Логор за невакцинисане

За „Печат“ из Торонта Марина Булатовић

Становници Канаде приморани су да приме искључиво „модерне“ и недовољно испитане месинџер РНК (мРНК) вакцине, и то закључно са 30. октобром 2021. Уколико то не ураде, неће моћи да посете родбину или пријатеље који станују у некој другој провинцији или територији, али ни да се одмарају у иностраним туристичким центрима

Превремени парламентарни избори у Канади – две године пре редовног рока – одржани су 20. септембра, Либерална странка Џастина Трудоа добила је тесну изборну трку (али није успела да освоји апсолутну већину у националном парламенту), а након победе нови-стари премијер најавио је боље дане за Канаду. Већ 6. октобра 2021. објавио је нове ковид мере, а бројне приватне компаније су, баш истог дана, своје запослене обавестиле путем мејла да, уколико се не вакцинишу до 31. децембра, остају без посла. Запослени неће моћи да раде ни онлајн, јер се корона изгледа преноси преко интернета и на даљину.

ВАКЦИНИСАЊЕ ПУТНИКА Нове мере Џастина Трудоа предвиђају да од 30. октобра 2021. сви старији од 12 година који путују авионом, бродом или возом морају бити у потпуности вакцинисани пре укрцавања; и то без разлике да ли су се упутили на домаћу или интернационалну дестинацију.
Оног дана када је Трудо објавио своје нове мере у Канади, која броји преко 38 милиона становника, било је укупно 41.636 оболелих од ковида 19, тј. позитивних. У процентима, то је износило 0,11 одсто популације. А пријављено је 3.722 новооболелих, дакле, 0,01 одсто укупне популације.
На званичним државним интернет-страницама Канаде (у виртуелном свету) пише да су „одобрили и признају“ четири вакцине: „Модерна“, „Фајзер“, „Џонсон&Џонсон“ и „АстраЗенека“.
Али у стварном животу могуће је примити искључиво „Модерну“ или „Фајзер“, док је држава милионске дозе других двеју вакцина поклонила сиромашним земљама као што су Јамајка, Барбадос, Еквадор, Перу, Сент Винсент/Гренадини и Тринидад и Тобаго. Успут, поклоњене вакцине добиле су врло лош публицитет у Канади; руку на срце, коме се исплати „Џонсон&Џонсон“ која се даје у само једној дози – док трећа, „бустер“ доза „Фајзера“ увелико хара планетом.

„Антиваксерска руља“

На Трудоа су 7. септембра 2021. током предизборне кампање бачени каменчићи у Лондону (Онтарио), где се суочио с огорченим неистомишљеницима. Лидер либерала је рекао да су му неки каменчићи можда погодили раме, али да се неће поклонити захтевима оних које је назвао „антиваксерском руљом“. Људи из гомиле су га гласно псовали.

ЛИБЕРАЛНА ПРИНУДА „За већину људи правила су врло једноставна: да бисте путовали, морате се вакцинисати“, рекао је Трудо када је најављивао боље дане за становнике Канаде. Реч „морате“ – најбоље говори о њему, либералима, демократији и стању људских права у овој земљи. Такође је нејасно на коју то „већину људи“ мисли када је изборну трку тесно добио. Тачније, 2021. добио је најнижи проценат гласача на националном нивоу за владајућу странку у историји Канаде.
Укратко: становници Канаде приморани су да приме искључиво „модерне“ и недовољно испитане месинџер РНК (мРНК) вакцине, и то закључно са 30. октобром 2021. Уколико то не ураде, неће моћи да посете родбину или пријатеље који станују у некој другој провинцији или територији, али ни да се одмарају у иностраним туристичким центрима.
Поставља се и питање шта у датим околностима могу да ураде Канађани имигранти који имају двојно држављанство и чија је родна земља, на пример, Кина, Индија, Бангладеш, Србија, Босна, Италија, Ирска, Француска…, а који су и већинско становништво земље. Овде се само 32,3 одсто становника изјашњава као Канађани, а 4,4 одсто као староседеоци (одавно смештени по резерватима).
И на крају: многи ће, уколико се не повинују, изгубити посао! Обруч се стеже, а сат немилосрдно откуцава према 30. октобру…

КОВИД-19 И ДРУГЕ КРИЗЕ

На самом почетку пандемије, поред несташице маски, рукавица, алкохолног гела за руке и многих других ствари, у Канади је била несташица, а потом и ограничење куповине, брашна и јаја – могло се купити само по једно паковање.
Радње за продају алкохолних пића (ЛЦБО), али и продавнице пива и канабиса (марихуане) проглашене су за „есенцијални бизнис“ и ту није било несташица. Представник здравствене организације др Ајлин де Вила рекла је да са жаљењем признаје да су многи Канађани зависници од алкохола и да зато те радње морају остати отворене.

УКИДАЊЕ ПОМОЋИ Истине ради, треба рећи да је од почетка пандемије сваки Канађанин, који је у 2019. остварио минимални годишњи приход од 5.000 долара (социјално угрожена категорија), имао право на помоћ државе у износу од око 2.200 долара месечно, умањено за 10 одсто пореза. Пре извесног времена тај износ је смањен на око 1.300 долара месечно (минус порез), али 23. октобра 2021. ова помоћ се званично укида.
Како се укидање помоћи социјално угроженом становништву поклапа (прецизно скоро као швајцарски сат) с датумом када сви морају да буду вакцинисани, јасно је да ово није медицинска тема (а ни брига за човека) већ политичка агенда владајућих кругова који се хвале да Канада има једну од највећих стопа вакцинације против короне у свету.
Наравно, овај „сјајан“ резултат остварен је путем бројних принуда и уцена, а изборна победа Трудоових либерала извојевана је тако што је на очување социјалног мира потрошено невероватних 37 милијарди долара, да би по завршетку избора ова помоћ била суспендована.

КАРАНТИН И ЗАТВОР

Из Београда, почетком септембра 2021, вратила сам се у Канаду и са собом понела негативан ПЦР тест Института Батут. Чим сам слетела на аеродром Пирсон, урадили су ми други ПЦР тест, који је такође био негативан, а резултат ми је достављен на мејл.
Потом сам код куће, осмог дана, морала да се самотестирам по трећи пут, и то преко видео-линка у „присуству“ представника државе. Стигао је и тај резултат – негативан. Али прописани карантин, и поред три негативна ПЦР теста, важио је пуних 14 дана.
Да сам га прекршила, платила бих казну до 750.000 долара или бих отишла у затвор на шест месеци.

НОЋ ВЕШТИЦА Уколико се питате шта Канађани раде овог октобра, после саопштених нових мера, одговор је следећи: у парку поред Парламента Онтарија у Торонту сваке суботе у подне окупи се од 200 до 2.000 демонстраната против обавезне вакцинације – и то је то.
Они скоро да не показују никакав став према најављеној присилној вакцинацији, ни став због ограничења кретања који ће Канаду претворити у својеврстан логор за невакцинисане – они се увелико, весело, инфантилно и помало тужно, припремају за прославу Ноћи вештица (Halloween) која се традиционално обележава 31. октобра када ми у матици и расејању славимо Св. Луку.
Намеће се питање који је разлог овакве незаинтересованости за сопствени живот, али и за будућност своје деце; јер када вам једном укину слободу мишљења и право на избор, на том таласу ће „јахати“ и они који дођу после Трудоа.
Да ли одговор лежи у томе што је долар овде врховно божанство којем се већина становништва клања; да ли је у питању атеизам који овде суверено влада; бескрајна вера у власт која се граничи с вером у Деда Мраза; вера у медије који им свакодневно сервирају лажи попут оне да „Руси хрле у Србију да би се вакцинисали западним вакцинама“ (алузија на „Фајзер“).
Можда је у питању страх од драконски високих казни уколико се не повинују правилима (као што је било: ако седиш на клупи у парку или играш кошарку или тенис – казна је 100.000 долара); страх од губитка посла; или је у питању обична лењост да се мисли властитом главом и тако преузме одговорност за сопствени живот. Можда је лакше веровати струци која је, нажалост, често корумпирана од стране фармацеутске индустрије.
Било како било, црни (не)демократски октобарски дани увелико теку… ка логору за невакцинисане.
Док су широм планете протести у пуном јеку – у Аустралији, Француској, Италији, Аустрији, Грчкој, Словенији… А Аустрија је званично на своју листу одобрених и признатих вакцина ставила и кинеске.

3 коментара

  1. Tacno je ovako, ako ne i gore.

  2. Dobar članak potkrepljen činjenicama. Demokratije i slobode mišljenja ni na vidiku….

  3. Ni D od Demokratije u toj Kanadi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *