Тријумф Јединствене Русије

Избори у Русији

Да ли су резултати изборног процеса у Русији оправдали очекивања? Како је промењен распоред у Думи? Које су партије учествовале у надметању и како се разликују? Да ли је било неких неочекиваних обрта?

Може се са сигурношћу рећи да је предизборна кампања за парламентарне изборе у Русији, одржане од 17. до 19. септембра, била једна од најнеупечатљивијих у протеклих неколико изборних циклуса. Да се којим случајем неки туриста случајно обрео у Москви овог септембра, чије временске прилике више подсећају на рану зиму него на топли почетак јесени, засигурно не би ни приметио да се приближавају избори. Готово да и није било билборда с политичким садржајем ниједне партије, укључујући и владајућу Јединствену Русију, а о плакатима који у другим земљама у непрекидном низу покривају зидове читавих зграда није било ни говора.
Ту и тамо случајни посетилац могао би да примети плакат величине већег летка залепљен на државне огласне табле којих је мноштво у московским рејонима. Ови плакатићи увек су представљали кандидате Јединствене Русије у једномандатним изборним јединицама и некако су, наизглед случајно, у потпуности заменили све дотадашње објаве, па чак и оне које су говориле о томе ко је начелник рејонске полицијске станице задужен за ред и мир московских спаваћих квартова. Други кандидати су били невидљиви, а њихови плакати су брзо скидани са свих јавних површина. Из изложеног описа види се да су Јединственој Русији били најважнији гласови у једномандантним изборним јединицама у којима она осваја традиционално више мандата него по партијским списковима.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *