Тупа клешта НАТО сателита

Зашто геостратешки потреси не иду наруку подривачима Србије?

Недавна посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду изазвала је велику нервозу у неким државама нашег окружења, јер је протумачена као подршка Србији и српском председнику. То што је подржала српску економску иницијативу „Отворени Балкан“, а први пут није отворено подржала „Косово“, изазвало је праву панику не само у Приштини него и у Хрватској, те појединим круговима у Црној Гори и бошњачком делу БиХ.

УГРОЖЕН ОПСТАНАК АЛИЈАНСЕ Схватили су да од јединства у деструктивном наступу према Србији више нема ништа – ни када су у питању западне силе, ни када су у питању балкански сателити НАТО-а; Северна Македонија и Албанија ушле су у „Отворени Балкан“, на време су се престројиле и дале предност својим економским проблемима, тако да оне у овом тренутку нису заинтересоване за подривање Србије него за заједнички економски развој. То је значајно ослабило деструктивну снагу окружења, па нове ударе које не прате светски медији Србија с лакоћом подноси.
Не ради се више само о нејединству у НАТО-у него је опстанак алијансе у питању, где неке државе из нашег окружења полако схватају да своје стратешке циљеве (на рачун Србије и српског корпуса) неће остварити.
Тај војни савез је одавно изгубио смисао постојања, још распадом супарничког Варшавског уговора, и још од тада се вештачки одржава у животу разним подвалама које говоре о угрожености Европе. Серија агресија и интервенција против независних држава којом су правдали његово постојање још више је нарушила његов углед и јединство.
Неспоразум и фактички разлаз с Турском као једном од његових најзначајнијих чланица забрињавајуће га је ослабио. Срамно изгубљени двадесетогодишњи рат у Авганистану је осрамотио и, такорећи, докусурио алијансу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *