Одшкринута врата Отвореног Балкана

Политика интеграција

За две године и осам самита није се много одмакло у спровођењу споразума који би био балкански пандан ЕУ. Стигло се тек до промене његовог имена, али не и до укључења нових чланица, како је најављивано

После низа година неуспешних европских интеграција, 2019. дошло је до иницијативе која и мимо ЕУ треба да омогући земљама Балкана да роба, услуге, капитал и људи, пре свега, без перипетија, губљења времена и пара, с лакоћом прелазе границе на овом простору. Још тада је ову идеју пропратио циничан коментар да простор Балкана не посустаје у покушајима да створи нове, обједињене заједнице, попут некадашње Југославије, како би отклонио свима познати пежоративни епитет – „балканизација“, који су му дали управо они који су и тежили његовом уситњавању.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

 1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

  Непринципијелна политика

  Наметнута Политика ИНТЕГРАЦИЈА БАЛКАНА Вашингтнским споразумом, преко Мини Шенгена – Отворени Балкан – има за цилј да увелича и надогради Вучићев мини Шенген (у склопу геополитичкх интереса САД и Косова) – да инсталира свеобухватну НОРМАЛИЗАЦИЈУ ОДНОСА Србије и Косова – да се прогласи КОМПРОМИС Срба и Албанаца и ПОТПИШЕ “СВЕОБУХВАТНИ ОБАВЕЗУЈУЋИ СПОРАЗУМ” о нормализацији, сазове медјународна конференција и Косово (нова држава након финализације Бриселског споразума) – прими у пуноправно чланство у СБ УН-а.
  МИНИ ШЕНГЕН… стигло се тек до промене нјеговог имена, али не и до уклјученјја нових чланица, како је најавлјивано, каже се у чланку (а то је јавно наговештавано). У старту отваранја Шенгена Србије, Македонијее и Албаније, ако читамо измедју редова “двосмислених политичких заклјучака (замке)”, говори се једно а тумачи другачије, планирано је и уклјученје Косова, али намерно изоставлјено да би српски народ-Србија лакше прихватила Шенген да се спроведе у пракси, а касније да приклјуче Косово. “Намера” је била очигледна, јер је и Вашингтонски споразум тачком 5. приклјучио Косово у Мини Шенген (прихваћено од обе преговараћке стране). А сада Влада Косова (као) није, не прихвата Вашингтонски споразум, са намером да прво оствари зацртане цилјеве за независност Косова, а касније ће сигурно бити уклјучена у “Отворени Балкан) који највише иде у прилог Косову.

  По многим тачкама Вашингтонски споразум је штетан по српске интересе, наложено Израелу да призна Косово и обратно, отворе дипломатска представништва, а штетан је и на унутрашнјем плану “прометом лјуди и услуга, признаванјем диплома и сертификата” без уводјенја принципа “паритета и реципроцитета у односима Срба и Албанаца – када су на терену Албанци деценијама спроводили етничко чишћенје Срба скоро до истреблјенја и отимају територију: Шенгеном се законски омогућава несметано запошлјаванје и населјаванје Албанаца у централној Србији (наводно отвореним границама), а који ће Срби ићи да раде и живе на Косову у шиптарију, који континуирано врше зулуме над србима? За то треба да се испуне два УСЛОВА (по свакој правди и логици):
  ПРВИ УСЛОВ: обавезан повратак 250.000. прогнаних Срба (бројку попунити доброволјцима);
  ДРУГИ УСЛОВ: обавезна примена принципа “паритета и реципроцитета” – реципрочних мера у медјуетничким, медјунационалним и медјудржавним односима (по конвенцијама СБ УН-а)?! Могућ наставак, хвала на простору! …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *