ВУЧЕЛИЋ ОДЛИКОВАН ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ: Патријарх Порфирије уручио главном уреднику “Новости” високо црквено признање

Главни уредник “Вечерњих новости” Милорад Вучелић, одлуком Светог архијерејског синода Српске православне цркве одликован је данас у београдском Патријаршијском двору Орденом Светог Саве другог степена. Високо црквено признање Вучелић је примио из руку патријарха српског Порфирија и у присуству чланова Светог синода – епископа бачког Иринеја, зворничко-тузланског Фотија и крушевачког Давида, као и чланова породице и ужег круга пријатеља.

Вучелић је одликован, како је наведено у образложењу Синода, за вишегодишњу сарадњу, новинарски професионализам и афирмисање хришћанских вредности и врлина.

Уручујући му Орден Светог Саве, поглавар СПЦ је нагласио да је Вучелић вишедеценијим трудом помогао да Српска црква отвори врата јавности и изађе из својеврсног гета у коме је силом прилика дуго живела.

– Током деценија које су за нама многима су недостајале праве информације о нашој цркви. Било је и недобронамерних који су у симбиози са сопственим незнањем о природи и делатности цркве градили о њој лажну и злонамерну слику. Као први човек телевизија Нови Сад и Београд, па све до данашњих дана, дали сте немерљив допринос да се ми из Цркве преко малих екрана обратимо јавности на исти начин као и из олтара наших храмова – рекао је патријарх.

Његова светост подсетио је да је одликовани још осамдесетих година у сарадњи са епископом бачким Иринејем покренуо досад непревазиђен телевизијски серијал емисија “Буквар православља”, чиме је Цркви омогућио да сведочи сама о себи.

Захваљујући се црквеним великодостојницима на одликовању, Вучелић је подсетио на допринос Светог Саве, чије име носи орден који је примио, очувању нашег народа и његове духовности.

– Обузет сам осећањем да са овим одликовањем приступам великом друштву одабраних савременика и изузетних предака. Део духовног задовољства и среће свакако не чини само свест о припадности кругу оних који су деловали за општу добробит и са најплеменитијим тежњама. Реч је о свести и нади да се овим збивањем потврђује својеврсни национални континуитет у времену и простору, велика духовна снага чији делић постаје и ово одликовање. А то је велика дужност и част – рекао је Вучелић примајући орден.

Извор: https://www.novosti.rs/c

Један коментар

  1. CESTITAMO! NEKA VAS BOG BLAGOSLOVI I CUVA! I SVE VASE! BUSETICI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *