Писма из Тамног вилајета – К о н з у л

Ко је ставио на коцку и мир и Босну?

Да Мухамед Велић није хоџа, његова претећа порука да у Босни живи сто хиљада Босанаца с ратним искуством не би завредела посебну пажњу. Али када хоџа дословце каже: „Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! Ручни бацачи у Хаџићима! (…) Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца!“, онда овај скандал завређује реакцију правосудних органа. Уместо Тужилаштва у Босни, реаговао је конзул ове државе у Франкфурту тако што је, преносећи надахнуте хоџине речи, дописао Алаху екбер. Случајно или не, баш неколико дана пошто је, уз исте речи, у цркви у Есексу ножем избоден посланик Конзервативне странке Дејвид Амес.

РЕГРУТОВАЊЕ ЈЕ ПОЧЕЛО Ово тајновито Алаху екбер које је конзул дописао уз хоџино „молитвено правило“ озбиљно је схваћено. Већ сутрадан Сарајево је освануло облепљено плакатима „И ти си потребан за одбрану БиХ“. Да је рат пред вратима могао се тог јутра заклети сав поштен свет у чаршији. Они подозривији,а њих је све мање, назирали су позадину…
Како су се на истом задатку Странке демократске акције нашли хоџа Мухамед Велић, публициста и члан Свјетске уније исламских учењака и муслимански дипломата Адмир Атовић, који је правничка звања стицао на травничком универзитету?
Ако се у први мах тешко у везу могу довести ова два посве различита човјека – један је имам, други дипломата – мали напор у политичка стремљења владајуће странке понудиће објашњење за ову необичну појаву. А владајућа странка овако мисли: пошто је хрватска народна конститутивност већ сломљена ангажовањем Жељка Комшића, ред је да се сломе Срби и њихова Република Српска. За обрачун са њима, зна СДА, неопходно је мобилисати сав кадар, и онај световни и онај вјерски, и онај са ове и онај с оне стране Дрине. Међу првима, очекивано, одазвао се Чеда Јовановић, Комшићев саветник, изјавом да „рата може да буде, али то није Додиков хир него Путинов пројект“. Више од њега чуди Атовић, који је 1993. са 17 година задобио тешке тјелесне повреде и тако стекао болно искуство грађанског рата.

ЧИЈА СЕ КРВ НИЈЕ ОСУШИЛА? Да није хоџиног позива на рат који Атовић преноси уз муслимански поздрав Алаху екбер, лако би човек могао помислити да је образовани дипломата само у духу своје вере написао „Алах је већи“. Али Атовић иначе не слови за загонетног човека. У „Дневном авазу“ на питање шта је спорно у његовом писанију, објашњава: „То је опомена свима који намјеравају дићи руку на Босну да ми нећемо допустити да се неко игра с државом у којој се још није осушила крв.“
Питање на чију тачно крв мисли, новинар га није питао. То да су због ритуалног клања Срба на Озрену и Хрвата у Средњој Босни, баш уз узвик Алаху екбер, осуђени генерал Сакиб Махмуљин и његов командант генерал Расим Делић, знају обојица.
А шта о исламизму мисли земља домаћин у којој босански конзул столује?
Нешто пре него ће Атовић изнети свој поглед на босанску стварност, предсједник Бундестага Волфганг Шојбле, на конференцији за новинаре у немачком граду Нојштату, упозорио је да размишљање у етничким категоријама „уз дјеловање центрифугалних сила под утицајем сусједних земаља“ може довести до распада државе и формирања „муслиманског острва“ у Европи са „знатним конфликтним потенцијалом и као стални извор немира“.
Очито да СДА кадар машта о овом острву стављајући на коцку и мир и Босну.
Потенцијал за рат у БиХ, што можда не зна предсједник Бундестага, мјери се са 4.800 тона експлозивних средстава и муниције. У кућама се крије око 65.000 јединица стрељачког наоружања – митраљеза, аутоматских и полуаутоматских пушака. Поред тога шест фабрика наоружања и војне опреме: „Претис“ Вогошћа, „Бинас“ Бугојно, „Игман“ Коњиц, „Ремонтни завод“ Хаџићи, „Братство“ Травник и „Унис Гинекс“ Горажде допуњују залихе.

МИЛОРАДЕ, НИСМО ТИ МИ БАКИР Са овим подацима или без њих, Волфганг Шојбле је уочио проблем, али не и тзв. високи представник Шмит. Како је могуће да се упркос чврстим аргументима, читава савремена, германска, а привидно европска политичка мисао исцрпљује у покушајима механичког оптуживања Срба, због насиља и злочина почињених од свих зараћених страна, деведесетих година током распада Југославије? Види ли Шмит да јачају масовни удари из Африке и Азије и да цијели исламски свијет, у таласима, удара на врата Европе. И да ће опет као некад Срби затребати да послуже као санитарна завеса која ће штитити западни свет од најезде исламиста? Слути ли бар нешто од тога док му на сто с извештајима стиже и гостовање на телевизији Фејс Фахрудина Радончића, који на очи исте те Европе поручује српском члану Председништва БиХ: „Милораде… нисмо ти ми Бакир. Нема подјеле без рата“.

2 коментара

  1. Gospodine Galijasevicu,toliko ste se urotili na Bosnu i bosnjake da je nesnosljivo.Da vas pdsetim,u SFRJ treci narod po brojnosti su bili Muslimani,odmah iza Srba i Hrvata.I svi ostali dobise drzave jedino bosnjacima ne date nista.Da vas podsetim,Muslimani su se borili i protiv turaka cuvena bitka kod K.Mitrovice….Gradascevic.U cuvenoj Mojkovackoj bitci Muslimani Sandzaklije su ravnooravno sa Crnogorcima i Srbima dali jednak doorinos.Protiv Ausrougara.Protiv Nemaca u 2 sv.ratu,Svih 5 ofanziva je bilo u Bosni i to ne slucajno da se usput pbije sto vise bosnjaka.Neznani junak na Avali je Musliman iz Duge Poljane.Nikada Muslimani nisu prvi napadali ni Srbe ni Hrvate prvi osim u nuznoj odbrani kao u poslednjem ratu gde dozivese genocid koji prizna ceo svet osim vas.Da ne pominjem Sahovice,Limsku dolinu,Podrinje za vreme 2 rata i to samo zato sto imaju drgu vjeru sto vjeruju i svedoce da je Alah jedan.Ja mogu do danas da budem Kinez i kazem e sad sam Musliman to je pravo svakog coveka.I to je najmanje bitno kad su Muslimani postali to sto jesu to je njihova volja.Sto se tice ovih prostora,gospodine Galijasevicu svi smo mi ovde dosjaci! To je istina koja ce ti zasmetat.Ovo je sve bilo Rimsko! A ne Srpsko.Neko je na ove prostore dosao pre neko malo kasnije gosp.ekspertu.Cela Srbija poluneobradjena ,Cela Hrvatska takodje a vi se urotili na Bosnu da otimate .Obradjujte svoje .I Bosna je neobradjena naro pobijen proteran iseljen i Srbi i Hrvati i Bosnjaci.A vi gos.Galijasevicu samo potpirujete! To je Haram. PISITE NESTO DA SE NARDI Mire! Ako vam se ne svidja vase ime Dzevad promenite ga.Dosta je bilo ratova hajducije,pljackanja tudje muke Plasite li se Boga?

    1
    11
    • Gdine Bosno, smeta ti Dževad jer gađa pravo u metu. Naradikalniji islamizam njeguje se u federaciji bih. Kako možeš pominjati zločine iz II sv. rata a ne spomenuti stradanje Srba, (jasenovac i ostala stratišta) u kome su ne malu ulogu imale handžar divizije. U Velici (CG) je takva jedna divizija za jedan dan ubila 1000 seljana, od djece do najstarijih, nikakve selekcije nije tu bilo vs Srebrenica. Zar nije Stanka iz podrinja ostala bez obje ćerke i muža u cik zore 1992, jedna ubijena u šumu a druga se udavila u rijeku bježeći od razularenih muslimanskih fanatika. Tako x primjera. Odakle je mudžahedin u bosni sa odsječenom glavom u ruci? Odakle je žena koja je zaklala djete koje se vratilo po svog psa? SMUČI SE OBIČNOM ČOVJEKU KAD TAJ INTERNACIONALNI EKSTREMIZAM POKUŠAVATE PREDSTAVIT KAO NEKI PACIFIZAM ILI JOŠ BEZOČNIJE POČNETE IZIGRAVAT ŽRTVE. Hadžići koliko su Srba imali, šta bi sa njima? Koliko je Sarajevo imalo Srba prije rata, koliko sad? Muslimani su naša braća, ista po krvi, ali ovo ide ka tome da se muslimani toliko radikalizuju da im se nametne mržnja prema nama, kako od te mržnje ne bi nikad vidjeli da smo unazad 50, 100, 200, 300 g. imali ista imena i bili jedno. Dževad je tata mata za raskrinkavanje tog islamskog fanatizma finansiranog iz Arabije i UAE, koji našim odnosima samo šteti i zato vam smeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *