Шејхова глава

Како се десило да за ширење радикалног исламизма само један од двојице босанских даија – плати пуну цену?

Требало је да се после седам година робије на слободи нађе радикални имам из Бужима Хусеин Билал Боснић па да тема џихадизма уздрма испеглане бирократе диљем света. То што Хусеин води поријекло из земље која је активни расадник радикалних хоџа, од којих неки још увек витлају по страним ратиштима, зачудо, показало се као мало важна чињеница.

СУНОВРАТ ЈЕДНЕ КАРИЈЕРЕ Лишавање слободе једног од познатијих радикалних имама у БиХ збило се средином септембра 2014. када је у великој полицијској акцији кодног назива „Дамаск“ ухапшено 18 особа које су доведене у везу с финансирањем, организовањем и врбовањем бораца за одлазак у Сирију и Ирак, те учествовањем у оружаним сукобима и борбом на страни терориста Ал Каиде и ИСИЛ-а. У јавности познат као Билал, Хусеин Боснић словио је, не без разлога, за једног од неформалних вехабијских вођа у БиХ. Према наводима из оптужнице а касније и пресуде, реч је о особи која је уживала велики ауторитет и играла значајну улогу у врбовању младих људи за одлазак на страна ратишта. Издашна финансијска подршка није изостала – само у једној трансакцији на његов рачун из Kувајта уплаћено је више од 50.000 евра.
Судски процес је трајао дуже од годину дана да би у новембру 2015. Боснић био осуђен на седам година затвора. Због сумње да је на територији Италије врбовао неколико италијанских држављана за одлазак у Сирију, 2016. Интерпол Италије расписује црвену потјерницу. Оптужба – подстицања на тероризам. Занимљиво да су правосуђу БиХ још 2014. достављени подаци из Италије о Боснићевом аранжману у Сирији. У њима се поред осталог помиње још једно име. Извесни Рок Жавби означен је као члан ове групе. Довољан разлог да Жавби као словеначки држављанин за којим је расписана Интерполова потјерница буде изручен Италији. Исто није важило за Боснића кога су важећи законски прописи у БиХ, будући њихов држављанин, сачували од изручења.

ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ Сам Билал Боснић умјешно је палио ватре подстичући радикални исламизам по свијету. Драматична је исповест Кубанке Лидије Солано Херера (35), мајке четворогодишњака који је постао пратилац ИСИЛ-а. Дјечак се у средишту пажње италијанских медија нашао након што је 2013. објављена његова фотографија из Раке, града који је у том тренутку контролисала Исламска држава. Прича о врбовању деце у Италији води до Билала. Наиме, отац детета Исмаил Мешиновић, родом из Добоја, одлучио је да допринесе борби у Сирији, водећи сина са собом, а следбеник је, потврдиће мајка детета, Билала Боснића. О коинциденције! Након овог медијског процесуирања Билал се враћа у Босну.
У пресуди суда у БиХ којом је осуђен на седам година затвора наведено је да је Боснић током 2013. и 2014, као припадник тзв. селефијске заједнице у БиХ, ради пропагирања и ширења исламског радикализма свјесно с позиције вјерског ауторитета подстицао вернике да се прикључе терористичким организацијама. Он је јавно на селефијским скуповима, као и путем јутјуба подстицао припаднике ове заједнице да приступе Исламској држави. Извесна забринутост у НАТО земљама јавила се тек кад је Исламска држава у пропагандном листу „Дабик“ објавила Боснићеву пријетњу: „Цијели свијет биће Исламска држава. Наш је циљ да и Ватикан постане муслимански.“
Негде тих дана и Екрем Шабић за погибију свог сина Нермина у Сирији оптужује Боснића. „Убио ми је сина“, рекао је Шабић, додајући да са сином губи контакт 2013. када овај почиње да живи код Боснића.

У ЧАСТ КОМАНДАНТА Билал је дуго био у сукобу с Нусретом Имамовићем, владарем Маоче, тамном фигуром селефизма, штићеником ОБА и ЦИА, „главним вехабијом“ који ужива поверење врха Исламске заједнице у БиХ. Годину дана пре хапшења помирење с Нусретом пропраћено је решавањем круцијалног питања за Бошњаке и муслимане: „Коме припадамо као муслимани и кога подржавамо: Ал Каиду или Исламску државу“?
За разлику од Нусрета који је на време препознао поверење које Ал Каиди поклањају амерички партнери, Билал доста тога није разумео. Најважније, да је силаском ИСИЛ-а са сцене завршена и његова улога у Ираку и Сирији. Уверење које су оба „шејха“ делила јесте да се треба прикључити рату и збацити секуларног доктора медицине Башара ел Асада.
Уз помоћ ЦИА, ОБА и МИТ Нусрет је организовао одлазак пет стотина заведених Бошњака у Сирију. За ове активности није сносио кривичну одговорност. Напротив, још увијек командује саудијском мрежом Ел Меали (име ратног команданта муџахедина у БиХ Абу ел Меалија – Абделкадер Моктари или Халид ибн Абдулах). Џеназа у Алжиру одржана пре четири године, постоји сумња, није била Меалијева. Претпоставке иду у правцу да у мезару не лежи отровани босански командант већ друго лице.
Ратном команданту Нусрет се одужио чувањем војне формације која ратује у Идлибу и која са још седам „мухаџирских“ јединица наступа под контролом широке коалиције Хајат Тахрир ел Шам којом управља Џабхат ел Нусра. Уколико би били суочени са злочинима, Нусретови џихадисти, њих 45, углавном су добијали симболичне казне које су могли новчано отплатити.
Билал није био те среће или памети, тешко је проценити. Њега је сачекало седам година робије. За спасавање челника СДА и параобавештајних структура које су га створиле – једна глава је мала жртва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *