Дон Кихот и кнез Мишкин нашег издаваштва

Човек пева против смрти: скица за портрет Владимира Меденице

Како се родила јединствена књига Кућа од песама, коју је издао Образовни програм за децу, младе и породицу Првог програма Радио Београда – музичке емисије, аутора Аце Селтика и илустратора Алексе Гајића

Пре шест деценија Радивоје Лола Ђукић добио је задатак да организује на радију нешто што би деци било забавно и корисно. Онда је Душко Радовић смислио да децу треба будити причама. И то тачно у седам. И приче морају да буду изузетно добре… Тако је настало Добро јутро, децо. И данас та редакција успева да буде ведра, забавна и поучна. У серијалу Фамилиологија емитује се годинама рубрика Прича о песми уреднице Весне Ћоровић Бутрић, у којој учествује Александар Петровић познатији као Аца Селтик, фронтмен групе Ортодокс Келтс, који се бави музиком, новинарством и породицом. Свестрано талентован, он у звучним минијатурама анализира рокенрол песме и прича о настанку и смислу сваке од њих. Тако се родила књига Кућа од песама, коју је издао Образовни програм за децу, младе и породицу Првог програма Радио Београда – музичке емисије, аутора Аце Селтика и илустратора Алексе Гајића. У књизи су обрађене 52 + 1 рокенрол песме које се баве, свака на свој начин, породичним темама. На крају сваког прилога налази се баркод који може да се скенира и песма преслуша на Јутјубу.

[restrict]

У песми Тата шта ако америчког музичара Бобија Берa Млађег, иначе оца троје деце, мали син пита оца немогућа питања – шта ако ветар престане да дува, ако трава престане да расте, ако сунце престане да сија. Тата, шта ако ја престанем да те волим? Е онда ће се десити све оно што си питао раније, одговара отац, у тексту који је написао Шел Силверстајн, аутор култне дечије књиге Добро дрво. Ерик Клептон је своју чувену песму насловио Лејла уместо Пети, јер је Пети Бојд, у коју је дуго био заљубљен, у то време била жена његовог пријатеља Битлса Џорџа Харисона. О љубави пева и француски шансоњер Жак Брел у легендарној песми Не остављај ме (Ne me quitte pas), посвећеној бившој девојци Сузан Зизу Габриело. Инспирација му је била Листова Мађарска рапсодија бр. 6. Љубав мог живота Фредија Меркјурија говори, замислите, о девојци, његовој првој љубави Мери, којој је признао зашто не може да остане с њом, али она је била и остала једини и највећи пријатељ до краја живота. Романтична балада Ролингстоунса Енџи настала је 1972. и до данас се не зна коме је посвећена, жени Дејвида Боуија, глумици Енџи Дикинсон, ћерки Кита Ричардса, или неком сасвим другом. Истина је тамо негде, што би рекао Молдер.
Спрингстинова песма Река једина је рокенрол песма посвећена – зету, опевани пар је стваран, а песма је, без ауторове намере, постала незванична химна радничке класе. Бунтовник и боем Џони Кеш написао је најлепшу баладу Позови своју мајку. Мајку је звао сваки дан телефоном само да је чује и да зна да он мисли на њу. У песми Хеј, Џуд Џулијан Ленон је од надимка Џулс постао Џуд. Пол Макартни је ову песму посветио малом Џулијану у моменту када су се разводили његови родитељи Џон и Синтија Ленон. Реј Дејвис, певач и гитариста групе Кинкс, написао је песму Чудо од детета (Wonderboy) док су он и његова супруга чекали друго дете. Песма је дошла прерано, јер се родила девојчица, Wondergirl, по имену Викторија. И неухватљива Бјорк потпуно неочекивано показује своју нежну, мајчинску страну у песми Усна колевка. Како је клавир спасао дечака од погрешних избора у животу говори песма Нико ме не познаје као клавир енглеског музичара Самфе, у којој се аутор сећа мајке која је унела клавир у кућу како би га одвукла од лошег друштва и криминалног утицаја.
Наш истакнути илустратор и графичар Алекса Гајић нашао је у песмама које се обраћају некоме у породици – ћерки, оцу, брату, мајци, сину, чак и зету – инспирацију да сваку песму визуелно уобличи према тексту. Без његових илустрација књига не би била овако чаробна. Слично Малом Принцу, намењена је и великима и малима, са циљем да се окупе уз добру породичну музику. Ако нас нека песма повеже, књига је успела у свом циљу, у издању Редакције, која је, како одговорно тврди Аца Селтик, последњи бастион одбране породице у етру.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *