Претња решетом

Визе и Шенген зона

Да Шенген зона и слободни визни режим нису нешто зацементирано и заувек дато, најбоље је потврдила пандемија вируса корона, а ехо тих несугласица чланица ЕУ прати и претњу увођења виза Србији и другим земљама Балкана

Не кажу узалуд да једно зло никад не иде само. Таман смо се навикли на забране и отежано кретање због ковида 19, зелене и црвене зоне, најаве ковид пасоша итд., кад из Европе дође абер да је у Бриселу покренута расправа о суспензији већ постојећег слободног визног режима. И то баш у тренутку када Европска унија више не може да гарантује сигурно чланство за шест балканских држава, којима је својевремено то обећано.
Многима су одмах пред очи искрсле слике редова испред амбасада западних земаља, стрепње хоће ли после пробдевене ноћи добити визу и отићи у бели свет. Ове суморне слике нису биле само призор тескобе и понижења, већ у великој мери индикатор да многи одлазе да се више никада не врате.
Било је то тако све до децембра 2009. године када су визе за боравак до 90 дана у земљама ЕУ укинуте за грађане Србије, Црне Горе и Северне Македоније. Редови и ружна слика наше сиротиње и „бежаније“ су нестали, али је у споразуму остало упозорење да постоји начин да се суспендује такозвани бели визни шенгенски режим и то уколико се у неком краћем року увећа број неоснованих боравака и захтева за азилом за више од 50 одсто.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *