НАТО НИЈЕ ПРАВИ ЕТАЛОН

Престројавање и развој наше војске

Откуд идеја да одбрамбени систем прекројимо по уг леду на НАТО? Зашто би се унапред одбацивала решења која су устаљена у многим другим војскама света, по пут руске, кинеске, израелске, бразилске… Где су наша искуства, где су овдашње специфичности, а где рационалан однос према свему што у свету постоји?

Званичници НАТО-а, а нарочито припадници америчке администрације, у разговорима са нашим државним функционерима и посредством медија, с времена на време, упућују поруке какао би радо видели Србију у западној војној алијанси. Кроз одвијање програма Партнерство за мир, путем заједничких командно-штабних игара и извођењем здружених вежби на терену, Војска Србије стиче одређена сазнања о савременим војним операцијама и начинима за превладавање кризних ситуација, изазова и претњи.
После успостављања односа који су били прекинути бруталном агресијом НАТО-а на Србију (СРЈ), под снажним утицајем тадашњег државног врха који је био досовске формације, Војска Југославије је отпочела реформе за чији узор су били узети организацијско-формацијска структура, обука и војна доктрина западне алијансе. Генерали ВЈ нису могли да диктат државног врха а значајније помакну, па су у потпуности примењивали оно што је посредством послушних политичара стизало из западног војног савеза. Да би се престројавање брже одвијало, усред Министарства одбране СРЈ формирана је канцеларија НАТО-а, у којој је столовао генерал са Запада (читај из Велике Британије). Један од њих (Џон Мур Бик) захтевао је да га интервјуише наш недељник ,,Војска“. Тада је између осталог рекао да званичници СРЈ тумаче одвише поједностављено реформу војске и да се претерује у доследној примени стандарда НАТО-а. Колико се далеко ишло у ,,разголићавању“ наше војске, то јест до које мере се осилио НАТО, може се илустровати покушајем да генерал западног војног савеза присуствује годишњој анализи борбене готовости наше војске. Припремајући се да дозна тајне наше војске генерал НАТО-а, коме је био обезбеђен несметани улазак у војне објекте СРЈ, сместио се на почасно место сале на Топчидеру, где је требало да почне анализа. Тадашњи начелник Генералштаба ВЈ обавестио је о томе председника државе, захтевајући да се ускрати присуство генерала НАТО-а. Када је то одобрио председник, генерал НАТО-а замољен је да напусти салу, јер је реч, како му је казано, о чисто интерном скупу. Овај је уз речи погрде, исказујући бес, изашао са годишње анализе борбене готовости.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *