Прединфарктно стање

Зашто је важно разумети шта је заправо открио Саша Јанковић о судбини Александра Вучића и ситуацији у којој нам се налази земља

Прошло је више од четири године – председнички избори у Србији 2017. већ су били окончани – откако је „Информер“ објавио службену забелешку, написану барем шест месеци раније у кабинету Саше Јанковића, у којој је до детаља описано како је, уз индикативне безбедносне мере контрапратње, мењања аутомобила и искључивања мобилних телефона, тадашњи заштитник грађана довожен до резиденције британског амбасадора у Београду Дениса Кифа и одатле нешто касније одвожен даље.

ДЕНИС КИФ И МИ6 Иако је одмах морало да буде јасно да се нормална, такорећи, протоколарна посета државног чиновника једном амбасадору не одвија на овакав начин, ова необична ситуација тад није привукла пажњу (шире јавности) какву је можда ипак заслуживала. Уосталом, поприлично разумљиво; што из политичких што из естетских разлога, није увек лак подухват узети за озбиљно сав онај фолклор таблоидног кича.
А ипак – узгред буди речено – споменути је британски амбасадор Киф, ето још једне безбедносно интересантне околности, пре Београда, у Русији био заменик амбасадора. И пре тога је био амбасадор у Грузији, кад су је спремали да нападне Абхазију и Јужну Осетију. Лондонски „Телеграф“ писао је опширно још 2013. да је у Русији и отворено оптуживан да није само, или првенствено, дипломата већ претежно агент њихове тајне службе МИ6. Занимљиво, како је пренео „Телеграф“, на директно питање да „пружи директан одговор“, „потврђујете ли или поричете“ тврдњу да је агент МИ6, Денис Киф је није порекао: „Молим вас. Ово није озбиљно питање. Молим вас…“
А треба додати и да се име Дениса Едварда Питера Пола Кифа, рођеног 1958, налази на оној чувеној листи агената МИ6 коју је својевремено обелоданио бивши функционер те британске службе Ричард Томлинсон.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Tоплица

    A нама једно никако да буде јасно: како то да сваки пут кад нам као народу и држави нешто крене по злу, појаве се као печурке после кише – приче о Вучићевој угрожености, болести, невољама чланова његове породице . . .?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *