Шмит чека сламање отпора Српске

„Архитекти“ пројекта наметања баварског политичара за наследника Инцка верују да ће срушити крхко јединство политичких партија РС, а затим приволети бар неке од њих да разговарају са „хер Кристијаном“ и фактички га признају за високог представника

Крхко јединство политичких партија Републике Српске, постигнуто усаглашавањем ставова о бојкоту заједничких институција БиХ и непризнавању Кристијана Шмита за новог виског представника, на сталним је искушењима. Јер није мало оних, како у Босни Хереговини, тако и иностранству, који желе рушењем и овог минимума српске слоге да ослабе отпор Бањалуке наметнутом Инцковом декрету о забрани негирања геноцида и ратних злочина. И тако олакшају реализацију планираног пројекта гашења мањег ентитеета дејтонске творевине, односно њене „реформске трансформације“ у „грађанску БиХ“. У чему би значајан део посла – према замисли сценариста – требало да, без обзира на очигледни мањак легалитета, има нови „гаулајтер“ Босне из Баварске (овај „епитет“ нисмо случајно употребили, иако се он у изворном облику односио на, од Фирера постављене шефове територијалних области Трећег Рајха) наоружан „одлеђеним“ бонским овлаштењима.
Наравно, у Сарајеву и на Западу рачунају на озбиљне политичке разлике између власти и опозиције мањег ентитета (од којих су ови други знатно мање спремни да подрже оштре одбрамбене мере РС, којим би наљутили моћне међународне факторе), личне сујете, као и неприкривене анимозитете који постоје међу челницима два блока. Рачунају и на фактор времена, који, како они сматрају, иде на руку њиховом новом високом представнику али о томе ћемо се вратити нешто касније у тексту.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.