ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Фртаљ вилајета

Како је покушај расветљивања једног и заташкавање другог убиства пустило заспале босанске духове из боце

Извјештаји из САД и Европске уније који недвосмислено указују на БиХ као извозника терористичких претњи, мало тангирају политичко Сарајево. Тачније – нимало. Уосталом, како би се у везу могао довести један мултиетнички град с ИСИЛ-ом и Ал Каидом, лаконски одмахују главом. Проблем је само то што у главном граду БиХ данас живи више Арапа и Турака него Срба и Хрвата, и што је ваљда једино на том парчету земље замисливо да представник Хрвата отворено ради против Хрвата, урушавајући Дејтонски споразум и Устав босанског „фртаљ вилајета“. Истицање „јасних националних циљева“ представника два ентитета пада у воду пред армијом Изетбеговићевог халифата.

МУЏАХЕДИН У РАТУ, ВЕХАБИЈА У МИРУ У земљи у коју се муџахедини враћају из рата да би постали вехабије у миру, свирепа убиства и њихово заташкавање ствар су културолошког обрасца.
Када је средином септембра Тужилаштво БиХ наредило претрес куће, имовине и хотела Муамера Будње, због учешћа у прикривању убиства сарајевског анђела Џенана Мемића, било је јасно да ће ствари кренути по злу. За Тужилаштво, наравно. Случај који претио да одмота клупко и расветли не само ово убиство већ и многе друге ликвидације био је забрањена тема. До тог тренутка. Реаговала је другостепена дисциплинска комисија захтевом за смену главне тужитељке БиХ Гордане Тадић. Речено – учињено. Њену егзекуцију је извео орган који предводи Алена Курспахић, која не разликује диазепам од дијапазона, али зна како заташкати истрагу убиства у саобраћају које је починио њен „бабо“ Заим Kурспахић, када је 19. септембра 2013. у Сарајеву усмртио 69-годишњег Салкa Џаферовићa. Бабо Заим до данас није процесуиран. Несрећа се десила на тротоару улице Џемала Биједића, у насељу Неџарићи.
Несад Џаферовић, син страдалог Салка, Кантоналном тужилаштву у Сарајеву подносио је притужбе на одлуку да се против Курспахића обустави истрага, али узалуд јер полиција није могла доказати да је отац шефице Уреда дисциплинског тужитеља БиХ тада возио властити „гранд чироки“ којим је убијен несрећни човек.

ДРУГА ЈЕ СТВАР СА ЏЕНАНОМ Посве је друга ствар са Џенаном. Након протестног скупа у Сарајеву, на коме је учествовало 20.000 људи, Бакир Изетбеговић је прозвао оца убијеног Џенана – Муриса Мемића.
„Бакире Изетбеговићу, нека политика коначно препусти наш случај правосудним институцијама и престане се мијешати. Зашто се јављаш данас баш, када су домови два члана твоје странке претресани?“, одговорила је Аријана Мемић, сестра невино убијеног Џенана.
У овој неоосманској касаби у којој се убиства решавају убиствима, а слобода говора никада од османског вакта није усвојена као категорија цивилизованог друштва, отворен је и кривични процес против уредника „Дефтера хефте“ Фатмира Алиспахића. Због начина на који је у својој емисији тумачио друштвену опасност режиране поплаве миграната у БиХ, добио је судски овјерену оптужницу.
Потписао ју је тужилац, главни човјек за политичке налоге и режиране процесе Касим Халилчевић, у чаршији познат као „Гојени Халил“. На рочишту заказаном за разматрање казненог налога, Алиспахић је рекао да се не осјећа кривим по оптужници која га терети за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.
„Нећу прихватити казнени налог. Хоћу процес да у њему докажем да нисам крив.“

„УСТУПАК“ ТУЖИЛАШТВА Тужилаштво је предложило условну казну од једне године, као и новчану казну од 1.000 KМ. „Гојени Халил“ се бранио да је казну предложио узимајући у обзир да Алиспахић раније није осуђиван.
Овај трагикомични процес против здравог разума који води политичко Сарајево није заобишао ни Сребреницу, бошњачко политичко убитачно оружје усмјерено против Републике Српске и Србије. Али ту се ипак десило нешто непредвиђено.
Политички потомак „древне ратне Сребренице“ Ћамил Дураковић је смјењен а на његово мјесто предсједника Скупштине општине изабран је члан Силајџићеве странке, син гласовитог бошњачког команданта Зулфе Турсуновића – Салко.
Странка се оградила, избацила Салка – Ћамил је протестовао а СДА је кренула у офанзиву: нападе и дискредитацију.

КО МАШЕ СРЕБРЕНИЦОМ? А онда је Салко одговорио Зеленом кадру СДА: „Ко је позивао на бојкот, па одустао? Ко је рекао да неће мандате, па их узео? Ко нас је коштао избора три или четири млада човјека које смо изгубили због ’полубојкота’? Ко Сребреницом маше свих пет дана кроз саопштења и поруке? Никога више саопштења из Сребренице не интересују, продали смо нашу важност на толиким пропалим приликама.“
Интересантно сведочење. Турсуновић је у бесу много тога открио, као и то да „сваку функцију и сваки пропали договор који вам није по вољи изједначите са геноцидом и бијелим светим нишанима“.
„Ово ће бити и проћи, а ја ничијег имена нећу споменути, јер ваља нама живјети заједно, ваља нам се сутра опет борити. Немојте олако давати изјаве, немојте брзо судити, и погледајте прво у своју авлију.“
Има ли то трачка свјетла у мраку вилајета? Да ли је Џенаново убиство запалило још много фитиља, освестило и подсјетило Бошњаке да им некад ваља ићи Алаху на истину?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *