ИЗЛОГ КЊИГЕ

Љубица Стевановић
АЈДАНОВАЧКА ЧЕСМА
Српска књижевна задруга, Београд

Археологија једног живота и поимања света, које дочарава и ова проза Љубице Стевановић, најпре је реконструкција састава људске душе и морала, а потом језика и етно-географије земље и бића Србије. Све је то на прелазу из старог у наше време. Људскост и љубав чине костур кратког романа Ајдановачка чесма ‒ извориште искона и памћења.

Давор Џалто, Данијела Марковић
САВРЕМЕНА ЧИТАЊА ВЕЛИКОГ ИНКВИЗИТОРА
Вулкан издаваштво, Београд

Поводом двестагодишњице рођења Фјодора М. Достојевског и сто четрдесет година од објављивања романа „Браћа Карамазови“, Издавачка кућа „Вулкан“ у сарадњи с Институтом за студије културе и хришћанства, представља књигу која читаоцима доноси „Легенду о великом инквизитору“ Ф. М. Достојевског, као и радове еминентних домаћих аутора у којима је из различитих перспектива осветљена тема Великог инквизитора. Књигу су приредили Давор Џалто и Данијела Марковић.
Аутори радова су: Неда Андрић, Јован Попов, Кристијан Олах, Атанасије Јевтић, Здравко Јовановић, Давор Џалто, Предраг Драгутиновић, Нина Крајник, Милена Ђорђијевић.

Петер Хандке
ОГЛЕДИ
Лагуна, Београд

У „Огледу о умору“ Хандке преображава свакодневно искуство, често обележено досадом, у фасцинантно истраживање света успорених покрета, различитих врста и степена умора, његових подмлађујућих учинака, као и његових еротских, културних и политичких импликација. У „Огледу о џубоксу“ аутор сагледава коначни расплет свега што га окружује: све видљиво, ствари и људи, па и унутрашњи свет приповедача, враћају се у џубокс, који је средиште сећања јер се свет око њега у адолесценцији обликовао. „Успео дан“ и размишљање о њему на једном путовању возом из Париза води нас до суштине наше савремености, неспособне да се ухвати укоштац са пројектима за будућност јер ни по коју цену не напушта ограничени хоризонт садашњег тренутка. Пишући о пољском ве-цеу из детињства у Корушкој, заједничком купатилу у интернату, јавном тоалету у врту јапанског храма и другим „тихим местима“, која су обично предмет подсмеха, Хандке још једном показује невероватно умеће приповедања у огледу који је истовремено изненађујући и заводљив. Трагикомични јунак „Огледа о залуђенику гљивама“, популарни правник ангажован у међународном трибуналу на одбрани ратних злочинаца, срећно је ожењен и очекује дете, али га убрзо после венчања заокупи страст према скупљању печурака. Ова разбибрига убрзо ће се претворити у манију због које ће „залуђеник“ запоставити и своју породицу и успешну каријеру да би се посветио једном трагању које је, као и писање, само себи циљ. Разиграни, рефлексивни, проницљиви и забавни, ови огледи о свакодневном искуству и стварима које се обично сматрају тривијалним редефинишу умеће писања кратке прозе и потврђују статус Петера Хандкеа као једног од најоригиналнијих и најпровокативнијих савремених писаца.

Др Ирена Арсић
ДУБРОВАЧКО СРПСТВО КРОЗ ВЕКОВЕ
Катена мунди, Београд

Нова књига Ирене Арсић незаобилазно је штиво за разумевање историје Дубровника и прати неспорне, али прећутане, оспораване и мало познате трагове српства и православља у Дубровнику од оснивања града па до 20. века. Руши лажне митове и даје аргументе који не могу побити! Како је заиста настао град Дубровник и какву улогу у његовој раној историји имају православље и српско залеђе? Колико је често присуство српског имена у дубровачким документима? Шта се десило са Србима римокатолицима? На ова и многа слична питања књига Ирене Арсић даје прецизне и аргументоване одговоре. Ауторка присуство Срба и православног хришћанства прати од самих оснивања Града. Од непознате византијске базилике, чији темељи са деловима фрескописа се и даље могу видети, па до политичког српства Антуна Фрабриса прошла су столећа. У сваком од њих српско име налазило је свој простор у Дубровнику. Ово је књига о томе. У другом делу књиге налазе се веома важни прилози. У питању су документа, писма или одломци који пружају аутентичан поглед у идентитет знаменитих Дубровчана. Читајте шта је Медо Пуцић поручивао Стојану Новаковићу и Матији Бану, али и шта је Лујо Војновић писао о хрватској политици, уз много других интересантних података.

Бајрами Мохамед Реза
ПОКОЈНИЦИ ИЗ ЗЕЛЕНОГ ВРТА
Службени гласник, Београд

Радња романа прати две приповедачке линије: прва је смештена у завршницу Другог светског рата на подручје данашњег северозападног Ирана за време инвазије снага династије Пахлави на код нас мало познату државну творевину Аутономну Републику Азербејџан, која је постојала између 1945. и 1946. године. Прича прати судбину Балаша, радијског спикера и ратног извештача пуног ентузијазма, који пред инвазијом владиних трупа са једноипогодишњим сином покушава да се домогне совјетске границе, заједно са десетинама изданих и на цедилу остављених припадника оружаних снага и симпатизера Демократске партије Азербејџана. Према речима Александра Драговића, који је ово дело и превео, суочење с болном истином о издаји кулминираће на граничном прелазу, када бегунци схвате да је прелаз преко границе и спас у зеленом врту намењен само елити. Овај друштвено-историјски контекст романа је, уједно, позадина страдања и расула три генерације Балашеве породице. Друга линија измештена је петнаестак година у будућност и описује живот дечака Булута на селу, који протиче под оштрим стегама и често веома неправедним односом очуха и полубрата према њему. Дечак, туђинац у кући, оптерећен пореклом, покушава да открије своје корене и разбацаним крхотинама сећања и непровереним причама попуни празан мозаик свог живота. Село је место где се горка реалност преплиће с другом, метафизичком реалношћу, чији се одблесци и назнаке пројављују кроз гласове непознатог порекла, бивола који може да види духа или спорадично појављивање тајанствене особе која дечаку улива самопоуздање. „Бајрами у роману на виртуозан начин спаја и сажима оба приповедачка тока, пружајући интригантно, узбудљиво и упечатљиво штиво – по многима свој најбољи роман – које увелико надилази обичан историјско-друштвени контекст и његовом аутору потврђује епитет једног од најзначајнијих савремених иранских писаца“, истиче Драговић у слову о овој књизи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *