Доследна политика фрау Меркел

Са становишта западних посматрача немачка канцеларка није имала неких већих успеха на Балкану, пре свега око проблема КиМ. Из овдашњег угла и ово је много јер је то углавном био наставак политике њених претходника

Ако би се у билансу шеснаестогодишње владавине Ангеле Меркел, пред њен коначни одлазак с места канцелара Немачке, тражио неки значајнији неуспех, био би то проблем Балкана и пре свега питање Косова и Метохије. У низу коментара њене владавине значајно место заузима управо највећи балкански проблем који немачка канцеларка није успела да реши до краја свог мандата.
У светлу тог биланса треба гледати и њену најављену (опроштајну) посету овом региону и њен последњи покушај да добије било какав резултат своје дипломатске иницијативе, покренуте почетком ове године, којом се тражи да се регион Западног Балкана поново постави високо на списку приоритета Европске уније. У томе је, изгледа, није омела ни захуктала предизборна кампања у Немачкој.
Ову посету је први најавио председник Србије Александар Вучић на Бледу, у Словенији, да би убрзо из Албаније за АП било потврђено да ће се она 14. септембра у Тирани састати са западнобалканским лидерима, мада нема потврде да ће после Тиране посетити и Београд.
Чак је наведена и агенда те посете – предвиђено је да се Меркелова састане са свим лидерима балканских држава; састанци ће се одвијати на нивоу премијера осим с председником Србије Александром Вучићем. Очекује се да ће последњи састанак имати с косовским премијером Аљбином Куртијем, а тема разговора биће Берлински процес и немачка агенда на Балкану.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *