ПРИПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ СУДАР СВЕТОВА

Светска историја се поново и убрзава и згушњава: Други хладни рат је у току

Због чега ће се Вашингтон за идеју „Лиге демократија“ борити „до последњег метка“ и шта то значи за свет?

Сједињене Државе су признале СССР тек 1933. године, али су знатно убрзале развој и технолошки успон Стаљинове „црвене диктатуре“.
Почевши од 1929. амерички индустријски гиганти саградили су у Совјетском Савезу – „под кључ“ – десетине великих фабрика и стратешки важних инфраструктурних објеката. Поред осталог: Стаљинградски тракторски завод, хидроцентралу на Дњепру, Магњитогорски металуршки комбинат… Још су омогућили „стручно усавршавање“ хиљадама совјетских инжењера и фабричких мајстора!
А Путинову Русију – демократску и капиталистичку – званични Вашингтон већ годинама држи под санкцијама које је почео да шири и пооштрава поприлично пре државног преврата (фебруара 2014) у Кијеву, пре Крима и Донбаса.
Да ли је то Стаљин знао неку тајну или вештину коју не зна Путин?
Стаљин је имао среће. Америка је 1929. ушла у Велику депресију, а удео САД у светској индустрији тада је био 48,5 одсто, па је Рузвелту било више него јасно да ће бити немогућ излазак из кризе без извоза индустријске опреме и технологија. „Златна рибица“ била је – Стаљинова индустријализација СССР-а.
Данас је све другачије.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *