Косовска „Олуја“

Да ли „Косово“ и Хрватска, поред политичког, успостављају и војни савез против Србије који се временом може проширивати?

Могло би се са сигурношћу рећи да је војна сарадња Албанаца са КиМ и Хрвата чак старија од политичке. Значајан број Албанаца учествовао је у грађанском рату у Хрватској у саставу Хрватске војске, и има их који су постали веома истакнути.
Неки су и остали у Хрватској на значајним функцијама у војсци, политици и дипломатији, док су други својим учешћем директно пренели ратна искуства из Хрватске у формације ОВК. Веза међу њима одлично је функционисала и допринела блиском повезивању, како политичком, тако и војном, наравно, пре свега на антисрпским основама.

ИСТАКНУТИ ЗЛОЧИНЦИ Од оних који су остали у Хрватској најпознатији су Рахим Адеми, хрватски генерал (познат по ратним злочинима над Србима за које је, као и многи други хрватски генерали, избегао казну), командант специјалних јединица Есад Чолаку и Амир Мухареми, помоћник команданта најчувеније хрватске јединице, гардијске бригаде „Тигрови“.
Од оних који су ратна искуства пренели у ОВК најпознатији су Агим Чеку, бригадни генерал ХВ, касније командант главног штаба ОВК и премијер „Косова“, и Беким Бериша, који је као хрватски „бранитељ“ више пута рањаван, а погинуо је као један од команданата у формацијама ОВК и посмртно унапређен у чин генерала.

ХРВАТСКИ РЕЦЕПТИ Та веза и бланко подршка хрватског државног и војног врха баш за све злочиначке акције ОВК, и касније за оружане провокације приштинског руководства у миру, условила је да свако приштинско руководство жели да проблеме са Србима на КиМ реши у потпуности по хрватском рецепту.
Зато није чудо да су све време присутни хрватски саветници на највишем нивоу и хрватски инструктори код трансформације КБС у „Војску Косова“. Прихватају сва „позитивна“ искуства хрватског институционалног притиска на Србе који подстичу тихи егзодус, али поред тога непрестано сањају о некаквој „косовској олуји“ за коју се увелико припремају и праве конкретне војне планове.
На први поглед, рекло би се да је у питању некакво хрватско враћање дуга „браћи по оружју“, али то заправо није тачно. Истина је, наиме, да су Хрвати ту чињеницу добро искористили као повод за своје мешање у унутрашње ствари Србије, јер њима је распиривање новог сукоба на КиМ у интересу тек толико што ће ослабити Србију. Знају да само слаба Србија неће бити препрека за коначно заокруживање геостратешког положаја Хрватске, не само у територијалном смислу него и о питању политичког и економског лидерства на Балкану.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *