Раштимована спољна политика ЕУ

Садашња ЕУ клизи у друштво организовано као у Орвеловој „Животињској фарми“, где највеће државе – наочиглед свих – постају „равноправније“ од других

Из седишта европске дипломатије често упућују „пацке“ кандидатима за чланство у ЕУ због спољнополитичких потеза који су наводно „неусклађени с Бриселом“. Такве примедбе често добија и Србија којој неке од чланица Европске уније замерају што се, штитећи своје националне интересе, ослања и на Кину и Русију, одбијајући да игра пиона у гамбиту који ЕУ игра са те две велике силе, чланице Савета безбедности УН.
Уједно смо често сведоци соло акција којима управо чланице ЕУ штете заједничким циљевима Уније и понашају се као део раштимованог оркестра који, уместо музике, производи само буку. Таквих примера има много, а у последње време одскачу три: склапање посебних безбедносних споразума између званичног Берлина, Париза и Рима са службеним Лондоном, продаја најсавременијих немачких подморница Турској, и дипломатски гаф словеначког председника владе који се, упркос противљењу Жозепа Бореља, шефа европске дипломатије, обрушио на новог председника Ирана Ебрахима Раисија.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.