БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У БЕОГРАДУ

Узбудљив обилазак славних здања

Поред богатог културног програма којим се српска престоница придружила обележавању „Дана европске баштине“, у Београду су организовани обиласци градских здања како би заинтересовани грађани и посетиоци града могли да се упознају с историјским наслеђем главног града Србије

Традиционално, од самог почетка, Народна скупштина Републике Србије учествује у одржавању манифестације „Дани европске баштине“ у Београду, у програмима који промовишу културно и историјско наслеђе наше земље. Као и претходних година, грађанима је омогућен обилазак здања Дома Народне скупштине који реализује Служба Народне скупштине – Група за едукацију и презентацију скупштинске баштине.
Посетиоце води историчар уметности Весна Дујмовић (Група за едукацију и презентацију баштине) и то од вестибила, улазног предворја, где се посетиоци упознају с историјатом здања и почетком парламентаризма у Србији, укључујући све скулптуре, повеље и бисте, да би у Великој сали имали прилику да седну на посланичка места и саслушају причу о просторији, историјату и процесу доношења закона са занимљивостима из парламентарног живота Југославије и Србије. Мала сала предвиђена је за упознавање с најзначајнијим ликовним стваралаштвом и занимљивостима, док су идући кроз скупштинске ходнике посетиоци у прилици да виде протоколарне поклоне, као и да чују приче о њима, а у Библиотеци се упознају с фондом, историјатом, разгледањем најстаријих књига и причама о Браниславу Нушићу, као једном од најзначајнијих библиотекара Народне скупштине.
У Салону кнеза Павла посетиоци скупштинског здања упознаће се с историјатом, уметничким вредностима и занимљивостима из живота краљева и принчева у Краљевини Југославији, а Централни хол или сала за разговоре последња је станица у обиласку Дома Народне скупштине.

Изложба на Гардошу

Акварели Војислава Перовића

У оквиру „Дана Европске баштине“ у новој галерији „Нар“ отворена је ликовна изложба академског сликара Војислава Перовића. Поставка обухвата репрезентативан избор акварела из богатог опуса овог уметника, који на најупечатљивији начин описују атмосферу Гардоша, старог урбанистичког језгра Земуна, као и сталне инспирације за креативна истраживања Војислава Перовића, током последњих деценија његовог живота. На њима су овековечени препознатљиви симболи града а пре свега гардошка Кула, доминантни репер видљив из свих делова града.
Изразито индивидуалних рукописа и колорита, ове поетичне ликовне импресије, грађене са осећањем за боју, локалну атмосферу, одсликавају у пуном интензитету дух места који Земунци негују кроз генерације и с поносом чувају од заборава.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *