Гарантни рок

Куда воде српске интеграције у Европску унију ако су њене чланице једва успеле да се усагласе око заједничког саопштења да је судбина тих интеграција сасвим неизвесна? И шта још уопште они имају да нам понуде…

Када су нам, на оном чувеном или пак злогласном самиту Европске уније и Западног Балкана, у Солуну 20. и 21. јуна 2003, обећали – а можда су нас, можда и нехотице, том приликом обманули – да „будућност Балкана лежи у Европској унији“, те да „ЕУ понавља своју недвосмислену подршку европској перспективи држава Западног Балкана“, наши европски партнери имали су основа да верују да ће се то заиста и догодити. Разуме се, нису у то желели да верују из своје племените жеље да и ми почнемо да живимо много боље него што смо живели дотад – уосталом, то се у међувремену догодило само Немцима, циници би рекли, управо стога што је читав европски пројекат и пројектован у њихову корист – већ превасходно зато што је укупан геополитички моменат био такав да је једноставно налагао да се, ширећи неспутано своју сферу утицаја, Европска унија распростре и по читавом Западном Балкану. А обећана европска перспектива представљала је начин да се државе од којих је Западни Балкан састављен ставе у орбиту утицаја чији се центар налази у Бриселу.
Од тада је прошло 18 година и сви смо у међувремену морали да научимо да живота и те како има и без Европске уније. Што саму Европску унију, која нас је преко агената свог утицаја уверавала да јој нема алтернативе, ставља у поприлично неугодан положај.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Tоплица

    Чини се да се о данашњој теми одавно све зна али се није смело, и још увек се не сме о томе јавно проговорити, као ни конкретни потез повући. Остаје једино питање – да ли се могло пролонгирати ову поступну капитулацију у вези Косова и Метохије. Времена се неминовно мењају, и извесно доћи ће тренутак кад ћемо се о томе свуда разблебетати. Онда кад то не буде од икаква значаја. Лако ће бити мртвоме вуку реп мерити. Данас часни Печат је недовољан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *