СМОТРА ВОЈНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“

Док су многобројне делегације функционера министарстава одбране, генералштабова и експерата за наоружање и војну опрему из европских, афричких и азијских земаља разгледали експонате српске одбрамбене индустрије, на полигону у САД почело је гађање из топа-хаубице 155 мм, као део вишемесечних испитивања моћи оружја наше памети

У Београду је, уз присуство највиших државних и војних функционера, од 12. до 15. октобра, одржан Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“. На овогодишњем, десетом по реду „Партнеру“ своје производе и услуге представило је укупно 132 излагача из Србије и 16 из страних земаља – Аустрије, Босне и Херцеговине, Кине, Канаде, Данске, Финске, Француске, Немачке, Хрватске, Италије, Русије, Словеније, Шведске, Швајцарске, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава.
Може се слободно рећи да је београдски сајам наоружања и војне опреме вероватно највећа и најзначајнија манифестација тог типа у Европи. Одржава се сваке друге године и све више привлачи пажњу стручњака за оружје и војно инжењерство. То је својеврсна смотра достигнућа српске одбрамбене индустрије и светских домета у области војних технологија. Испод купола Београдског сајма представљени су истраживачки, развојни, опитни и ремонтни капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, приказани су највиши домети фабрика из Групације одбрамбене индустрије Србије, „Југоимпорта СДПР“ и дела наших научноистраживачких институција, чији је задатак опремање и усавршавање наше војске.
Готово упоредо с одржавањем сајма наоружања, у Сједињеним Америчким Државама обављено је тестирање самоходног топа-хаубице „Нора-Б52 М21“ калибра 155 милиметара, произведеног у Србији. На пробном гађању на војном полигону YUMA у држави Аризона то средство тестирају америчке оружане снаге.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *