Шта се заиста догађа у Авганистану?

Кажу људи да се „Авганистан враћа у 12. век“. Талибани су за њих зли, затуцани и глупи одгајивачи коза. И сви политичари су исти, на Истоку, као и на Западу. Припадају ли ови догађаји заиста 12. или 21. веку? Да ли је у Авганистану побеђена читава цивилизација? Када се каже „цивилизација“, мисли се на ону западну. Ко још није видео снимке очајника на аеродрому у Кабулу, који по сваку цену настоје да побегну од талибана, а затим, кад се авион одигне од тла, отпадају с његовог трупа?

Клаус Кунце је немачки писац, који на свом блогу повремено објављује политичке есеје. Он, очигледно, не позајмљује своје мишљење из западних (а то значи либералних) медија. Кунце је, заправо, неко ко покушава да мисли својом главом. У чланку који носи наслов Шта дугујемо ’локалном особљу’ наше владе Кунце примећује: „Да би скренули пажњу са ове потпуне катастрофе, наши владари сада сликају судбину Авганистанаца у најцрњим бојама.“ (Исто су, узгред, радили и с Вијетнамом, којем су предвиђали „смрт од глади под оковима комунизма“, али данас је Вијетнам веома просперитетна економија.) Американци су, на то треба стално подсећати, дошли у ову далеку земљу као окупатори. То не могу да сакрију оптужбе за тероризам, ни тобожња „посвећеност Америке највишим циљевима“. Данас присуствујемо расплету догађаја које су покренули сами Американци, нимало свирепијим и бруталнијим него што је била окупација. И много од оног што слушамо спада у пуку западну пропаганду.
„За њих и њихове пропагандне медије“, наставља Кунце, „сви талибани су зли терористи. Убрзо ће почети да облаче све жене у смешне вреће, да одсецају руке лоповима и бацају хомосексуалце са зграда. ’Локалном особљу’ из претходне немачке окупације очигледно прети покољ.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.