„Северни ток 2“ – између тријумфа и пораза

Како су утицајни амерички медији, наглашено иначе склони Бајдену, и неки (такође утицајни) политичари видели успех опробане (посебно из времена Хелмута Кола) „чековне дипломатије“ канцеларке Ангеле Меркел (издашне компензације Украјини) да у последњим тренуцима њене шеснаестогодишње владавине спаси оспоравани енергетски подухват, као Путинов геостратешки тријумф и „катастрофу“ за Сједињене Америчке Државе

Ангела Меркел је, кад ништа друго није помогло како би се уклонио најтежи камен спотицања у односима с Вашингтоном, дуготрајни спор око фамозног „Северног тока 2“, прибегла „дипломатији чекова“. То средство је, издашно и ефикасно, користио њен велики политички заштитник Хелмут Кол. Кад год се требало искупити од директног војног учешћа у бројним америчким ратним авантурама, ту су били чекови.
Говорило се да је Вашингтон први заливски рат против Ирака добрим делом финансијски „покрио“ немачким маркама. Медији су спекулисали о цеху тешком седамнаест милијарди марака. Чувене и моћне немачке марке одавно нема, али чекови су и даље ту. Они су, очигледно, били кључ споразума између Ангеле Меркел и Џоа Бајдена, којим је коначно, тако би бар требало да буде, стављена тачка на спорења између Берлина и Вашингтона око судбине „Северног тока 2“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *