Свађе пред гостима

Дијалог опозиција – власт – ЕУ

Ма колико дијалог власти и опозиције ишао темпом крени–стани, приближавање избора све ставља пред свршен чин на који ни европски посредници не могу много да утичу, мада изгледа да се и не труде превише

Избори у Србији су се примакли, али дијалог о изборним условима је још далеко од свог коначног облика. Како и не би када преговори теку у три колоне, а низ досадашњих састанака више је указао на мане и слабости неких преговарача, њихове сујете и суревњивости, него на разборите и разумне аргументе. Од прошлих избора опозиција се додатно поделила (разишли се Ђилас и Јеремић), што је још један отежавајући фактор у овим преговорима.
У начелу подељена у „проевропску“ и „суверенистичку“ колону, опозиција тако и наступа у преговорима с влашћу, с тим да партије које не желе европске посреднике у дијалогу директно разговарају у Скупштини с представницима владајућих странака, у којима учествује и председник Србије Александар Вучић. Штавише, некадашњи његови љути противници, који нису презали ни од физичких обрачуна, попут вође Двери Бошка Обрадовића, седели су смерно и размењивали аргументе. Овакво понашање има везе и с неуспехом на прошлим изборима (нису прешли цензус).
На другој страни проевропски део опозиције, углавном преко интернета, из просторија Делегације ЕУ у Београду, водио је дијалог о дијалогу с европским посланицима и очекивао да представници Уније обаве уместо њих посао и од власти издејствују све оно што би желели.
Док за групу проевропских опозиционих партија, које предводе Странка слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа и остатак Демократске странке (ДС) са Зораном Лутовцем на челу, медијација Европе нема алтернативу, друга опозициона страна, коју предводи национално оријентисана Демократска странка Србије (ДСС) чији председник је Милош Јовановић, чврста је у ставу да ће наставити дијалог једино без посредовања ЕУ.
У овом преговарачком галиматијасу европски заступници избегавају снажнију проактивну улогу, скоро до неутралности, сводећи је на вербалне поруке, кроз жаљење што Ивица Дачић води одвојене консултације с политичким странкама које не желе Унијино посредовање, али пазећи да се и сами не уплету превише у српски изборни игроказ. За њих је дијалог „добровољан процес и заснован на посвећености, вољи и способности учесника да постигну консензус у циљу побољшања политичке климе уочи следећих избора“, пише у саопштењу потписаном од заступника који у име ЕП учествују у планираном међустраначком дијалогу – Владимира Билчика, Тање Фајон, Кнута Флекенштајна и Едуарда Кукана.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *