Сва чуда Пандорине кутије

Западни медији и финансије

Пандорини папири су највећи пакет тајних финансијских докумената који је до сада процурио. Панамски су процурили 2016, а 2017. и рајски папири који су скренули пажњу светске јавности на необичну и потпуно изненађујућу појаву да богаташи покушавају, па често и успевају, да не плате порез и да паре инвестирају у сумњиве послове. Два претходна цурења докумената су нам указала на Британска Девичанска острва и Панаму као погодне локације за офшор-шпекулације. Пандора нам сада указује и на неке америчке државе које су нашле своје место на овом списку

Грчки песник Хесиод (савременик Хомера) у поеми Послови и дани писао је о дару који је божанство Зевс поклонио људима. Била је то кутија. Никада не примај дарове од божанстава, лепо је говорио Прометеј, јер су у тој кутији била сва зла овог света. И то би још некако било у реду да није дошла прва жена, радознала Пандора да кутију отвори и тако у свет пусти завист, похлепу, бол, болест, глад, сиромаштво, рат и смрт. Пандора се уплашила и брзо затворила поклопац заробивши у кутији једино – наду.
У Пандорином цурењу папира се сада ради о укупно 12 милиона докумената који пружају увид у тајне финансијске трансакције неких богатих и моћних људи света. Папире је у јавност пустио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) који је предводио тим састављен од више од 600 новинара из више од 150 светских медијских кућа којима је требало две године да нађу и анализирају ове материјале, наводи се на сајту овог конзорцијума.
С истог сајта сазнајемо и да се ради о тајним пословима 35 садашњих и бивших светских лидера, 330 политичара и јавних личности из 91 земље, као и једне лепе и сасвим међународне колекције бегунаца, превараната и убица. Налазе се ту и детаљи финансијских трансакција више од 130 милијардера из Русије, Сједињених Држава, Турске и других земаља. Пише баш тим редоследом, те морамо да претпоставимо да је редослед условљен бројем милијардера који су се нашли на листи. Који би други критеријум могао да буде примењен? С обзиром на то да у Русији има 99 милијардера, у Америци 614, а у Кини, на пример, 388, лако је, чисто статистички, доћи до закључка да су руски милијардери најзаступљенији у Пандориним папирима, те стога и далеко најнепоштенији или барем најнаивнији и најнеопрезнији. Да подсетимо, Светска организација за сарадњу и развој, са седиштем у Паризу, 2020. проценила је да на офшор-рачунима у свету има око 11 билиона долара (11.000 милијарди). Ради поређења, буџет Сједињених Америчких Држава за 2022. годину је шест билиона долара. Доста се тога крије од очију јавности, рекло би се.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *