Политички покер за канцеларски трон

Немачки парламентарни избори су завршени, још без наследника Ангеле Меркел: Васкрсавање готово отписаних социјалдемократа, упркос историјском дебаклу конзервативци (још) не бацају копље у трње, кључ најважнијег политичког положаја у земљи у рукама држе зелени и либерали

Социјалдемократски кандидат за канцелара Олаф Шолц неспорно је велико изненађење избора за Бундестаг. Равно правом чуду. Захваљујући искључиво њему, само пре неколико месеци готово отписана Социјалдемократска партија (СПД) доживела је прави васкрс: винула се с понижавајућих (једва) петнаест процената на нешто изнад двадесет пет и, посве неочекивано, постала победник избора.
„Феномен“ Шолц имао је очигледно окрепљујуће и охрабрујуће дејство у посусталој странци на ширем фронту: социјалдемократе су оствариле сјајне резултате на изборима који су одржани истог дана у двема покрајинама, Берлину (има статус покрајине) и Мекленбургу – Предњој Померанији. У овој источнонемачкој покрајини остварили су прави тријумф и просто деградирали ривале.
Шолцу то, међутим, не отвара аутоматски канцеларска врата. Иако су доживели дебакл и остварили најлошији резултат у историји, конзервативци Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и њена баварска посестрима Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), не бацају копље у трње: њихов малерозни кандидат Армин Лашет је, упркос тешком поразу, поручио, претенциозно, да може сачувати уздрмани канцеларски трон, који је његова покровитељка Ангела Меркел држала пуних шеснаест година.
Још у току изборне ноћи, за време такозване „рунде слонова“ (традиционално окупљање страначких лидера пред телевизијским камерама непосредно по затварању биралишта и саопштавању првих, поузданијих резултата), почело је време великог флертовања. И Шолц и Лашет крећу с „офанзивом шарма“ ка странкама које држе кључеве најважнијег политичког положаја, канцеларског, у сопственим рукама – то су Зелени и либерали (ФДП). Без њих нема владајуће коалиције ни новог канцелара.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.