Браћа у Београду

Да ли је радост опозиције због доласка браће Хил само стари поданички рефлекс, или постоји опасност од изазивања насиља у Србији?

Иако се на Балкану мења готово читава гарнитура америчких дипломата, пажња јавности највише је усмерена на рођену браћу Кристофера и Николаса Хила. Кристофер је вансеријски дипломата, предвиђен за амбасадора у Београду, а Николас врхунски обавештајац ЦИА чију ћемо улогу на Балкану тек видети. Нема више високог америчког дипломате који уједно није и обавештајац. И обратно, нема врхунског обавештајца који није овладао дипломатским вештинама како би маска под којом обавља прљаве акције и операције била уверљива. А браћа Хил спадају у пионире нове технике деловања, где су обавештајни центри (углавном смештени у амбасадама) постали важнији за реализацију америчких интереса од самих амбасада.

РИЧАРД ХОЛБРУК И МАДЛЕН ОЛБРАЈТ Превремени опозив амбасадора Ентонија Годфрија да би дужност преузео Кристофер Хил, сигуран је знак да ће се нешто променити у америчкој политици према Србији.
Нас највише брине то што је Кристофер Хил ученик и сарадник Ричарда Холбрука и Мадлен Олбрајт, добро познатих србомрзаца, чија је фатална политика оставила трајне последице по Србију и Србе на Балкану. Сећамо се да су прави проблеми с албанским терористима на КиМ почели тек када је Холбрук изуо ципеле, сео с њима и направио договор који траје до данас. Мадлен Олбрајт је запретила да ће нас бомбардовањем вратити у камено доба, и покушала је да то спроведе у пракси.
Кристофер је био члан Холбруковог тима приликом преговора из којих је проистекао Дејтонски споразум. Имао је веома важну улогу и током преговора и конференције у Рамбујеу 1999. године, као специјални изасланик државне секретарке Мадлен Олбрајт.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. ДА ЛИ, ПОСЛЕ ЧИТАЊА ГОРЊЕГ ТЕКСТА, И МНОГИХ ДРУГИХ, ПОСТОЈИ И НАЈМАЊА НЕДОУМИЦА ОКО ТОГА ДА ЛИ ТРЕБА ГЛАСАТИ ЗА ВУЧИЋА? САД ИЛИ НИКАД, НАРАВНО, ЗА! И ТО МАСОВНО! А после – па шта будемо сами даље одлучили…

    4
    3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.