Идентитетско питање

Да ли је одбрана ћирилице могућа док се измишља војвођанска нација? И какве то везе има с најављеним одласком Ненада Чанка на Цетиње 5. септембра

Не може да буде случајно што се у данашњој Црној Гори, која још није престала да буде Монтенегро, ћирилица, коју је Његош називао и српским писмом а тако је и писао, још може видети углавном, само, на страницама „Дана“ и по надгробним споменицима. Уосталом, они који су Црну Гору одметнули у Монтенегро и Његошев су ћирилични рукопис пре неколико година кривотворили у латиницу, то су назвали „дизајнерским језиком који, користећи рукописни фонт, упућује на оригиналност и аутентичност дела“, да га уз награду „Луча“ деле одличним ђацима. По методологији елиминисања српског писма на освојеној територији какву су у Црној Гори, забрањујући ћирилицу и уводећи латиницу уместо ње, већ покушали да примене њени аустроугарски окупатори у Првом светском рату.
Тако да случајности нема. Оно што се можда чини случајним заправо је историјски континуитет; не каже се без разлога да је историја учитељица живота, питање је само да ли смо ми довољно добри ученици.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

2 коментара

  1. Маторац

    Велики је проблем и у томе што и сами Срби доприносе затомљавању ћирилице. Имам утисак, а волео бих да читаоци прокоментаришу ову моју тврдњу, да многи Срби ћирилицу доживљавају као писмо полуписмених, оних са само четири основне, а да је латиница знак да су школованији. Кад се томе дода и чињеница да људи, посебно млађи, проводе много времена испред неке тастатуре, онда проблем постаје још већи.
    Не знам како ће тај закон да изгледа, нити како ће да се спроводи, али биће то тежак посао. Да ли ће на продавницама најобичније објаве као што су радно време, распродаја овога и онога бити на ћирилици, или ће се власници вадити на то да њихови рачунари имају само енглеску тастатуру.

    6
    2
  2. Ми смо одлични ученици. Све што је окупатор тражио ми уредно испуњавамо. 95% свих Срба пише искључиво латиницом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.