Канцеларка коју су сви прислушкивали

Ангела Меркел није волела обавештајне службе, ни оне њу, а ипак су пресудно утицале на њену успешну каријеру

Штази је била главна тајна обавештајна служба Немачке Демократске Републике. Била је синоним зла на Западу, и страх и трепет за Немце који су живели у тој држави. Приказивана је као машинерија за прогон „политичких преступника“ и оруђе којим је владајућа партија надзирала, контролисала и владала народом. На Западу, а специјално у Западној Немачкој, сматрало се да су припадници Штазија господари живота и смрти, да се служе драстичним методама притиска и застрашивања грађана, и да су били посебно сурови према опозицији и критичарима режима. Многи филмови у САД и западној Европи потенцирају управо ту суровост и бездушност оперативаца Штазија, тако да је свако одбијање сарадње с њима сматрано правим јунаштвом. У тим приказима намерно се и претеривало због политичког обрачуна с Русијом, јер су совјетски КГБ и Штази биле партнерске обавештајне службе које су тесно сарађивале. И данас постоје покушаји да се преко ове тајне службе, која је угашена 1990. године, компромитује руски председник Владимир Путин јер је, наводно, касније у Лајпцигу пронађена легитимацијом Штазија на његово име.

ДОКУМЕНТАЦИЈА ШТАЗИЈА Наравно да је, након уједињења Немачке, службене евиденције лица и комплетну документацију Штазија детаљно прочешљао (западно)немачки БНД. У тој документацији пронађене су и службене забелешке које третирају Ангелу Меркел. Она је одбила званично понуђену сарадњу са Штазијем, што је по оцени званичника била права реткост и невиђена храброст.
То је била пресудна чињеница за почетак њене политичке каријере. Наравно да је имала натпросечне квалитете као студент и научни радник, али тешко да би баш она, из Источне Немачке, без таквог ореола хероја успела да достигне невиђен успех – да постане прва немачка канцеларка. Тим више што је њен отац Хорст Казнер, лутерански свештеник, био пољског порекла и до 1930. године презивао се Казмјерчек. Из архиве Штазија видело се да је Ангела остала свесна свог порекла јер је евидентирано да подржава тадашњи пољски опозициони покрет Солидарност и критикује режим у Источној Немачкој. То што је из свештеничке породице утицало је на избор странке, Хришћанско-демократске уније, која ју је номиновала на место канцелара Немачке. Тако је Штази својим притисцима и прогањањем Ангеле Меркел пресудно допринео њеној блиставој шеснаестогодишњој каријери у којој је управљала Немачком, али и ЕУ.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *