„ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО“ НАСТАВЉА СА ПОДРШКОМ ОБРАЗОВНИМ УСТАНОВАМА У СРБИЈИ

НИС опремио кабинет за информатику  Школe за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду

Талентовани млади људи и квалитетно образовање предуслов су за развој сваке заједнице. Из тог разлога, један од приоритета друштвено одговорних пројеката компаније НИС јесте подршка образовним установама у нашој земљи. Овај пут станица каравана програма „Заједници заједно“ била је Школа за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду, у коју је компанија НИС уложила више од 1,6 милиона динара  комплетно реновирала информатички кабинет, опремивши га новим школским намештајем и савременом рачунарском опремом.

На овај начин, захваљујући средствима из прошлогодишњег циклуса НИС-овог програма „Заједници заједно“, школа је набавила 16 комплета рачунара, скенер, пројектор и штампач које ће користити за потребе дигитализације наставног процеса којим ће додатно унапредити дигиталну писменост и стручно оспособљавање својих садашњих, али и будућих ученика. Школа „Богдан Шупут“ има традицију дугу преко 60 година и тренутно је похађа преко четири стотине ученика, док је раније образовала бројне генерације ученика који су постали носиоци јавног и културног живота Новог Сада и наше земље. Реалиазцијом овог пројекта, истовремено  се наставља и вишегодишње партнерство Града Новог Сада и компаније НИС, током којег је компанија кроз различите друштвено одговорне пројекте у   развој заједнице до сада уложила готово 400 милиона динара.

Поводом донације, школу „Богдан Шупут“ посетили су Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС. Такође, представници НИС-а су ученицима одржали огледни час током којег су имали прилике да се на занимљив и интерактиван начин упознају са дигитализацијом процеса у области истраживања и производње нафте и гаса,  и присуствују виртуелној видео тури Рафинерије нафте  Панчево.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, овом приликом је истакао досадашњу сарадњу са компанијом НИС. „Захваљујући НИС-у и програму „Заједници заједно“ реализовали смо 99 пројеката у Новом Саду, те ове године прелазимо и троцифрену бројку. Овај пројекат који смо током 2020. конципирали заједно са НИС-ом као одговорном компанијом, највећом српском компанијом, усмерен је на образовање и драго ми је што је Уметничка школа, добила нови информатички кабинет, пре свега нову опрему за рад и надам се да ће вам то користити у савладавању градива, али и у неком новом истраживању. Школа „Богдан Шупут“ годинама у тишини ствара најбоље кадрове из света уметности, не само из Новог Сада, већ из целог региона, и на томе вам искрено честитам. Заслужујете ову подршку и много више од тога. Вама, ђаци, желим, пре свега добро здравље, да заједнички издржимо да нам учионице буду пуне ђака“,  истакао је Вучевић.

Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, захвалио се свим присутнима на реализованом пројекту и истакао значај улагања у образовни систем. „Драга децо, желим да вам захвалим што сте на добром месту и да вам поручим да сте ви будућност Србије. Преносим поздраве министра Ружића уз поруку да је ово само један од пројеката које Министарства просвете, науке и технолошког развоја  подржава, као и да ћемо наставити у том смеру, а све у корист ове младости“, навео је Ранђеловић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а је рекао да је циљ компаније да гради јаку заједницу са партнрским градовима и општинама широм Србије, али и са ресорним министарствима. „Земља која има талентоване младе људе, добро образовање и квалитетну уметност је земља која има будућност. Зато је за НИС велика част што данас можемо да подржимо школу са дугом традицијом образовања младих талената. Наш циљ је да градимо јаку заједницу и драго нам је што на том путу имамо драгоцене партнере као што су Министарство  просвете, науке и технолошког развоја и Град Нови Сад.  До сада смо у Новом Саду само у оквиру програма „Заједници заједно“ реализовали готово 100 пројеката вредних више од 190 милиона динара. Господине Вучевићу, веома смо захвални на одличној сарадњи. Данас настављамо да заједно градимо „будућност на делу“. Уверен сам да нас очекује још много успешних пројеката у корист грађана Новог Сада“, рекао  је Тјурдењев.

Ђура Радишић, директор Уметничке школе „Богдан Шупут“ захвалио се компанији НИС,  Министарству просвете науке и технолошког развоја и Граду Новом Саду на подршци пројекту и истакао његов значај за ученике и наставника ове школе. „Средства од 1,6 милиона динара компанија је донирала за опремање информатичког кабинета. Наведеним средствима школа је организовала набавку рачунара и остале ИТ опреме за информатички кабинет. У питању је 16 комплета рачунара, скенер, пројектор, штампач, телевизор. Компанија је обезбедила и опремање кабинета новим намештајем, као и комплетно реновирање кабинета и наставничке просторије. Изведени су молерски радови, замењена врата, прозори и подне плочице. Када су наши оснивачи визионарски постављали темеље школе давне 1948. године имали су добру намеру и време пред собом. Добра намера је у бићу племенетих људи који су и данас овде и који су донели промену и допринели развоју наше школе.“

Додатне информације

Програм друштвене одговорности „Заједници заједно“, успостављен је 2009. године, од када компанија НИС континуирано  прати потребе локалних заједница у нашој земљи и улаже у њихов развој. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и 12 локалних заједница, кроз програм Заједници заједно компанија НИС је само у 2020. години подржала 83 школе широм Србије и уложила 114,5 милиона динара у унапређење и дигитализацију наставног процеса и повећање безбедности деце и наставника у школама. Од тога је 15 милиона динара компанија НИС издвојила за реализацију пројеката у 11 новосадских школа које похађа више од 7.500 ученика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *