ЗБОГ ЧЕГА НЕЋЕ ПРОЋИ УМАЊИВАЊЕ БРОЈА ЖРТАВА

СЛУЧАЈ ЛИСТА ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ

Бесрамна манипулација и тенденциозно скривање чињеница

Поводом агресивних и добро организованих покушаја да се умањи број жртава у логору Јасеновац, ексклузивно објављујемо јавности мало познате чињенице – извештаје стручњака који су радили на расветљавању истине о страдалима у овом злогласном логору, али и на другим подручјима НДХ

Минулих година сведоци смо интензивирања бесрамних покушаја да се умањи број жртава Другог светског рата у Југославији, посебно жртава у логору Јасеновац, као највећем стратишту на подручју некадашње југословенске државе. У августу ове године су оглашавања тим поводом превршила сваку меру.
Није на нама да се бавимо питањем да ли уопште постоји аутор, или ко је инспиратор, чланка који је објављен а затим повучен са интернет стране врло угледног листа Џерузалем пост. Жалосно је, да је такав случај ниподаштавања жртава, којим се број пострадалих јасеновачких мученика смањује на 3.000 – 4.000, у складу са фалсификатима неоусташких ревизиониста, објављен у пријатељском Израелу. Посебно ако знамо, да је један историчар, некадашњи начелник Војног архива у Београду Антун Милетић, именом и презименом пописао 14.694 Јевреја који су у логору Јасеновац настрадали. Тај историчар, који је објавио десетак књига са преко 5.500 страна докумената, сам је пописао именом и презименом преко 82.000 жртава логора Јасеновац, доказавши смрт још 64.493 других жртава. Нажалост, осим рада пуковника А. Милетића и од њега пребројаних више од 146.000 жртава, сви други историчари су у протеклих 75 година много мање учинили на идентификацији страдалника.

[restrict]

РЕАКЦИЈЕ ДЕЈАНА РИСТИЋА И „ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТА“ Позитивно је што је на текст непостојећег аутора „Голдмана“ одмах реаговао директор Музеја жртава геноцида у Београду г. Дејан Ристић. Мање позитиван је начин на који је г. Ристић реаговао, односно непотпуност података које је изнео. Он у свом излагању говори о „безмало 90.000“ утврђених јасеновачких жртава. Ако је приближно толики број, пре више деценија, именом и презименом утврдио сам историчар Антун Милетић (и објавио у књизи „Убијени у концентрационом логору Јасеновац“, 2011. године), поставља се питање: колико су жртава „безмало“ пописали сви други историчари у 29 година постојања Музеја жртава геноцида у Београду? Преписали 82.000 имена од Милетића и дошли до „безмало 90.000“!
Можда, више од чланка фантома Голдмана, може да нас ражалости извињење, које је тај лист објавио 22. августа. Мислим ту на ову реченицу: „Милиони људи умрли су од руке нациста и њихових колаборациониста током Другог светског рата, али – изузев Јевреја и Рома – нису били жртве геноцидне намере“. Зар је могуће да нико у уредништву „Џерузалем поста“ не зна, да су више од два милиона Срба у Независној Држави Хрватској (НДХ) били жртве геноцидне намере? Подсетићемо на речи усташког идеолога и министра Миле Будака из говора јула 1941. године: „Један дио Срба ћемо побити, други раселити, а остале ћемо превести у католичку вјеру и тако претопити у Хрвате“ (Виктор Новак, Magnum Crimen, Београд 1986, стр. 605). Зар ово није геноцидна намера? Или је потребно цитирати и речи Виктора Гутића на збору у Санском Мосту, маја 1941: „Срби нека се не надају ничему, и за њих је најбоље нека се иселе, нека их нестане из наших крајева…“ (лист „Хрватска Крајина“, Бања Лука 30. мај 1941. – цит. по Виктору Новаку, исто, стр. 608). Коме ни то није довољно, може да се послужи барем са два цитата из чланка др Ива Голдштајна, који је под насловом „Тек је сваки пети Жидов у НДХ дочекао 1945.“, објављен у загребачком Вечерњем листу од 3. септембра 2018. Цитирам проф. Голдштајна: „Усташки је покрет у основи био антисрпски и од свога је оснутка 1932/1933. ширио мржњу углавном против Срба… Слиједећи примјер нациста од којих су често примали инструкције, усташе су својим плановима за убијање Срба додали и још оштрије мјере против Жидова…“ Геноцидна намера против Срба – то је ноторна чињеница – постоји у усташком покрету од почетка, од 1932.
Вероватно би „Џерузалем пост“ требао да се још једном извини – овај пут због неистине у свом извињењу од 22. августа; не само да је геноцидна намера према Србима у НДХ постојала, већ је она била креирана пре постојања исте такве намере према Јеврејима и Ромима у НДХ!

НАША НЕЧИЊЕЊА Наравно, не можемо кривити друге за властита нечињења. На Србији и Српској је да обаве попис жртава из ратова 1941-1945. и 1991-1995. Пример Словеније, која је, пре само петнаестак година, политичком вољом обезбедила средства за рад историчарима, показује да је то још могуће. А резултати у Словенији су запањујући: уместо броја од 40.000 жртава обухваћених крњим савезним пописом жртава Југославије из 1966, дошло се поименично на преко 99.000 жртава, два и по пута више. Несумњиво би чак и веће одступање било код српских жртава односно код укупног броја жртава Другог светског рата у Југославији, којим је, по крњем попису из шездесетих година прошлог века, било обухваћено 657.000 страдалих. Тада би нестале и бројне дилеме око броја јасеновачких жртава. Подсетићемо само Д. Ристића и И. Голдштајна, као и ширу јавност, да је врхунски хрватски статистичар др Јаков Гело, у свом докторском раду „Демографске промјене у Хрватској“, записао о броју жртава: „сaмo Jaсeнoвaц прeкo 700.000… С. Грaдишкa 75.000“ (Загреб, 1987, стр. 153). А J Гело је затим, у независној Хрватској, постао директор Државног завода за статистику. Не заборавимо: кости јасеновачких мученика се распростиру на површини од 210 квадратних километара!
Основе за истраживање постоје, и веома су солидне. Можда би, за почетак, могли кренути од једне напомене А. Милетића у интервјуу, који је објавила „Политика“ 19. августа 1991. („Историја никада неће опростити Титу што се није поклонио јасеновачким жртвама“): да се пронађе картотека коју спомиње Државна комисија за утврђивање ратних злочина из 1945, у извештају број 16.093. Картотека убијених, несталих и интернираних Срба у Независној Држави Хрватској, која је тада постојала.
Изјави др Марије Елизабете Милетић није потребан опширнији додатан коментар. Сама по себи, она разоткрива чињеницу да руководству Југославије после Другог светског рата није било стало до откривања пуног опсега монструозних злочина почињених у Јасеновцу у време НДХ, од лета 1941. до маја 1945. године. Тиме су у много чему потврђени наводи, које је изнео дугогодишњи начелник Војног архива у Београду, војни историчар Антун Милетић, у два интервјуа, у „Политици“ од 18. и од 19. августа 1991. („Раселов суд о усташком геноциду“ и „Историја никада неће опростити Титу што се није поклонио јасеновачким жртвама“).

СТРАВИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА Чињеница је да су кости јасеновачких жртава разасуте на површини од 210 квадратних километара. А по истраживањима др Виде Бродар и других чланова Комисије 1964, на подручју јасеновачког логора, на местима интензивног покапања су резултати били стравични. Само у једној сонди, просечно је нађено 22 убијених људи на једном кубичном метру (Извештај од 27. јуна 1964, стр. 15).
На симпозијуму у Српској академији наука и уметности је, на научном скупу „Методолошки проблеми утврђивања губитака становништва у I и II светском рату“, 21. јуна 1985, завршно излагање поднео Владимир Дедијер. Том приликом, он је споменуо и једног часног Хрвата, др Николу Николића. Човека који се није савијао по ветру, па је био затваран и у Краљевини Југославији, и од усташа у Јасеновцу, а и после рата је од лекара партизанског санитета дошао и у Брозов затвор.
Дедијер је тада навео: већ крајем 1944, Никола Николић је израдио елаборат како после рата треба конзервирати логор у Јасеновцу. Он је свој елаборат предао Родољубу Чолаковићу, тадашњем министру за Босну и Херцеговину у Титовој влади. Чолаковић је обазриво одговорио да је то питање изнад његових компетенција и послао Николићев елаборат на „надлежно место“. После неколико месеци, Чолаковић је саопштио др Николи Николићу да од елабората о конзервирању логора Јасеновац неће бити ништа. Као разлог је наведено „да се неће дозволити васпитавање деце на усташким злочинима“. Ово је Владимиру Дедијеру испричао др Ђуро Мештеровић, Николићев колега и ратни шеф партизанског санитета, којем се Николић пожалио (наводи по: Владимир Дедијер, Ватикан и Јасеновац, Београд 1987, стр. 667).
Управо се сетих: 1975. или 1976. године смо једном о томе причали пред нашим Правним факултетом у Загребу, мој друг из студентске организације Мирослав Лазански и ја. И рече ми Мирослав са горчином, како је његов отац, 3-4 године после рата, био присутан када су рушене бараке у Јасеновцу, да би се уништили остаци логора.
Много тога нам је већ тада, као студентима, било сасвим јасно. Можда се то из Београда баш и није најбоље видело, али из Загреба јесте.

Истраживања у Јасеновцу

Успомене сестре Др Виде Бродар

Др Вида Бродар (Марибор, 1925 – Љубљана, 2014)

У Архиву Југославије налази се изјава, коју је јуна 2020. написала др Марија Елизабета Милетић, сестра словеначког антрополога др. Виде Бродар, која је 1964. водила истраживања на месту јасеновачког логора. Ауторица записа била је супруга пок. београдског адвоката и православног публицисте Милана Милетића, а подстакнута историјским фалсификатима, којима се умањују страдања у логору Јасеновац, одлучила се да напише сећање на сестру и на њено истраживање у Јасеновцу 1964. Текст доносимо у целини, у преводу на српски језик:
„Моја покојна сестра, др Вида Бродар (1925-2014), неколико година пре смрти ми је предала на чување свој оригинални истраживачки рад „Резултати антрополошких истраживања логора у Јасеновцу“ (15 страница, текст је на српском) из 1964. године, и оригинал свог истраживачког рада „Извештај екипе антрополога о налазима при ископавању гробница на Градини код Јасеновца“ (25 страница), састављен у Јасеновцу 27. јуна 1964. Као антрополог и стручни сарадник на Институту за биологију при Филозофском факултету Универзитета у Љубљани, била је носилац горе наведеног истраживања, а чланови истраживачког тима су били још двојица антрополога, из Новог Сада и Љубљане; учествовао је још један професор из Сарајева.
Сестра је добила задатак на свом радном месту, али су детаљи и захтеви поруџбине и поручилаца остали углавном у тајности, пошто су истраживање затражили највиши органи Југославије и да о ​​томе није пожељно говорити. Стога моја сестра до своје смрти никада није дала никакву јавну изјаву и увек је одбијала да разговара са новинарима, иако није било непосредних претњи или забрана. У вези са овим је осећала одређену нелагоду, можда чак и страх.
Прво истраживање – ископавање и сондирање неких масовних гробница 1964. године било је пилотско, а према добијеним резултатима требало би се наставити на другим познатим и обележеним гробницама. До наставка ископавања никада није дошло, а резултати датог истраживања брзо су утихнули. Сестра никада није добила никакву повратну информацију о употребљивости спроведеног истраживања, иако је годинама, па и деценијама, чекала наставак истраживања.
Сестра ми је рекла да су се поред гробница које су истраживачи пилотски „отворили“ у околини Јасеновца и Градине, у близини налазиле и многе обележене масовне гробнице, које су требали касније да истраже. Околни становници су их још упозорили и показали им још многе, потпуно необележене гробнице, које су се у то време још увек могле препознати по облицима и удубљењима у земљишту, упркос томе што су била зарасла у усеве. Сестра је рекла да је на неким гробницама нарастао хрен величине подлактице какав никада још у животу није видела. Овај хрен је откупљивала Подравка из Копривнице за прераду – зато моја сестра у животу никада више није купила ниједан Подравкин производ!
Сестра је целог свог живота била оптерећена Јасеновцем, не само због стравичних налаза или тежине самих радова на ископавању, већ првенствено због недостатка било каквог званичног деловања у вези са овим масовним покољима. Не само да жртве нису пребројане, нити је процењен број жртава у обележеним гробницама, него ни све гробнице нису биле означене као такве. Већ тада – 1964. године – све је указивало на намеру највиших власти Југославије да се ратни злочини прикрију и забораве, те да се недужним жртвама ускрате достојна сахрана и спомен. Моју сестру је посебно болела чињеница да је међу жртвама било много жена и деце. У теренским истраживањима 1964. године је установила да много људи уопште није ни доспело у логор у Јасеновцу, јер је пуно жртава погубљено одмах по доласку транспорта и сахрањено у масовним гробницама у околини Јасеновца.
Када су 80-их и 90-их година прошлог века почеле да се појављују процене које су број убијених у логору Јасеновац и у његовој околини смањивале на 40.000 до 80.000 лица, моја сестра, др Вида Бродар, ове је оцене прихватила са огорчењем. Она их је доживљавала као намерно смањивање и прикривање стварних размера злочина, јер је сматрала да је стварни број жртава многоструко већи.
Наша породица Семенич из Марибора познаје осећање бола због палог сродника – војника из Првог светског рата, чији гроб није био познат. Тражили смо га осамдесет година (три нараштаја!), откривши на крају да је пао у Галицији и сахрањен у Хелму (Пољска), где и данас стоји његов гроб. Тек тада смо осетили олакшање и извесно задовољство ради спознаје да лежи у сопственом гробу, у освештаној земљи са својим именом на споменику.
Ова лична породична туга мотивисала је моју сестру да ми остави свој примерак антрополошког истраживања у Јасеновцу, надајући се да ће некога можда подстаћи на даље деловање. Не са намером да се налази истраживања злоупотребљавају у могућим политичким или националистичким сукобима, већ искључиво зарад невиних жртава и њихове родбине, који и након свих ових година присилног заборава заслужују свој покој и спомен“.

[/restrict]

3 коментара

 1. Маторац

  Чланак је веома добар, свеобухватан, заснован на историјским чињеницама, али недостаје суштина. А она је крајње једноставна – Срби нису убијани и протеривани “Зато што су Срби” како се то бенигно каже у филму о Дари, него зато што нису католици, зато што су православци.
  О томе се ретко, скоро нигде, не говори. Да ли постоји бојазан да би тако отворено огољавање суштине изазвало велике проблеме, или се мисли да се то подразумева, не знам, волео бих да видим коментаре на ово што сам написао.

 2. Душан Буковић

  Очигледно је да извесни србофобични гебелсовци тзв. „Срби“ и србофобичне гебелсовке тзв. „Српкиње“ у Србији немају осећаја стида ни поштења и да не саосећају са српским жртвама Певелићевог хрватског – усташког режима у тзв. „Независној Држави Хрватској“, јер су за њих српске жртве безначајне. Њима су узори хрватски ратни злочинац Анте Павелић и Јосип Броз Тито!

  Ради историјске истине, наша света и мученичка Српска Православна Црква званично је утврдила трагичан биланс страдања нашег обезглављеног, окупираног, потлаченог и пониженог српског народа у Другом светском рату и о томе нема дискусије.

  Према једном саопштењу Светог Синода Српске Православне Цркве, које је публиковано у „ГЛАСНИКУ“, дословно стоји:

  „Од 21 епископа петорица су убијена, двојица интернирана и у интернацији умрла, двојица премлаћена и пребачена у Србију где су ускоро умрла, један држан у затвору заједно са Његовом светости Патријархом, а затим послат у логор у Немачку, а један у Италију, а двојица протерана са својих епархија у Србију. Само су њих десеторица остали на својим местима. Једна четвртина свештеника је поубијана (око 700), око 300 помрло природном смрћу, једна трећина протерана у Србију, око 400 било је у логорима у земљи и у заробљеништву, а само једна четвртина свештеника остала је на својим местима. Једна четвртина манастира и цркава је порушена а скоро половина од укупнога броја мање или више оштећена. Само у Горњокарловачкој епархији од 189 цркава порушено је и попаљено 175, а 14 остало. Од 8,500.000 верника 1,200.000 је погинуло или убијено. Ратна штета цркве износи 7 милијарди предратних златних динара…“ ( Види: Гласник СПЦ, Београд, број 1 – 3, март 1951, страна 10).

  Исторска је чињеница, да је Адолф Хитлер на митингу у Оберсалцбергу 22. aвгуста 1939 године цинично подсетио своје специјалне једнице СС-а на геноцид над Јерменима, који и њима треба да служи као модел. Хитлер је дословно рекао:

  “Убијајте без сажаљења, мушкарце, жене и децу… На крају крајева, ко данас више говори о истребљењу Јермена…” – “Adolf Hitler cynically recalled the genocide of the Armenians, wich was to serve as a model for those to come. At a rally with his special units of the S.S. at Obersalzberg on August 22, 1939, Hitler instructed them “to kill without pity, men, women and children… After all, he observed, who speaks any more today of the extermination of the Armenian…” – (Види: Transcript of The Nuremberg Trials as reported in the New York Times, November 24, 1945, – Транскрипти Нирнбешког Суда према извештају “New York Times” oд 24. новембра 1945).

  Такође, у лондонском издању Тошићеве издавачке куће „Наше дело“ и његовог билтена „Наше речи“ око којих су се окупљали извесни атеисти, екуменисти, интернационалисти, ђиласовци, филокомунисти, фашисти, масони и шпијуни енглеског интелиџенс сервиса и америчке ЦИА, штампана је књига др Богољуба Кочовића „ Жртве Другог светског рата у Југославији“, London, England, 1985. Кочовић је у књизи свесно извртао историске чињенице када су у питању наше српске жртве. Његова гебелсовско-ревизионистичка књига се ни по чему не разликује од извесних гебелсовских –ревизионистичких и расистичких књига, које су публиковане на енглеском, француском и немачком језику у Европи и Америци, у којима су извесни гебелсовци оспоравали геноцид над Јеврејима у Другом светском рату, јер кобајаги јеврејске жртве нису биле веће од 200.000 до 300.000 хиљада! (Види: Austin J. App, The six million swindle, Baton Rouge, Louisianana, USA, 1977; Professor A. R. Butz, Hoax of the twentieth century – Total documented , proof the “extermination” of European Jews never took place, Torrance, California, USA, 1984; Richard Harwood, Did six million really die, Baton Rouge, Louisiana, USA, 1978; Dr Paul Rassinger, Drama of the European Jews, Baton Rouge, Louisiana, USA, 1977; David Irving, Hitler’s war, Metairie, LA, USA, 1982; Conrad Grieb, American manifest destiny and the holocaust, Metairie, LA, USA, 1980; Ernest Zundel, The west, war and Islam and did six million really die, Toronto, 1981).

  У овом контексту вредно је указати и на извесне негаторе геноцида над Јеврејима у Другом светском рату, међу којима је било и оних који су протерани из Сједињених Америчких Држава и Канаде. Познат je случај Ернеста Зундела ( Ernest Zundel) који је пртеран из Канаде у Немачку, Џемса Кигстра ( James Keegstra) и многих других негатора геноцида, који су заслужно кажњеии за ширење верске и националне мржње (hate crime).

  Потсетили бисмо читаоце Вашег цењеног портала на извесне негаторе геноцида по националној припадности како су представљени на Википедији:

  Category: Holocaust deniers by
  nationality
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Subcategories
  This category has the following 11 subcategories, out of 11 total.
  A • American Holocaust deniers‎ (52 P) • Australian Holocaust deniers‎ (7 P)
  B • Belgian Holocaust deniers‎ (5 P) • British Holocaust deniers‎ (21 P)
  C
  • Canadian Holocaust deniers‎ (7 P)
  F
  • French Holocaust deniers‎ (15 P)
  G
  • German Holocaust deniers‎ (1 C, 11 P)
  • Greek Holocaust deniers‎ (3 P)
  I
  • Iranian Holocaust deniers‎ (7 P)
  S
  • Swedish Holocaust deniers‎ (3 P) • Swiss Holocaust deniers‎ (5 P)
  Category: American Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „American Holocaust deniers“
  The following 50 pages are in this category, out of 50 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  A
  • Steven L. Anderson
  • Andrew Anglin
  • Austin App
  B
  • B.o.B.
  • Harry Elmer Barnes
  • Owen Benjamin
  • Don Black (white supremacist)
  • Arthur Butz
  C
  • Willis Carto
  • Craig Cobb
  • David Cole (journalist)
  D
  • Larry Darby
  • Lorraine Day
  • David Duke
  F
  • James H. Fetzer
  • Edward Reed Fields
  • Bobby Fischer
  • Benjamin H. Freedman
  G
  • Hutton Gibson
  • Philip Giraldi
  • Kenneth Goff
  H
  • Matthew F. Hale
  • Michael A. Hoffman II
  • David L. Hoggan
  I
  • Augustus Sol Invictus
  J
  • Charles C. Johnson
  • Arthur J. Jones
  L
  • Fred A. Leuchter
  • Alex Linder
  • Lana Lokteff
  M
  • James J. Martin
  • Daniel A. McGowan
  • Gerard Menuhin
  • Tom Metzger
  • Eustace Mullins
  P
  • William Luther Pierce
  • Michael Collins Piper
  R
  • Ingrid Rimland
  • Thomas Robb (activist)
  • George Lincoln Rockwell
  • R. J. Rushdoony
  S
  • Hans Schmidt (Waffen-SS)
  • Gerald L. K. Smith
  • Joseph Sobran
  • Kevin Alfred Strom
  • Robert Sungenis
  T
  • Hal Turner
  U
  • Ron Unz
  V
  • James von Brunn
  W
  • Bill White (neo-Nazi)
  Category: Australian Holocaust
  deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „Australian Holocaust deniers“
  The following 7 pages are in this category, out of 7 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  B
  • John Tuson Bennett
  • Eric Butler
  H
  • Peter Hartung
  • Taj El-Din Hilaly
  M
  • Geoff Muirden
  R
  • Michèle Renouf
  T
  • Gerald Fredrick Töben
  Category: Belgian Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  • Belgium portal
  Pages in category „Belgian Holocaust deniers“
  The following 5 pages are in this category, out of 5 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  D
  • Léon Degrelle
  L
  • Laurent Louis
  P
  • Robert Poulet
  R
  • Roeland Raes
  V
  • Siegfried Verbeke
  Category: British Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „British Holocaust deniers“
  The following 21 pages are in this category, out of 21 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  B
  • Hastings Russell, 12th Duke of Bedford
  • Jane Birdwood, Baroness Birdwood
  • Joshua Bonehill-Paine
  C
  • Doug Collins (journalist)
  E
  • Richard Edmonds
  G
  • Nick Griffin
  H
  • Anthony Hancock (publisher)
  I
  • David Icke
  • David Irving
  J
  • Colin Jordan
  K
  • Nicholas Kollerstrom
  M
  • David McCalden
  • Gerard Menuhin
  • David Myatt
  R
  • John Kingsley Read
  • Michèle Renouf
  • Jack Renshaw (activist)
  S
  • Simon Sheppard (activist)
  T
  • John Tyndall (politician)
  V
  • Richard Verrall
  W
  • Richard Williamson (bishop)
  Category: Canadian Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „Canadian Holocaust deniers“
  The following 7 pages are in this category, out of 7 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  B
  • Jane Birdwood, Baroness Birdwood
  C
  • Craig Cobb
  • Doug Collins (journalist)
  F
  • Paul Fromm (white supremacist)
  K
  • James Keegstra
  R
  • Ingrid Rimland
  • Malcolm Ross (school teacher)
  Category: French Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „French Holocaust deniers“
  The following 15 pages are in this category, out of 15 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  A
  • Claude Autant-Lara
  B
  • Maurice Bardèche
  C
  • Louis-Ferdinand Céline
  D
  • Louis Darquier de Pellepoix
  • Dieudonné M’bala M’bala
  • François Duprat
  F
  • Robert Faurisson
  G
  • Roger Garaudy
  • Alain Guionnet
  J
  • Jean-François Jalkh
  L
  • Henry de Lesquen
  R
  • Paul Rassinier
  • Vincent Reynouard
  T
  • Georges Theil
  • Serge Thion
  Category: German Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Subcategories
  This category has only the following subcategory.
  C
  • German people convicted of Holocaust denial‎ (11 P)
  Pages in category „German Holocaust deniers“
  The following 11 pages are in this category, out of 11 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  F
  • Georg Franz-Willing
  G
  • Hermann Gauch
  • Hans F. K. Günther
  M
  • Princess Marie Adelheid of Lippe
  R
  • Otto Ernst Remer
  • Jürgen Rieger
  S
  • Hans Schmidt (Waffen-SS)
  • Wilhelm Stäglich
  T
  • Gerald Fredrick Töben
  W
  • Christian Worch
  Z
  • Ernst Zündel
  Category: Greek Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „Greek Holocaust deniers“
  The following 3 pages are in this category, out of 3 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  K
  • Ilias Kasidiaris
  M
  • Nikolaos Michaloliakos
  P
  • Konstantinos Plevris
  Category: Iranian Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „Iranian Holocaust deniers“
  The following 7 pages are in this category, out of 7 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  A
  • Hassan Abbasi
  • Mahmoud Ahmadinejad
  E
  • Saeed Emami
  K
  • Ali Khamenei
  M
  • Naser Makarem Shirazi
  R
  • Mohammad-Ali Ramin
  T
  • Mohammed Taheri
  Category: Swedish Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „Swedish Holocaust deniers“
  The following 3 pages are in this category, out of 3 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  C
  • Ingrid Carlqvist
  N
  • Carl O. Nordling
  R
  • Ahmed Rami (writer)
  Category: Swiss Holocaust deniers
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Jump to navigation Jump to search
  Pages in category „Swiss Holocaust deniers“
  The following 5 pages are in this category, out of 5 total. This list may not
  reflect recent changes (learn more).
  A
  • Gaston-Armand Amaudruz
  G
  • François Genoud
  • Jürgen Graf
  H
  • Ahmed Huber
  S
  • Bernhard Schaub
  Categories:
  • Holocaust deniers by nationality
  (Види: https://en.wikipedia.org/wi….).

 3. Има још неко..
  Што си свијете затворио очи пред сликама мученика
  Мислиш ли да ће ти у помоћ доћи
  Они што су вам ножеве и каме “благосиљали”
  Да би са њима поклали недужна чеда
  Заборависте да Господ све мотри и гледа
  И ‘залуд вам земаљско ништавило
  И сва “,моћ” и пролазна блага
  Јер када сине сунце са истока
  Унаказиће вас Његово бљештавило
  За сва невина бића и отиске крвавог трага
  Само ти ћути свијете и правдај злочине грозне
  Има још неко ко забораву своје претке не да
  Нисте жалили ни старе и године им позне
  Ни дојенче што престрављено у мајку гледа
  Пакт са нечастивим сте склопили
  И поља и горе крвљу мученика напојили
  Чиме су вас то од малена задојили
  Па људске животе као класје покосисте
  Има још неко да вас онако само напомене
  Колико кукњаве и јаука сте из груди измамили
  Али тешко вама када вас Господ опомене
  Сами ћете себи и утробе и срца вадити
  А преци наши ће радосни садити
  Божурове румене у небеском царству…
  Има још неко ти окрутни лажљиви свијете…
  Анжелика-Николина Кучинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *