РАФИНЕРИЈА НАФТЕ ПАНЧЕВО ШИРИ ПАЛЕТУ ПРОИЗВОДА

Прве количине евродизела са биокомпонентом отпремљене у Румунију

У Рафинерији нафте Панчево произведене су прве количине евродизела са биокомпонентом и отпремљене су на тржиште Румуније. Планирано је да до краја септембра у панчевачкој рафинерији буде произведено укупно 3.000 тона ове врсте горива за потребе румунског тржишта.

 „Осим еколошких бенефита, производња евродизела са биокомпонентом омогућиће нам да додатно унапредимо конкурентност наше рафинерије на регионалном тржишту нафтних деривата. Поред производње биодизела и пројектовања услова за производњу биобензина, настављамо да улажемо и у друге пројекте који ће омогућити већу ефикасност пословања и унапредити рад рафинерије у дужем периоду. На овај начин остајемо посвећени даљем развоју прерађивачких капацитета НИС-а што представља један од стратешких приоритета компаније“, изјавио је овим поводом Владимир Гагић, директор Блока Прерада у НИС-у.

За потребе реализације пројекта намешавања биогорива у евродизел, у који је уложено више од пет милиона евра, обављена је реконструкција резервоарског простора у панчевачкој рафинерији, а створени су и услови за пријем биокомпоненте ауто и железничким цистернама. Такође, обезбеђено је аутоматско линијско намешавање биокомпоненте у евродизел, као и отпрема ове врсте деривата из Рафинерије нафте Панчево свим видовима транспорта. Тренутни капацитет производње дизел горива са додатком биокомпоненти у панчевачкој рафинерији износи 600.000 тона годишње.

Почетак производње евродизела са биокомпонентом у Рафинерији нафте Панчево још једном показује спремност јединог домаћег произвођача нафтних деривата у Србији да испуни све постојеће и будуће захтеве тржишта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *