Сила у служби грађана

Закон о полицији

Полиција је сувише озбиљна институција да би се закон о њој доносио брзоплето и без широке стручне и јавне дебате. Само тако би се отклониле неодговарајуће критике које су, понекад, веома политизоване и чак злонамерне

Сматра се да полиција од свог настанка има двојаку сврху – да обезбеди ред у друштвеној заједници и неометано функционисање власти. Рекло би се да заштити јавни интерес насупрот личном и приватном. Ту се долази до оне тезе о државном монополу силе који се остварује преко војске и полиције, а да би та сила била каналисана и под контролом, служе закони кроз које „сила“ остварује овлашћења и обавезе. Управо од њих зависи у којој мери ће ови елементи бити у складу с јавним интересом. Дакле, о закону је реч.
После пет година од усвајања и две измене у међувремену, Закон о полицији требало би да замени нови – Закон о унутрашњим пословима, како би се уочене грешке и проблеми исправили и одговорило на нове изазове. Што ће рећи – полиција додатно реформисала у складу са стварношћу и потребама.
И није то ништа ни ново ни неочекивано да цео посао није дошао под критичку лупу и стручне и шире јавности. Већ прва и јединствена замерка односила се на сувише кратак рок за расправу о оваквом нацрту закона. Обављена је од 30. августа до 18. септембра ове године у Нишу, Новом Саду и Београду, док је претходна јавна расправа о Закону о полицији трајала око годину дана.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *