БОМБАРДОВАЊЕ И ИЗГРАДЊА СВЕТСКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

Чињеница да Сједињене Америчке Државе поново покушавају да успоставе економску иницијативу глобалних размера као противтежу иницијативи „Појас и пут“, посредно потврђује да је Кина већ осам година најзначајнија економска покретачка сила света, а да то нико из сенке статистичких показатеља није хтео да призна

Најновија америчка иницијатива, која за циљ има умрежавање глобалног одговора Запада на иницијативу кинеског председника Си Ђинпинга „Појас и пут“ из 2013. године, названа је Build Back Better World (B3W).

БАЈДЕНОВА ВИЗИЈА Амерички председник Џозеф Бајден представио је своју глобалну визију улагања у инфраструктуру земаља у развоју до 2035. године. Догодило се то у јуну, на Самиту Г7 у Великој Британији. Циљ иницијативе је, како је пренео „Глас Америке“, стварање вредносног и транспарентног инфраструктурног партнерства високог стандарда за помоћ у финансирању пројеката у земљама у развоју.
План B3W треба да обезбеди финансијска средства за улагање у инфраструктуру у земљама у развоју, чија је вредност процењена на 40 билиона (хиљада милијарди) долара. План је структурно повезан с ранијом америчко-јапанско-аустралијском иницијативом Blue Dot Network вредном 60 милијарди долара.
Бајден је потом искористио разговоре на маргинама недавно одржане Конференције Уједињених нација о климатским променама у Глазгову да представи своју визију зелене глобалне инфраструктурне иницијативе за коју је рекао да ће трасирати одрживи пут ка нултим емисијама штетних гасова до 2050. године.

ОБУЗДАВАЊЕ КИНЕСКОГ ЕКОНОМСКОГ ШИРЕЊА Његове речи да постоји потреба за развојем инфраструктуре у земљама у развоју звучале су потпуно неамерички, имајући у виду да се, у контексту досадашњег искуства америчке глобалне политике, углавном говорило о разарању, а не изградњи инфраструктуре. Истини за вољу, Бајденов план B3W представља пре свега механизам за обуздавање кинеског економског ширења.
Чињеница да Сједињене Америчке Државе поново покушавају да успоставе економску иницијативу глобалних размера као противтежу иницијативи „Појас и пут“, посредно потврђује да је Кина захваљујући њој већ осам година најзначајнија економска покретачка сила света, а да то нико из сенке статистичких показатеља није хтео да призна.
Од јуна до ове јесени Американци нису седели скрштених руку. Заменик саветника за националну безбедност Далип Синг посетио је Гану и Сенегал, а пре тога је током септембра посетио земље Латинске Америке (Еквадор, Колумбија, Панама). Циљ је био скенирање стања и инфраструктурних потреба земаља у америчком дворишту.
Иако је представљена као глобално чедо Групе 7 најразвијенијих земаља света, B3W је пре свега глобални план САД којима у Азији, али ни у другим деловима света, више не цветају руже међународних сукоба.
Вашингтон је доживео неуспех на Блиском истоку, нарочито у Сирији, повукао се из Авганистана, а на испоруке наоружања острву Тајван ретко ко, нарочито у Азији, гледа са симпатијама. Овоме треба додати и да је пре свега тога изостао кључни конфликт између Русије и Кине чија се сарадња, мимо очекивања америчких геостратега, данас одвија на зрео и промишљен начин, попримајући формат савезништва.
Према Парагу Кани („Будућност припада Азији“), Азијци су у 21. веку склонији међусобном решавању конфликата и одржавању стабилности зарад економског напретка, него међународним обрачунима. Они не споре да су САД важне, али истовремено сматрају да су непредвидиве и чак, како Параг Кана наводи, некомпетентне.
Отуда напор САД да се инвестиционо врате најпре у своје двориште, али и у Азију у којој сада рачунају на Јапан и Аустралију као своја „демократска“ упоришта.
„Председникова визија за B3W је да ради са партнерима који деле наше демократске вредности на финансирању и развоју инфраструктуре на начин који је транспарентан, одржив, придржава се високих стандарда и катализује приватни сектор где је то могуће“, саопштила је Бела кућа.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *