ИСТИЦАЊЕМ ЗАСТАВА, СРБИ СУ СЕ ВЕЋ ПОПИСАЛИ

ПРЕНОСИМО 24 SEDAM

Иван Стоилковић о попису у Северној Македонији

Пише Милан Иванић

Председник ДПСМ-а истиче да је број Срба у Северној Македонији знатно већи од онога што се представља и да је то показала недавна прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Попис становништва у Северној Македонији почео је 5. септембра и трајаће до 30. септембра. Неколико дана пре краја процеса пописивања сада је готово сигурно јасно да ће резултати бити спорни, те да их добар део становништва неће признати.
Председник Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) Иван Стоилковић за „24 седам“ каже да је са пописом од почетка било много проблема.
„Овде се ради о једној операцији која је поприлично метиљава. Попис се не спроводи стандардном методом него је то комбинација модерног и традиционалног начина пописивања. Пописни процес се спроводи без икакве контроле, тако да у том смислу нисмо задовољни како се све одвија. Поред свега тога, највероватније неће бити пописано целокупно становништво Македоније, јер постоје и позиви на бојкот“, каже Стоилковић.

НИСУ ИСПУЊЕНИ ЗАХТЕВИ СРБА Он истиче да захтеви ДПСМ-а у вези са пописом нису испуњени, што је још један разлог за сумњу у веродостојност резултата.
„Ми смо тражили да приликом пописивања иду два пописивача и то није прихваћено. У домове људи долази само по један пописивач, а пописни процес се обавља на лаптопу, тако да грађанин нема увид у податке које пописивач уноси који касније иду на сервер Државне пописне комисије. Тражили смо да се пописни подаци израде у два примерка, како би један примерак остао пописаном грађанину. Нама као припадницима српског народа у Македонији то је било битно јер на тај начин можемо да се позивамо на те податке приликом остваривања права на држављанство Републике Србије и друга права. Ни тај захтев није прихваћен“, каже Стоилковић и додаје да је суштина свега нешто сасвим друго: „Ушло се у један пописни процес који по својој суштини највероватније треба да оправда неке политичке процесе који су везани за бројност Албанаца у Македонији јер се на основу тога вуче и политички утицај у македонском друштву.“

СРБИ СЕ ВЕЋ ПОПИСАЛИ Председник ДПСМ-а истиче да је број Срба у Северној Македонији знатно већи од онога што се представља и да је то показала недавна прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
„Ми преко свакодневних активности утичемо на наше људе да се изјасне као Срби. Тако смо 14. септембра, пре Дана српског јединства, слободе и националне заставе, упутили позив Србима у Македонији да обележе своје станове, куће и профиле на друштвеним мрежама српским заставама и веома смо задовољни одзивом. Што се нас тиче, ми смо се тиме пописали. Показали смо да у Македонији не живи тако мали број Срба како неки покушавају да прикажу, без обзира каква ће бити пројекција пописних резултата“, рекао је Стоилковић.

СМАЊИВАЊЕ БРОЈА СРБА НИЈЕ НОВОСТ Он истиче да манипулација бројем Срба у Северној Македонији није ништа ново и да је то присутно од првог пописа у овој земљи.
„Ми званичне податке о бројности Срба у Македонији не признајемо још од 1991. године, када је направљен први пописни фалсификат. За тај фалсификат ми имамо и одговарајућа сазнања. По резултатима тог пописа у Македонији је живело 45.000 Срба, а министар полиције је приликом излагања у Собрању после рекао да је у међувремено подељено 16.000 српских држављанстава, што би било око 62.000 наших сународника. Међутим, на следећем попису број Срба је био 36.000. Дакле, број је практично преполовљен. То су све бројеви који су далеко од реалности. Ипак, ми настављамо битку јер наша борба није везана само за број Срба којим се манипулише. Наш задатак је везан за остваривање степена политичког утицаја у македонском друштву на основу којег бисмо могли да се изборимо за адекватнији положај Срба у Македонији“, каже Стоилковић.
Председник ДПСМ-а додаје да Срби из Северне Македоније нису једина заједница која сумња у регуларност процеса пописа становништва.
„Председник турске заједнице у Македонији је већ дао изјаву да они неће признати попис уколико број Турака не буде одговарао бројкама којима они располажу. Без обзира на њихову одлуку, и један део македонске јавности га неће признати, јер добар део становништва не учествује у попису. Међутим, неки представник међународне заједнице ће на крају изјавити да је попис организован у складу са правилима међународне заједнице и тиме ће га практично верификовати. Тако да неће бити посебно значајно да ли ми процес и резултате пописа признајемо или не“, каже Стоилковић.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *