ИЛИ-ИЛИ И ПОСЛЕ ТОГА – Коме је болест добра

Овај „рат против короне“ је ванбрачно дете „рата против терора“, који се окончао ових дана у Кабулу

Ковид-19 „може да посвађа два ока у глави“. Али не као болест него као друштвена чињеница. Током пандемије, у последњих годину дана, 16 одсто Американаца прекинуло је најмање три пријатељства, показују истраживања. Разлог да се одбаци пријатељ због несугласица око ковид вакцине изједначен је с неверством другог партнера с пријатељем. У офанзиви су они који су потписали да буду убодени: чак 97 одсто вакцинисаних бесне што су „њихови бивши пријатељи ’потпуни антиваксери’“ и неподношљиво им је што виде да их „никад не могу навести да схвате важност инјекције“.
Али стварање овакве драме, на реално малом медицинском проблему, испуњавање је сврхе. Које?
„Све што се око нас дешава подсећа на бајку Чаробњак из Оза, у којој управник управља градом помоћу гласина и страхова на које се усредсређује људска мисао, па људи ни о чему другом не могу да размишљају, нити да појме шта се заиста дешава“, објашњење је Олге Четверикове. Ми смо потопљени „у виртуелном свету у коме људи губе способност да разумно мисле“. И?

[restrict]

РУСКИ УПРАВНИК ИЗ ОЗА У јулу ове године Четверикову је стигла корона пресуда. Неки озовски управник на Руском државном универзитету радио је „свој посао“ и „Олга Николајевна је написала изјаву да одлази с места директора Центра за геополитику Института фундаменталних и примењених истраживања при МосГу јер је организована хајка на њу“. Да Четверикова није сама, ускоро је показала реакција на ковид мере градоначелника Москве, који је покушао да од мегаполиса направи ковид затвор. Операција је неславно пропала. Али ковид мајстори се не држе своје речи. Они не дају оставке. Играју даље, у првој постави.
И руски послодавци воле да се упоређују с америчким корпорацијама у држању дисциплине, па су се одлучили за – обавезну вакцинацију. Добро, рекли су радници, и набавили потврде. Даш 33 евра и добијеш оригинал. Наравно да се не вакцинишеш. На суду се нашао неки продавац потврда, јер је узимао 100 евра. Истраживања показују да 32 одсто Руса мисли да је то у реду, а 41 одсто да је погрешно. Дигитални регулатор Роскомнадзор јавио је да је од почетка године уклонио 1.200 понуђача потврда с интернета.
Онда се појавио и проблем с Владимиром Путином. Признао је председник да је „веома блиско“ сарађивао с неким ко је добио ковид. „Био је вакцинисан. И ревакцинисан, али изгледа касно.“ Уз ову вест се одмах додају чињенице да је Спутњик Ве, прва регистрована вакцина на свету, прихваћена у 70 земаља, а ефикасност (вакцина и ревакцина, трећа доза се још не помиње), према првом човеку Гамалеја центра, јесте 83–94 одсто у односу на „’Фајзерову’ и ’Модернину’, које су према америчким и израелским универзитетима, на 40–52 одсто ефикасности“.

МОЖЕ ЛИ ПАПА ДА ПОГРЕШИ У корона Озу нико никоме ништа не верује. Никаквог реда нема нигде. Спутњик Ве не признају на Западу, а Светска здравствена организација ћути. Саборци су непријатељи. Можда највећи.
Али непознати су путеви Господњи! Чак и римском папи, иако он и делови његовог стада од 1870. верују да је он непогрешив.
Тако се ових дана вакцинисани папа Франциско јавно дурио јер ни бискупи баш не хрле да се вакцинишу. И ту се узвишено папинско осећање супериорности у часу претворило у старачку зловољу. Јављајући да и међу кардиналима постоје они који о ковиду 19 мисле као велики критичар ватиканског погледа на свет Олга Четверикова, Франциско рече: „Међутим, један од њих, јадничак, хоспитализован је због вируса. То су ироније живота.“ Иако Франциско није сматрао да треба да именује „јадничка“ – мислио је на северноамеричког кардинала Рејмонда Бурка.
Јадничци се множе, што би доброг Франциска у неком трену могло довести у незгодну прилику. Јер лепо је бити непогрешив, али и опасно. Тако до јавности стиже и глас из најуређенијег корона концентрационог логора. Аустралије. „Јадничак“ Клајв Палмер је милијардер. Од оних који обично знају „шта се иза брда ваља“. Палмер говори да су „премијер (Аустралије) и његови најближи сарадници (из владајуће Либералне странке) добили десетине милиона долара од лобиста ’Астра Зенеке’ и ’Фајзера’. И због тога морају да доносе уредбе о обавезној вакцинацији.“ Кад је лојални журналиста одбио да то богохуљење слуша мирно, Палмер се није дао збунити: „Ово су моја лична сазнања и спреман сам да сведочим и пред полицијом и пред тужилаштвом.“
„Фајзер“, иначе, има светску репутацију у таквим пословима, а пре десетак година (2012) „Блумберг“ нас је обавестио да му ни ми нисмо далеки. Плаћани су доктори и здравствени званичници у Србији, Хрватској, Бугарској, Чешкој, Италији, али и у Русији, Казахстану и Кини. Министарство правде САД поднело је тужбу против „Фајзера“ и кћерке фирме „Wyeth“. И? Две компаније су платиле 60,2 милиона долара да се тужбе повуку. Ако на „Гуглу“ тражите корупцијске радње компаније, удариће вас „Фајзеровим“ Принципима против мита и корупције. Ко о чему, курва о поштењу, имао је наш народ изреку у преткоронарној историји.

СТРУКА И „КУВАЊЕ ЖАБЕ“ Али „Фајзер“ је „срце“ западног друштва. Следбеници „великих принципа“ су на све стране. Канцелар земље Аустрије, која је свету подарила најпознатијег редара у прошлом веку, интензивно ради на унапређењу система – те ће тамо где се носила маска грађани морати носити маске типа FFP2!? А вакцинисани и они који су прележали ковид биће награђени, носиће – обичне маске. Шта би Фројд на ово рекао?
И Словенци су решили да конкуришу за сам врх табеле. Јанез Јанша је завео мере по којима ако немаш потврду – не можеш да купиш ни бензин на пумпама. Под маском, обавезно.
Рат око маски у новом светском ковид поретку је – punctum saliens. Тачка о којој виси цела ковид озоманија. Истраживање са 60.000 америчких ђака показало је да мере као што су „социјална дистанца, заслони и друге баријере“ нису делотворне, међутим – 9. јула ажурирају смернице за школе – „све особе старије од две године које нису потпуно вакцинисане треба да носе маске у затвореном простору“. Није крај. Десет дана потом Америчка педијатријска академија јавља „да би сви у школама старији од две године требало да носе маске, без обзира на статус вакцинације“. Бескомпромисна струка!
Таман је Џо Бјаден, коме се верује као пијаном свирцу, извикао „бустер вакцину“ – има да примите трећу дозу макар вас не било, кад… Управа за храну и лекове, савезни савет стручњака, после вишесатне расправе – гласањем 61:3, одбацила је трећу вакцину као решење за друштво. Ко је овде луд?
Као да смо сви у установи за ментално здравље. И „струка“ и „струкина посвојчад“. „Лете две овце, једна жута, друга десно. Колико кошта кило сира ако јеж има 7 година.“ Цитат није грешком у тексту. Да је Мића Минимакс међу нама, знали бисмо да је ово „Виц без везе“. Овако, другу годину потопљени смо у прљавој водурини у којој нам је намењена судбина чувене „куване жабе“.
Овај хаос Кит Најтли, енглески колумниста, види као рат у којем глобална капиталистичка хегемонија више не мора да осваја земље или отима ресурсе. „Они већ поседују све што вреди поседовати и само им је потребно да контролишу своје раднике и очувају неједнакост коју су створили.“
Овај „рат против короне“ је ванбрачно дете „рата против терора“, који се окончао ових дана у Кабулу. Иза је велика историја Хладног рата.

ОД „РАТА ПРОТИВ ТЕРОРА“ ДО „РАТА ПРОТИВ КОВИДА“ После 11. септембра донесен је Patriot act, који демократском друштву обезбеђује масовни надзор, притварање без оптужбе и олако гажење грађанских закона – јер ти људи би могли бити терористи. Сада „мере јавног здравља“ допуштају исте ствари – јер ти би људи могли бити болесни. Какав прогрес! Оно што се радило у Гвантанаму и производило параноју, сад је благотворна – патерналистичка или мајчинска брижност. Зависи ко је одређен за капоа у вашем логору. У томе се састоји генијалност ковид-19 операције.
„Напредује“ се џиновским корацима. Нови закони проширују контролу над грађанима, а сваки економски акт доноси невиђену грабеж. Већ сада један одсто људи у свету држи више богатства него преосталих 99 одсто. Нема стајања. „Оксфам“ је израчунао да је 82 одсто онога што је зарађено 2017. у свету отишло у руке оних један одсто. А најбоље од свега је што они све то раде да „помогну људима“. Водећи филантроп толико даје унесрећеним људима да је постао највећи земљовласник у Америци.
Ми смо, дакле, како је неко рекао, у „вертикалном рату“ који наднационални врх води против свих испод себе. Још од Хладног рата навикавани смо „само да рата не буде“. Да не гледамо војнике и пушке. Племенита идеја, али у „рату против терора“ стварна претња је била потпуно имагинарна. Операције су се изводиле дроновима и пуцањем с небеских висина. Али ово је још боље. Иако сви, од генералног секретара ОУН надаље, узвикују како смо у рату, трупа нигде, а свет егзалтирано одаје почаст „херојима у здравству“, „војницима на првој борбеној линији фронта против вируса“. Нема бомби, нема насиља, само медицинске сестре марширају у костимима као за искрцавање на Марс.
Кад се и ми и „нови хероји“ пробудимо, могли бисмо се сударити са светом који је генералисимус „рата против ковида“ Клаус Шваб јасно и гласно обећао – нећете поседовати ништа а бићете срећни. Он и његови узеће све, да нам не кваре срећу. И гомила склона добровољном ропству, дакле, неће моћи да каже да ништа није знала.

[/restrict]

Један коментар

  1. Tоплица

    Сјајан преглед насјаног стања. Једино нам преостаје да натукнемо – да ли су поменути резултати Ковида једини, или се и неки други, можда још важнији ѕа сада не уочавају ? И још – да ли је Ковид највеће достигнуће Ђаволово ?! Да он није увод у већа зла ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *