У вртлогу срцепарајуће пропаганде

Српске медијске сузе над судбином Авганистана у коме су исламски фанатици поразили америчке квислинге

Oд када су талибани стигли на ободе Кабула, а тим пре пошто су заузели главни град Авганистана и тиме потврдили да су нови господари те земље, већина наших медија почела је нападно да нас бомбардује сликовитим причама о страхотама са којима су се током њихове прве владавине суочиле жене, те о ужасним патњама које их поново очекују. У сличном тону се форсирано а наглашено емотивно писало и говорило о талибанским прогонима неистомишљеника, као и потреби да се максимално помогне новом таласу избеглица из Авганистана који се креће ка Европи.

САУДИЈСКА „ДЕМОКРАТИЈА“ Нема сумње, на страну сада пропагандна патетика у коју је све наглашено увијено, да је много тога што нам је поручено тачно. Но, много тога битног да би се стекла целовита представа о дешавањима у Авганистану, потпуно је занемарено или искривљено. Примера ради, где смо могли да прочитамо компаративну анализу положаја жена у исламским земљама? А она би показала да женама – посматрано из нашег угла – ни у, примера ради, Саудијској Арабији није много боље него што ће им бити под влашћу талибана у Авганистану. Штавише, донедавно им није било готово ни за нијансу боље. Међутим, о томе се много не говори.
Они који обликују представе о другим земљама добро знају како ствари стоје у Саудијској Арабији али се праве наивни. Повремено се у вези са женским али и другим тамошњим изузетно мрачним друштвеним питањима појави по која вест. И на томе све остане. Проблематика се чињенично не продубљује. Уместо тога се пропагандно-емотивно стилизује. Јер ради се о земљи која је у војно-политичким савезничким односима са САД а економски је значајан партер тој и другим водећим западним државама. Стога, није упутно о њој много писати у црним тоновима. Чак и када се на тај начин потпуно верно осликава реалност.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *