Повратак Војске Републике Српске?

Након што је Уставни суд БиХ одлучио да му отме газдинство над шумама на територији РС, мањи ентитет ће, како најављује Милорад Додик, на седници Народне скупштине РС усвојити законе о повлачењу сагласности на формирање заједничке војске БиХ и увођење индиректних пореза, те забранити Суду и Тужилаштву БиХ рад на територији Српске

Уставни суд БиХ је, након краћег предаха током којег је задатак „сређивања“ неподобног мањег ентитета спроводио сад већ бивши високи представник Валентин Инцко, поново ударио на дејтонске надлежности Републике Српске. То би овог пута могла да буде иницијална каписла за (изнуђени) жесток одговор Бањалуке после кога у некадашњој централној југословенској републици више ништа неће бити исто.

ШУМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Чланови овог судског тела – у коме тројица странаца и двојац бошњачких арбитара представљају већину која тумачи устав „у духу Дејтона“ – сада су ставили под лупу газдовање Републике Српске шумама на њеној територији. Те закључили да „поједине одредбе Закона о шумама РС нису у складу с Уставом БиХ, и то у делу у коме се наводи да су шуме у власништву Републике Српске“. У складу с тим, одлучили су да садашње стање толеришу само до доношења закона „којим ће бити регулисано право имовине на територији целе државе“, а донеће га Парламентарна скупштина БиХ.
С обзиром на то да „шумско земљиште“ не спада у оне области које су дејтонским уставним решењима стављене под изричиту ингеренцију Босне и Херцеговине, јасно је да оно које се налази на територији мањег ентитета потпада под пуну јурисдикцију РС. Али и да је најновије правно тумачење сарајевских судских уставотвораца безочно кршење устава којим се – према замисли њихових наредбодаваца – отимањем изворних надлежности треба од Републике Српске створити празна љуштура. А Босна и Херцеговина трансформисати у грађанску државу „пуног капацитета“, по мери њеног најбројнијег народа.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.