Недовршена прича у политичкој оставштини Ангеле Меркел

Ни најмоћнија жена света није свемоћна: Немачка канцеларка је „укњижила“ половичан успех у остваривању циљева Берлинског процеса (није остварен њен главни циљ: јединствено тржиште на Западном Балкану) и неуспех у преговорима Београда и Приштине, који се нису кретали уским колосеком с неупитним исходом који би гарантовао српској покрајини независност и државни суверенитет, ни темпом који је, „убацивањем у игру“ Мирослава Лајчака, желела

И сама маршрута опроштајних посета Ангеле Меркел, која је укључивала, после Вашингтона и Москве, Београд (и такозвани Западни Балкан), могла је бити довољан разлог да постане, бар на овим просторима, прворазредни политички догађај. Посебно у Београду: канцеларки је знано, констатују немачки аналитичари, да Србија има кључну улогу и значај на Балкану, а председник Србије „зна да она то зна“.
А „тајминг“ у којем је посета уприличена, само неколико дана пре крајње неизвесних парламентарних избора, и могућег силаска конзервативаца с власти, после дугих шеснаест година њене неприкосновене владавине, давао је посебну димензију том догађају. И посебан канцеларкин лични печат.
Западни Балкан, наиме, није на листи кључних приоритета немачке спољне политике (ту су места „резервисана“ за глобално важније и утицајније „играче“), али јесте, бар у њеном последњем, четвртом мандату, постао приоритетан, ма колико то било неодвојиво, и наизглед деловало парадоксално, за саму канцеларку.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *