посто, што би представљало катастрофу. Из тих разлога је био потребан још један хитан састанак – COP26.
Конференција у Глазгову је сада завршена и јавности су саопштени резултати рада. Главне тачке су следеће: да престане употреба угља и фосилних деривата до 2030. (2040. за сиромашне) на шта Аустралија (други највећи светски произвођач) није пристала, а Кина се противила и тражила амандмане до последњег тренутка; прелазак на „зелену технологију“, финансијски програм вредан 130 билиона долара (40% глобалних средстава) за развој нових технологија, да се заустави сеча шума и покрене акција пошумљавања, 45 земаља је потписало споразум којим се обавезују да учине ратарство одрживим, транспорт – 34 земље су се обавезале да обуставе продају неелектричних возила до 2040. године, али овај споразум нису потписали представници три највећа тржишта аутомобила, Сједињених Држава, Кине и Немачке; смањити емисију метана (ефекат стаклене баште). Два највећа светска загађивача, Кина и Сједињене Државе, потписали су споразум којим се обавезују да „поспеше климатске поступке којима се увећавају амбиције“. Шта год да то да значи, ни на енглеском није ова формулација јаснија – да није лош превод с кинеског?

КАД ВЕДЕТЕ ДЕМОНСТРИРАЈУ Толико о формалном делу конференције и јавно проглашеним смерницама. Скуп је имао свој сасвим препознатљив и пажљиво однегован имиџ са све демонстрантима који траже много веће уступке и то одмах, као и с истакнутим ведетама овог покрета.
Дакле, судбина планете је у питању. Наука је недвосмислена и ко боље да нам то најави и објасни него Гретица, која јури светом од једне фото-прилике до следеће и која у тој јурњави вероватно ни основну школу није завршила. До ње је и чувени принц који је студирао на Кембриџу, којим кружи занимљива урбана легенда. Принц Чарлс је овде студирао историју, археологију и антропологију (Тринити колеџ, 1967–1970) а с њим је стално био и члан краљевског обезбеђења. Где принц ту и члан обезбеђења, како у кафану, тако и на предавања. Легенда сад вели да су после тих неколико година „заједничких“ студија обојица успешно дипломирали. Принц осредњом оценом 2,2, а члан обезбеђења пажње вредном 2,1. На основу ове кратке скице можемо ево и да закључимо да академски Кембриџ можда и не гледа превише благонаклоно на интелектуалне домете принца од Велса.
И најзад неизбежни Боџо, који је колико пре месец дана с говорнице Уједињених нација цитирао жапца Кермита (мапетовци, лутке) а онда је у соби за конференције Даунинг стрита (соба вредна 2,6 милиона фунти) одгледао нови филм Џејмса Бонда, што га је свакако инспирисало да на COP26 одржи пажње вредан говор о томе како је свет сада везан за паклену машину која може сваког тренутка да експлодира и да Џејмс Бонд, британски тајни агент 007, вредно ради на томе да је деактивира. Дотични је студирао латински и старогрчки у Оксфорду па ваљда зна.
Овај карневал је, дакле, био политичког карактера и сврха му је позив на акциони план базиран на научном објашњењу које је (наравно) сасвим егзактно и неупитно. Планета се брзо загрева, нема нам спаса и морамо да нешто учинимо о том питању. Но како већ у науци бива, има свакако и другачијих мишљења. Ево неколико таквих.
Наш међународно признати научник Милутин Миланковић (Даљ, 1879 – Београд, 1958) својевремено је изнео хипотезу да Земљина орбита око Сунца има варијације и да је стога Земља некада ближа а некада даља од Сунца. Што наравно као последицу може да има загревање, односно захлађење. То исто мишљење заступа и професорка Валентина Жаркова (Нортумбрија универзитет у Британији) чији научни рад је насловљен „Растојање између Земље и Сунца се мења периодично, сваких 2.100-2.200 година“.
Дански публициста Бјорн Ломборг у књизи врло сугестивног наслова – „Лажна узбуна: како нас паника узрокована причама о климатским променама кошта билионе, упропашћава сиромашне и не постиже да поправи планету“ – пише да ће зелена агенда владе земаља довести до просјачког штапа, и смањиће стандард живота свих људи на планети осим наравно шачице оних који агенду и гурају из све снаге.
И лондонски „Телеграф“ је објавио чланак који позива да поставимо једно једноставно питање: да ли је нула емисије угљеника једина и реална опција? Да ли можда треба да размислисмо о томе да се прилагодимо променама уместо што покушавамо да их спречимо?
Енглески коментатор Питер Хиченс примећује да свет сад треба да дигне руке од угља док Кина проширује употребу овог деривата. Он сматра да је све ово узалудно и штетно. Међутим, примећује он даље, Би-Би-Си је, има томе већ неколико година, обзнанио да, што се ове теме тиче, нема више обавезу да буде непристрасан. Генерални директор ове државне медијске куће је изјавио да климатске промене нису више политички контроверзна тема. О Путину је све јасно, о корони и пандемији је све јасно, о климатским променама је све јасно, о Трампу и Бајдену је све јасно… па које су нам теме остале на располагању за отворене интелектуалне разговоре и расправе? Фудбал, баштованство, кулинарство, стари Римљани, крикет?

ХОЛИВУД У ШКОТСКОЈ COP26 била је представа у режији најбољих холивудских мајстора. Најмоћније светске финансијске структуре и појединци то све подржавају – то је њихова сигурна инвестиција. Важно је исто тако приметити да се ове слике и речи (пропагандни леци) несметано уливају у наше домове и мозгове са специјалним освртом на утицај (индоктринација) који врше на најмлађе. И ту је улога наше Гретице пресудно значајна. Оскар јој не гине.
У исто то време, међутим, док се ове шарене слике врте екранима и страницама новина, позоришни комад чувеног режисера Терија Гилијама (Монти Пајтон филмови и скечеви) скинут је с репертоара Олд Вик позоришта у Лондону зато што се особље ове славне установе осећа „нелагодно“ поводом изјаве уметника да је уморан од тога да се сва зла овог света приписују белим људима. Да је један од твораца хумора који смо сви толико волели још у форми, потврдио је и изјавом да „када се ја изјасним да сам црнац и лезбијка у транзицији (промена пола), неки се љуте. Зашто?“ Не заборавимо даље да се све ово догађа у време и на месту где Европска унија плаћа научне (хм-хм) сараднике да произведу студију (три пута хм) која покушава да покаже да је хумор опасно оружје у рукама терориста који се на интернету противе мишљењу владајуће клике. Хумор, и то је кроз историју јасно показано, може да буде опасно оружје само за тиране и злотворе, јер тиранија и злочин не поседују адекватне интелектуалне и духовне способности ни да произведу ни да схвате хумор. Па ни да га толеришу.
Сајам климатских промена је прохујао Шкотском и западним светом. Оде свих оних 400 приватних авиона и сада мирно лете негде другде док ми чекамо следеће закључавање. Ко је пажљиво пратио говоранцију разумео је да се прича о редукцијама кретања, о промени начина исхране, о надградњи финансијске парадигме и још много тога. Неко је добро све осмислио пре него што је пустио у јавност.
Корона криза ће се полако прелити у климатску кризу. Ванредне мере које воде у даља закључавања остаће као мач над нашим главама. Дигитални идентитет који се сада уводи дистрибуцијом инјекција ће се елегантно и безболно (за власт) спојити с дигиталним новцем и системом социјалног кредита. Сваки појединац ће тако добити бонус за одређену количину испуштених гасова. Десет ћевапа недељно, двадесет километара колима месечно и три сата струје дневно. Да спасемо планету. Па нећете ваљда бити толико себични па да се буните?
Цивилизација која нам је даривала колонијално наслеђе и индустријску револуцију је сада коначно схватила да су у прошлости много грешили, па ће сада то исправити. Ево, забранили су да се прича о расизму, половима, корони и климатским променама. Баш им хвала, то је све врло корисно.
Захваљујући свим гореописаним напорима, пацијент из малог града Нелсона у Канади је дијагностициран климатским променама. Остаје помало нејасно како ли је та вест нашла пут до међународне јавности. Биће све више таквих пацијената, сигурни смо. Вакцинатор Бил с тимом стручњака из области кибернетике и финансија већ ради на иновативном решењу за ову болест. Лекови су наша прошлост, превенција и оригинална решења су наша будућност.
Подсећа све то на дане када смо пушили и пили кока-колу. Онда смо једног дана сазнали да су то све отрови који нас убијају. Произвођачи се лепо извинили и рекли да нису имали појма да су њихови производи штетни по здравље. Сада нам нуде цигарете без никотина и кока-колу без шећера. А можда су вода и ваздух од самог почетка били најбоље решење?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *