Додик пред својим Рубиконом

Државни врх из Бањалуке не жели да мирно посматра тихо дављење Републике Српске

Ситуација у БиХ се заоштрава, а Република Српска је – ако је судити према најавама Милорада Додика – близу преласка Рубикона, после чега ни њен, али ни статус целокупне дејтонске творевине готово извесно неће бити исти. Мада је било немало оних који су наговештене одбрамбене мере Бањалуке испочетка примали с резервом, лидер РС понавља да, иако је свестан опасности које то носи за њега и његову породицу, неће одустати од пута враћања Српској отетих дејтонских уставних надлежности. Али и поручује да ће, уколико не буде могуће спровести програм „самосталне РС у оквиру дејтонске БиХ“, мањи ентитет бити приморан да крене путем проглашења независности.
„То не зависи од Републике Српске. Али не преостаје нам ништа друго уколико наше уставно право не буде поштовано“, тврди српски члан Председништва БиХ.

НЕСТАНАК ПРЕ ПРОЛЕЋА Већ смо писали да ће Додик као реалан политичар на убрзани процес проглашења независности РС кренути само у случају крајње нужде, односно уколико остане без маневарског простора за тражења других, мање ризичних решења. Он без сумње прижељкује да се садашња криза оконча враћањем широких дејтонских надлежности Српској (као и гашењем наметнутих протекторских институција), а његове изнуђене радикалне одговоре треба посматрати у контексту очигледних настојања моћних западних фактора да „реформишу БиХ“ на штету мањег ентитета.
Те планове је ових дана обзнанио председник Србије Александар Вучић, упозоривши да ће се „тражити нестанак Републике Српске пре пролећа“. Мада није апострофирао ниједну државу, не треба много маште да би се схватило на кога је конкретно мислио председник Србије када је рекао да ће на свему томе радити „најмоћније земље света“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. milojkobabic

    Da li taj vaš,očito,režimski novinar ima imalo novinarske etike?U redu da je sve ovo tačno u nekim političkim vodame,medjunarodnim odnosima.Ali nevidjeti šumu od drveta!!!Da li dotični zna da je Prointer,Firma Dodikovog sina Igora,prošlog mjeseca pobjedila na svih 14 tendera iz branše.Može li nešto reći o industriskom kiseoniku koji se koristi kao medicinski.Zna li nešto prodaji maski koje su Dodikovi ljudi kupovali po 40 feninga a sirotinji prodavali po nevjerovatnih sedam km.O prodaji albanskih pelena,o rukavicama i skafanderima.I najzdraviji bi oboljeli od doručka u UKC,sa jednim parčetom hljeba i komadićem “zdenke”.Ako sve i nemaju Dofdik i sin 88 vlasitih firmo,50 sigurno imajuProizvodi nam poskupljuju vrtoglavo-20% a penzije rastu 25,zakon o poboljšanju položaja boraca ladno pada u Skupštini,tako da oni i dalje,na godišnjem nivou primaju više nego mizernih 140 km,Gospodine dragi pišite o sirotinji,našoj nesreći.Najvećoj tiraniji i anarhiji u Evropi.

    1
    5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.