Дигитална опрема за осам учионица у Грађевинско техничкој школи „Неимар“ у Нишу

Караван „Заједници заједно“ компаније НИС обишао још једну школу у Србији

На свом путу кроз партнерске градове и општине, караван „Заједници заједно“ компаније НИС зауставио се у Грађевинско техничкој школи „Неимар“ у Нишу. НИС је у оквиру програма „Заједници заједно 2020“ школи донирао више од 800 хиљада динара за набавку и постављање дигиталне опреме у осам учионица.

Нова дигитална опрема (осам пројектора са носачем и осам лаптопова) допринеће унапређењу квалитета образовно – васпитног рада у школи и омогућиће несметано одвијање наставе, пре свега када је у питању реализација мултимедијалних наставних садржаја. Оно што је такође битно, јесте да ће и ученици и наставници опрему моћи да користе у сваком тренутку, као и да остаје на располагању и наредним генерацијама.

У току свечаног догађаја, представници Фестивала науке присутним ученицима су одржали огледни час и показали неколико занимљивих експеримената.

Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу у НИС-у, је овом приликом истакао значај сарадње компаније и Града Ниша.

„Компанија НИС на територији Града Ниша спроводи велики део пословних активности.  Ипак, оно на шта смо ми највише поносни је друштвена одговорност и велики број пројеката које НИС кроз програм „Заједници заједно“ већ дуги низ година развија са Градом Нишом. Иза нас је претходних деценија 77 пројеката и уложена средства од 70 милиона динара и данашњи пројекат дигитализације је само један од њих“, рекао је Деспотовић и најавио да ће компанија кроз програм „Заједници заједно“ ове године подржати пројекте чији су фокус екологија и енергетска ефикасност.

Проф. др Владислав Марјановић, градски већник за привреду и одрживи развој Града Ниша, навео је значај улагања компаније у Град Ниш и истакао важну међусобну сарадњу.

„Фасцинантно је пратити деценијске активности НИС-а, као једне од најзначајнијих фирми у Републици Србији, и посматрати како већ дуги низ година спроводи пројекте који за циљ имају помоћ заједници. Евидентно је да НИС препознаје значајне секторе, попут здравства и образовања, у које улаже велика средства“, рекао је Марјановић и најавио даљу сарадњу са компанијом НИС у оквиру еколошких пројеката.

Сретен Васић, директор школе, захвалио се компанији НИС на донацији и рекао да је школа сада уместо једне, добила осам мултимедијланих учионица које ће унапредити рад ученика и наставника.

„Захваљујући овој донацији успели смо да у доба пандемије објединимо наставу и за оне ученике који уче од куће, и за оне који наставу похађају у школи, што омогућава одржавање часова у реалном времену за цело одељење. Ми очекујемо да ће резултати на крају године бити за 20 одсто бољи, не само када је у питању настава, него и успех ђака на матурском испиту. Сигуран сам да ће многе генерације ученика имати велике користи од ове опреме, те и када говоримо о одрживости пројекта, она је неоспорна“, истакао је Васић.

Грађевинско техничку школу „Неимар“ из Ниша похађа скоро 400 ученика. То је једина школа у делокругу од 200 километара која школује ученике на образовним профилима геодезије и грађевинарства. Школа постоји преко 80 година, што је сврстава у једну од најстаријих у региону. Њу похађа и велики број ђака слабијег материјалног статуса и ђака из руралних подручја, којима ће ова опрема бити од велике користи приликом учења.

Додатна информација:

Кроз програм „Заједници заједно“ НИС улаже у развој заједнице у којој послује,  а сегмент образовања представља једну од кључних области друштвено одговорног деловања компаније. Протекле године, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и 12 локалних заједница, НИС је кроз програм «Заједници заједно» подржао 83 школе широм Србије. Укупна вредност подржаних пројеката у овим школама износи 114,5 милиона динара, а средства су усмерена на дигитализацију наставног процеса и унапређење безбедносно-информационих система.

Град Ниш је део програма „Заједници заједно“ од 2010. године. Компанија НИС је путем програма „Заједници заједно“ у Град Ниш до сада уложила 70 милиона динара кроз 77 пројеката. Само у оквиру прошлогодишњег програма, НИС је на територији Града Ниша подржао четири школе и уложио 5 милиона динара у унапређење образовања у овим установама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *