Богати у порез не верују

Пандора папири

Да ли је повремено „цурење“ података о избегавању пореза, пословним малверзацијама и прању новца преко офшор-зона само „коска“ за замајавање сиротиње док они најбогатији остају недодирнути и још богатији?

Никада намиривање обавеза према држави није примано с одушевљењем, па самим тим ни појава неплаћања пореза није новост. Стара је колико и само опорезивање. Да би томе доскочиле, многе државе покушавају пореским олакшицама или укидањем пореза да повећају своју конкурентност на светском тржишту, стварајући „пореске рајеве“.

ОФШОР-ЗОНЕ Један од најпопуларнијих пореских рајева јесу Британска Девичанска острва на којима се налази 113.000 офшор-компанија. На другом месту је Панама са 48.000 компанија, па Бахами с око 16.000 компанија. Иако је у овим офшор-зонама пословање легално, богаташи их често користе за скривање правих власника имовине, спровођење тајних новчаних трансакција, избегавање плаћања пореза и прање новца.
Није то ништа ново, али тек с економским кризама ове офшор-зоне долазе у жижу јавности, уз нагласак да богати не подносе главни терет тешкоћа већ да преко ових „рајева“ избегавају своје пореске обавезе.
И данас, када је најновија економска криза пала у сенку пандемије вируса корона, наново је утврђено да су богати све богатији, док је она друга страна све сиромашнија, утолико више што је, поред економских тешкоћа, угрожено и здравље људи, њихово кретање и могућност за рад.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *