КРАЈ ВЕЧНЕ СЛОБОДЕ

ДА ЛИ ЈЕ И БРИТАНИЈА ДОЖИВЕЛА ПОРАЗ У АВГАНИСТАНУ?

Са занимањем смо испратили америчко повлачење из Авганистана којим је окончана операција „Вечна слобода“ (Enduring Freedom), па делимично и рат против тероризма. Весели Џо Бајден је ову акцију описао као тријумф, на шта је реаговао врло широки спектар критичара и незадовољника. Посебно су били гласни и бесни савезници из Британије који имају дугу историју ратовања по авганистанским гудурама

После потрошених два билиона долара, велики авиони и хеликоптери су покупили кога су стигли да покупе, неки су се кешали о крила авиона, други су ускакали кроз прозоре, неки само трчали пистом и отпоздрављали камерама. Све у свему, спектакл достојан Холивуда. Кад смо све то одгледали, само нам се наметнуло питање да ли ми сад живимо у неком њиховом филму, или се и сам филм већ излио с платна па ми тек плутамо по његовој површини.
Како било, подсетимо да су чувени верски фанатици талибани 2000. године забранили гајење мака од којег се производи хероин. Онда су дошли западни савезници (међународна заједница) и за двадесет година успели су да усмрте око пола милиона житеља ове земље и подигну производњу хероина за око 4.000 хиљаде посто – четрдесет пута. У Америци је 2001. од хероина годишње умирало мање од 2.000 људи. Сада око 16.000. Авганистански хероин је ефикасно нашао свој пут до тржишта углавном западног света, где има пара. Неко је направио одличан бизнис на тој трговини и ми смо сада остављени у чуду и неверици да се питамо па ко би то могао бити? ЦИА, на пример? Приватни предузимачи у сарадњи с окупационом војском на терену? Свеједно, два билиона државних пара су уложена у овај подухват а вишеструко толико се само од трговине дрогом слило у приватне и „тајне“ џепове.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. НАТО је 1999.год извршио агресију на територији Кине, бомардујући амбасаду у Београду. Кина то памти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *