Одговорност и хуманост у пракси

УОС издваја значајна средства за помоћ најугроженијима

Битно нам је да део новца вратимо широј друштвеној заједници и позивамо друге да нам се придруже, јер желимо да помогнемо најбољима и онима којима је помоћ најпотребнија – то је реченица коју најчешће чујемо на промоцији активности и пројеката с хуманитарним карактером и онима који су значајни за ширу друштвену заједницу, иза којих стоји Удружење осигуравача Србије.
„Нажалост, много је оних којима је помоћ потребна. Ако свако помогне заједници онолико колико може и на начин на који може, то ће бити довољно“, каже за „Печат“ генерални секретар УОС Душко Јовановић. Он наглашава да је опредељење Удружења да се помогне најосетљивијим категоријама друштва.
И управо у складу с том идејом водиљом, Удружење је за децу страдалих, погинулих и рањених припадника МУП-а донирало 34 лаптопа, које им је уручио министар Александар Вулин. Донација је наставак добре сарадње УОС И МУП-а. Недавно је Удружење обезбедило неколико стотина хиљада евра за набавку најквалитетније ИТ опреме, која ће полицији омогућити бржу и квалитетнију израду и чување Записника о увиђају саобраћајних незгода. Корист од набавке те опреме имаће грађани, јер неће морати да одлазе у полицију по записнике и троше време и новац, саобраћајна полиција је добила најквалитетнију опрему, а осигуравајућа друштва помоћ у спречавању злоупотреба. Опрема је набављена, према речима генералног секретара УОС, да би се смањио број штета и да би грађани били заштићенији.
„Квалитет живота можемо да подигнемо и тако што ћемо унапредити рад државних органа. Због тога смо се определили да путем донација Министарству унутрашњих послова обезбедимо више од 300.000 евра за набавку 27 специјализованих моторних возила са пратећом опремом, као и више од пола милиона евра за набавку рачунарске опреме и софтверских компоненти, што је омогућило потпуну дигитализацију Записника о увиђају саобраћајних незгода. Захваљујући томе грађани више не плаћају преузимање Записника“, објашњава Јовановић. Рачунарска опрема обезбеђена је и за Министарство просвете.
„На почетку пандемије УОС је обезбедио средства за набавку респиратора, тестова и друге неопходне медицинске опреме, која је у Србију допремљена у три транспортна авиона“, наглашава Јовановић.
„Ту је и наша стална подршка малим спортским колективима, културно-уметничким друштвима, научним и удружењима грађана. Годинама обезбеђујемо финансијске награде за најбоље припаднике Војске Србије и запослене у социјалним установама који брину о немоћнима. Такве акције, које имају шири друштвени значај, биће настављене“, додаје генерални секретар УОС.

Иако је незахвално правити класификацију упућене помоћи, о средствима која издваја УОС можемо да говоримо кроз директну помоћ угроженима, средства донирана у сарадњи с министарствима и другим државним органима и као помоћ јавној управи, која утиче на квалитет живота сваког појединца.
Пуна солидарност показана је још 2014. године, када је додељено милион динара за помоћ становништву поплављених подручја. Посебно је за 500 малишана с територије општине Уб, основношколског узраста, обезбеђен комплетан школски прибор. У УОС су поносни на помоћ породици Страхиње Тубића из Ваљева. Десетогодишњи Страхиња је на улици пронашао 6.000 динара и предао их учитељици. Како би показало да је Страхињин потез пример за похвалу, Удружење је дечаку и његовој сестри поклонило спортску опрему и бицикл, а за њихово домаћинство неопходну белу технику.
Неколико акција покренуто је у сарадњи с Министарством за рад, борачка и социјална питања, па је тако 2015. године више од 100 штићеника домова за децу и омладину у Сомбору, Белој Цркви, Крушевцу и Ужицу добило новогодишње и ускршње пакетиће. Исте године покренута је и акција стипендирања 20 најуспешнијих студената са КиМ. За акцију покренуту с Канцеларијом за КиМ Владом Србије и Универзитетом у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, издвојено је 2,8 милиона динара. Удружење је стипендирало и 10 ученика и студената с инвалидитетом, као и 30 талентованих ученика и студената смештених у хранитељским породицама, установама социјалне заштите или су из породица које остварују право на новчану социјалну помоћ.
„Удружење осигуравача је 2017. године потписало Меморандум о сарадњи с Министарством за рад и Министарством одбране, што је компанијама из сектора осигурања омогућило да финансијски помажу најбоље питомце, децу запослених у војсци, као и најбоље раднике Министарства за рад. То нам је омогућило да интензивирамо и до тада веома успешну сарадњу са та два министарства, те да део вишка акумулираних средстава усмеримо ка државним институцијама“, каже Јовановић.
Јовановић подсећа и да Удружење од 2014. године подржава акцију „Човек године“ с милион динара годишње. Награда се додељује појединцима и установама који раде у систему социјалне заштите. Ту су и финансијска средства за акцију „Нај човек“ и награде које се додељују најбољим припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Удружење је финансирало и пут у Кину репрезентације Србије у професионалним вештима на Међународно такмичење „Сарадња међу професијама и заједнички развој“.
Посебну пажњу УОС посвећује безбедности у саобраћају. За више од 160 малишана с Косова и Метохије и из хранитељских породица у Србији организована је настава из те области. Дводневна посета Београду и посета центру „Навак“ организована је у сарадњи с Канцеларијом Владе Србије за КиМ. Удружење редовно подржава и акције које Агенција за безбедност у саобраћају покреће са циљем повећања безбедности учесника у саобраћају или веће информисаности оних којих аутомобилом напуштају Србију.
„Удружење је опредељено да помогне најмлађима, јер су они будућност ове државе. Највећу пажњу јавности привукло је такмичење ’Осигурај знање’. Био је то у неку руку пионирски подухват на овим просторима, јер се више од стотину студената с различитих факултета бавило проблемима читаве једне индустрије, а не као до тада на сличним такмичењима, само једне институције или компаније. Осигурање се, по нама, не изучава довољно у оквиру редовне наставе и то је била прилика да студенти нешто науче, али и да, бар накратко, изађу из оквира редовне наставе и посвете се проблемима који ће их чекати у пословном животу.“
Друштвено одговорно пословање је саставни део идентитета и пословне културе Удружења осигуравача Србије. Интегрисано је у принципе управљања, визију и вредности које УОС следи. Све то уз главну поруку да се сви морамо одрећи дела акумулираних средстава како бисмо помогли онима који без наше помоћи не могу. Осигуравајућа друштва су стално присутна у пројектима и активностима хуманитарног карактера јер је то у складу с њиховим опредељењем да се тиме помогне најосетљивијим категоријама друштва.

НА ЛИСТИ ПРИМАОЦА ПОМОЋИ СПОРТИСТИ, МЕДИЦИНСКЕ УСТАНОВЕ, ЦРКВА…

Удружење осигуравача Србије већ годинама помаже фондацију „Привредник“, која постоји од краја 19. века а стипендира даровиту и сиромашну децу из свих крајева у којима живи српски народ. Помаже се и репрезентацији Србије у практичном стрељаштву коју чине припадници Жандармерије и која је освојила више од 1.500 медаља, између осталих 10 европских и два светска злата. Ту су и донације од 100.000 до 500.000 динара по клубу десетинама фудбалских и кошаркашких клубова, културно-уметничким друштвима или научним удружењима. Донације УОС у новцу или опреми примили су и Хуманисти велико срца Јагодина, Удружење грађана за подршку најугроженијим грађанима „Мидоријама“, Национална организација потрошача, СПЦ за грађевинске радове на Цркви Свете тројице у Сремчици, као и Клиника за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ за набавку ласера.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *