У инат свима и упркос свему

Иван Тасовац (1966–2021)

Његове идеје и потези на челу Београдске филхармоније били су храбри и потпуно нови у свету уметничке музике. Заувек ће нам недостајати његови луцидни испади, провокације естаблишмента и духовити и храбри коментари наше прозаичне стварности

С фризуром Малог Принца и ликом вечитог дечака ненадано нас је напустио enfant terrible београдске музичке сцене. Као и увек зачуђено-запитани Мали Принц многе је изнервирао, многе је заинтересовао, а многе је привукао да слушају класичну музику. Идеје и потези су му били храбри и потпуно нови у свету уметничке музике. Први је и једини музичар који је своју клавирску турнеју по Србији, у оквиру кампање Лепше је са културом министарке културе Наде Поповић Перишић, условио врло одређеним условима, потребним да један уметник наступи с достојанством. Сви су исто мислили, али се нису усудили да траже. Он је тражио и добио.
У стилу Монти Пајтона водио је пропагандне акције на челу Београдске филхармоније, јер је схватио да само на потпуно апсурдни начин може привући пажњу политичке врхушке на тежак положај нашег најбољег оркестра. Тако се 2009. појавио у медијима оглас, који је пренела и светска штампа, да се Београдска филхармонија може изнајмити за свадбе, сахране, крштења, разводе, инаугурације и славе, с акцентом на – Имамо одговарајућу гардеробу за све прилике. Горан Бреговић је такође имао оркестар за свадбе и сахране, али се није огласио о стилу облачења. Резултат кампање није био добар, па је Тасовац смислио да оснује Фондацију уз помоћ старог лисца Зубина Мехте, кога је на неки волшебан начин освојио за сва времена. У исто време окренуо се млађој публици и приступачним програмима, да докаже да класична музика није елитистичка. Коларац, који је већ дуго личио на скуп ветерана, одједном се на концертима БФ препунио младима жељним да сазнају шта се то крије иза пароле Хвала што не долазите. Наиме, после успешних кампања У инат свима и упркос свему и Јесмо ли се разумели, Београдска филхармонија је поново заинтригирала јавност. Изненађеним гостима и пролазницима испред једног од најпопуларнијих локала у Улици Страхињића бана, такозваној Силиконској долини, неколико чланова Филхармоније извело је мини-концерт на улици. После џез стандарда музичари су развукли транспарент с поруком Хвала што не долазите, оставивши све присутне потпуно збуњенима. Овим перформансом неки су били одушевљени, неки увређени, али су се абонмани за сезоне БФ продавали муњевитом брзином. Млади су похрлили, нарочито после заједничког наступа БФ са хип-хоп групом Београдски синдикат. Таман би се београдска музичка чаршија смирила, Тасовац би искочио као чупавац из кутије с новом револуционарном идејом и жабокречина би се опет заталасала.
Вечити дечак се најбоље слагао с младима. Старији су му били досадни. Своје студенте менаџмента у уметности годинама сам доводила у Филхармонију, да на лицу места виде шта је добар менаџмент. После проласка кроз службене просторије, директор Таса би сео на степенице са студентима и одговарао на сва њихова питања. И то није била поза, он се искрено забављао. Онда би дао дозволу да студенти седе на проби међу оркестром. Крај тог циклуса/предавања био би одлазак на концерт у петак, да се види и чује финални продукт. Те посете БФ биле су мојим студентима најсјајнији моменти у семестру, о чему су причали годинама, а прочуло се и на факултету, па су се студенти с других предмета кришом убацивали у наше групе за посету. Лепа времена и леп однос директора наше врхунске институције који би могли да копирају многи данашњи директори.
Много ће нам недостајати његови луцидни испади, провокације естаблишмента и духовити и храбри коментари наше прозаичне стварности. Срећан пут ка планети са црвеном ружом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *