Амр Алгувејли – Без Несврстаних свет би био много окрутније место

У последње четири године дошло је до скока без преседана у билатералним односима наше две земље на свим пољима, на дипломатском, плану одбране, културе и економије

У Србији сматрам изузетним сличности са старим традицијама у друштву које и ми у Египту имамо, а посебно гостопримство. Увек се дивим добродошлици када посећујете некога кога не знате врло добро, и гостопримству с којим се дочекују они који би могли да се сматрају странцима. И у Египту смо одувек неговали ту традицију, за коју осећам да је укорењена у сваком селу које сам посетио у Србији. Не одседам увек у хотелима и међународним ланцима који су идентични широм света. Много више уживам у аутентичном осећању добродошлице и традиционалним домаћим оброцима које породице спремају за своје госте. У нашем традиционалном друштву најбоље у кући чувамо за госте. Исту добродошлицу сам осетио у Србији, каже у интервјуу за „Печат“ Њ. е. Амр Алгувејли, амбасадор Арапске Републике Египат у Београду. Након четири године преданог рада и посвећености развоју билатералних односа између наше две земље наш саговорник говори о недавно одржаном Самиту несврстаних.

Средином 1950-их година родила се идеја о оснивању Покрета несврстаних као противтеже блоковској подели света која је у то време резултирала Хладним ратом. Где је место земаља тзв. Трећег света данас, каква је њихова улога након свих ових деценија и крупних промена на глобалном нивоу у домену политике, геополитике, економије…?
Не бих желео да улазим у номенклатуру која не одговара стварним институцијама или групацијама. Дефиниције такође могу да се разликују, у зависности од перспективе и става различитих страна. Хајде да се задржимо на стварним групацијама које окупљају земље с различитих континената и региона.
Овде ћемо наћи Покрет несврстаних који, као што смо видели у Београду средином октобра, наставља да привлачи пажњу својих чланица и сазива састанке на различитим нивоима. Такође имамо и Г77 која представља једну од највећих, ако не и највећу групу земаља на свету, по броју чланова мању можда само од чланства у Уједињеним нацијама.
Ове две групе одражавају тежње земаља у развоју, које неки називају и Глобални Југ, ка праведнијем, демократскијем и поштенијем међународном поретку. Постоји одређена подела рада између ове две групе, при чему се Покрет несврстаних фокусира на међународну политику и мир и безбедност, док се Г77 примарно бави темама везаним за економска и социјална питања на пољу мултилатералних односа.
То покрива низ питања која утичу на добробит и развој велике групе земаља, помажући обликовање међународног система на начин који промовише међународну стабилност, поспешује одржавање мира и сигурности и омогућава међународни развој.
Државе које нису биле блоковски сврстане своје интересе артикулисале су у Покрету несврстаних, прокламујући принципе, наведене у Хаванској декларацији из 1979, као што су национална независност, суверенитет, територијални интегритет и безбедност несврстаних земаља, осуда колонијализма, апартхејда и свих облике стране агресије… У којој мери су остварени ови циљеви?
Ови принципи су чврсто уграђени у савремено међународно право. Несврстани су нас задужили тиме што су бранили те принципе и подржали нове независне државе у периоду од 1950-их до 1970-их у остваривању њихових легитимних аспирација. Можемо само замислити како би свет изгледао да Покрет несврстаних није постојао и да није био успешан у подржавању покрета независности. Међусобна солидарност међу чланицама Покрета била је кључно важна у остваривању њихове националне независности и очувању суверенитета. Покрет несврстаних је поставио основе на којима почива суверена једнакост међу нацијама. Основа је ту, али предстоји даљи рад на очувању.
Када смо код принципа Хаванске декларације, она је и те како рушена. Сви знамо шта се догодило у Ираку и Либији, шта се и дан-данас догађа у Палестини…
Покрет несврстаних је увек бранио палестинско питање. Снажно је подржавао решење две земље с одрживом и независном државом Палестином са Источним Јерусалимом као главним градом. Ово је било јасно и евидентно из изјава делегација на високом нивоу које су учествовале на комеморативном састанку у Београду. Напори усмерени на остварење ове визије настављају се на различитим форумима. Посвећени смо постизању мира на Блиском истоку са циљем постизања просперитета и развоја за све народе који ту живе.
Што се тиче других криза с којима су се суочиле земље у Африци и на Блиском истоку, не постоји боље решење од тражења политичких решења заснованих на принципима и циљевима Уједињених нација, које је Покрет несврстаних увек неговао и бранио. Страна интервенција погоршава ове кризе. Из тог разлога Несврстани као преговарачка група у расправама УН инсистира на принципима националне независности, очувању територијалног интегритета и опирању страном мешању и интервенцијама. Да Несврстани нису константно бранили ове принципе, свет у коме живимо био би много окрутније место, посебно за слабе.
Солидарност која и даље постоји између три региона на различитим континентима света, Африци, Азији и Јужној Америци, изванредна је. Ово је само по себи вредно очувања као знак међусобног разумевања и подршке која превазилази географске и културолошке границе. Изванредно достигнуће које говори о његовој вредности.
На Трећем самиту несврстаних, одржаном такође у Београду, донет је закључак да су управо захваљујући покрету „заживели неки нови међународни и међудржавни односи који поштују територијални интегритет и државни суверенитет, разоружање, мир, људска права и заштиту животне средине“. У којој мери заправо можемо да се сложимо или не сложимо с тим?
Несврстани настављају да играју водећу улогу у промовисању нуклеарног разоружања. Покрет игра незаменљиву улогу у Првој комисији Уједињених нација за разоружање и међународну безбедност. Исту улогу обавља и у значајним Прегледним конференцијама о Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања, обезбеђујући једнак третман за сва три стуба – разоружање, неширење и мирољубиво коришћење нуклеарног оружја. На пример, Несврстани су установили Међународни дан за забрану нуклеарног наоружања који је сада годишњи подсетник на опасности које носи ово наоружање и ризик од уништења људске цивилизације.
Даље, на стубу одржања међународног мира и безбедности, Несврстани играју водећу улогу у мултилатералним преговорима у оквиру УН везаним за концептуално унапређење очувања и изградње мира. Заправо, десет земаља с највећим учешћем трупа у мултидимензионалним мисијама Уједињених нација за очување мира су у континуитету управо земље чланице Несврстаних. Ово је значајан допринос стабилности у свету. И није прошао без одређене цене. У ствари, мушкарци и жене у униформама из несврстаних земаља су у континуитету жртвовали своје животе подржавајући ове мировне мисије. То је вредан допринос међународном миру и безбедности, који треба да буде препознат и цењен од стране целе међународне заједнице.
Како данас, на крају свог амбасадорског мандата у Београду, оцењујете билатералну сарадњу између Србије и Египта, коју сте умногоме унапредили у свим ресорима сарадње?
У последње четири године дошло је до скока без преседана у билатералним односима наше две земље на свим пољима, на дипломатском, плану одбране, културе и економије. Овако широк спектар сарадње одражава ширину обима наших односа а тиме и потенцијал за још даље унапређење.
Финализирали смо око 15 меморандума о сарадњи и споразума на техничким пољима, који су сада спремни за потписивање на наредној седници Мешовитог комитета. За ово је била потребна велика посвећеност јер то захтева прецизно састављање и блиске консултације око садржаја и формата ових правних текстова. Када буду потписани, омогућиће још један додатни искорак у односима између наших земаља.
Посејали смо семе чији плодови ће бити спремни за брање у будућности. Веома смо поносни на то, јер много људи буде у прилици да убира плодове, али само ретки имају могућност да посаде семе. Срећни смо што спадамо међу ове друге.
Иницирали сте и остварили током протекле четири године значајан успех на пољу повезивања и земаља, и градова. Захваљујући вама, Ниш, Нови Сад, Београд, Ужице, Крагујевац, Лесковац, Зајечар и Јагодина већ озбиљно сарађују с пријатељима у братским градовима на свим пољима. А повезали сте и сродне привредне коморе две земље. Да ли сте задовољни постигнутим?
Београд и Каиро нису само главни градови, већ и економски и културни центри Србије и Египта. Захваљујући томе, они су стубови који носе билатералну сарадњу између две земље. Како бисмо заиста укључили нове кругове, било ми је задовољство да се фокусирам на сарадњу између општина, јер на тај начин можемо да досегнемо до више људи, посебно оних који нису у прилици да буду редовно укључени у међународне односе, у поређењу с могућностима које су доступне у главним градовима.
Почели смо с културним активностима, доводећи познате представнике египатског доприноса светском филму, музици, позоришту, фотографији, сликарству, фолклору, модерном плесу, класичном балету, вајарству и другим формама уметности. Показало се да је ово универзалан језик којим говоре наши народи и имао је изузетан утицај на стварање још ближих веза између њих. На својим турнејама египатски уметници су обишли Србију од истока до запада, од севера до југа.
Једнако смо били срећни да омогућимо и учешће представника српске културе на неколико најважнијих догађаја у Египту, посебно на Фестивалу фолклора у Асуану. Културни догађаји су установили заједнички језик египатских и српских градова и регија. То показује колико су наше културе компатибилне, при томе обилујући различитостима, позивајући једна другу на истраживање.
Интелектуална радозналост и заинтересованост су отвориле врата за откривање других поља сарадње. Ту су се укључиле привредне делегације које су Србију посетиле са Црвеног мора, Јужног Синаја и из Александрије. Свест о култури је отворила врата привредној сарадњи. Гувернери ове три значајне и прелепе регије Египта посетили су Србију на челу делегација високог нивоа с пословним лидерима фокусираним на трговину и инвестиције.
Данас су три водеће приморске регије и града Египта, Александрија, Јужни Синај (Шарм ел Шеик) и Црвено море (Хургада и Марса Алам) сестринске регије и градови с Новим Садом, Нишом и Јагодином. Ово је готово без преседана за било коју земљу на свету. Позвао сам драге госте из Србије да искористе то и ојачају културне и привредне везе са сестринским градовима и регијама с којима су сада повезани.
Поента културе је да се стално шири и увек је свеобухватна. Увек постоји неки нови простор који може да се испуни и нова зона за откривање. На пример, тренутно сарађујемо с Универзитетом у Нишу на отварању прве катедре за арапски језик у сарадњи с гостујућим професором с Универзитета у Александрији, др Мохамедом ел Савијем. Такође, планирамо прву посету једног од најперспективнијих египатских пијаниста Мохамеда Шамса, и низ његових концерата широм земље. У комуникацији смо и с Новим Садом као културном престоницом Европе за 2022. у вези с учешћем каирске опере са својом прослављеном трупом модерног плеса.
Не постоје границе за иновативну културну сарадњу која је и заснована на активностима базираним на креативности и машти. Египат је светионик на пољу културе у арапском свету и Африци. Свака активност која представља српску културу на тлу Египта самим тим досеже и до континената око Египта.
У низу активности које сте имали последњих неколико месеци јесте и веома успешан састанак вашег председника и српског министра иностраних послова. Како оцењујете овај сусрет и како ће се он рефлектовати на будућност наших односа?
Министар спољних послова Шукри био је вољан да посети Београд 28. новембра 2018, на почетку мог мандата. Драго ми је да је министар спољних послова Никола Селаковић посетио Египат у августу 2021. Између ове две посете много тога се десило на развоју билатералних односа између две земље. Поменуо бих само да се у периоду од маја до августа ове године сваког месеца реализовала посета из Србије на министарском нивоу, почевши с председником Владе Војводине Игором Мировићем у мају, потом посетом потпредседнице Владе и министарком културе и информисања Мајом Гојковић у јуну, затим посетом потпредседника Владе и министра одбране Небојше Стефановића у јулу – сви су се састали с египатским колегама, кулминирајући посетом министра спољних послова Николе Селаковића који се састао с председником Сисијем. Ова четири месеца су такође обележени посетама гувернера Јужног Синаја и Александрије на челу привредних делегација. Овакав интензитет размене посета на високом нивоу рефлектује посвећеност и ангажованост од стране и Египта и Србије ка даљем унапређењу билатералних односа на свим пољима.
Словите за једног од најактивнијих дипломата у Србији како о питању иницијатива, тако и по томе што сте препознали значај медија, друштвених мрежа у комуникацији и у афирмацији битних циљева и пројеката у оквиру билатералне сарадње. Да ли је томе допринела чињеница да сте били новинар?
Пре свега, хвала на комплименту. Драго ми је да је наш посвећен рад препознат као један од најактивнијих у дипломатском кору у Србији. Заиста настојимо да размишљамо креативно и посвећујемо време и труд као мали, али посвећен тим чланова Амбасаде.
Интегрални део овог приступа је и моје настојање да директно комуницирамо с људима, захваљујући друштвеним мрежама. Јавност у Србији и Египту су једнако укључене у наше активности не само као пратиоци већ и као учесници будући да смо организовали неколико виртуелних догађаја као начин да се поштују мере које је наметнула пандемија.
Сигуран сам да је моје новинарско искуство током првих неколико година професионалне каријере одиграло важну улогу у овоме јер верујем у улогу медија, и традиционалних и нових. Интерактивна комуникација је за мене неотуђиви део менаџмента јер преноси пулс људи. Ово је посебно важно за дипломатију, с обзиром на то да се највећи део активности одиграва иза затворених врата. Јавност није увек упозната с важним послом који активне и посвећене дипломате обављају како би промовисали пријатељске односе међу земљама и како би допринели међународном миру и безбедности у свету. Због тога осећам дужност да се укључим у интерактивну комуникацију с јавношћу, чак и када захтева много посла и доста времена, посебно стога што добијамо поруке од пријатеља и пратилаца преко друштвених мрежа.
Објавили сте и књигу Србија очима Египта. Како би у најкраћем гласио опис Србије у очима Египта?
Унутрашње сличности упркос спољашњој различитости.
Неуморно пишете песме, изреке у аутентичној форми. Какви су вам планови на том пољу?
Ово је област коју намерно остављам без планова. Мисли које делим обично су израз момента. Нису планиране. Већином су производ инспирације. Ипак, драго ми је да већ постоји растућа збирка мисли које могу да допринесу новом тому моје књиге креативног писања Међу наводницима. Чезнем за додатном инспирацијом за нове мисли које ће бити довољне за још једно издање књиге! Такође ми је изузетно драго да је овај превод један у низу размене превода књижевних дела са српског на арапски и обрнуто, а који су резултат учешћа Египта као земље партнера на Међународном београдском сајму књига 2019. године.
Којом мудром изреком из ваше књиге која ће се ускоро појавити на српском можемо да завршимо овај разговор, изневши је као вашу поруку српским читаоцима?
Ово је заиста тешко питање јер се на овај или онај начин идентификујем са сваким цитатом. Сваки одсликава одређено стање ума или маште. Али ако бих морао да одаберем, то би било: Говори мање, али кажи више.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *