Мрежа отровног паука

Размишљања над сликом Срба у очима Запада (3)

Шта се то десило са Србима на крају 20. и почетком 21. века? Како се то историја окренула против њих? Зашто су некадашњи савезници постали противници? Зашто пламти антисрпска мржња у неким круговима региона, некадашњег „братства и јединства“, али и неким антисрпским центрима на Западу? Како је „механизам историје“ на вишеструк начин разапео национално биће српског народа на крају другог миленијума?

У хашким суђењима Срби су осуђени на укупно 1.138 година затвора. Од тога седам доживотних робија. А ниједан Хрват против злочина над Србима, ниједан Бошњак (муслиман), ниједан косовски Албанац. Према хашким пресудама нико од Хрвата и Бошњака и Албанаца није чинио злочине према Србима (обраћање А. Вучића на седници СБ УН, „Новости“, 9. јун 2021). Истовремено, за убиство 3.267 Срба, окривљени Бошњаци су осуђени на укупно 22 године затвора! При томе, Срби су етнички очишћени из Хрватске (500 хиљада), из БиХ (300 хиљада) и с Косова и Метохије (300 хиљада).

ХАШКА ПОЛУГА Хашки трибунал је полуга антисрпске кампање; 25 година он суди првенствено Србима.
Треба се подсетити Нирнбершког процеса. Међународни суд је радио годину дана, 1945–1946, и за четири облика ратних злочина (не и геноцид) осуђено је на смртну казну 12 немачких генерала, уз седам затворских казни и три ослобађајуће пресуде. И све то за нацистичко убиство 60 милиона Европљана (и становника остатка света) и немерљиву материјалну штету! У Хашком трибуналу осуђено је 74 Срба а седам доживотних затвора је равно смртној казни. Не могу се упоређивати Хашки и Нинбершки суд ни по једном параметру, осим да је у питању ратни догађај. Али ако се само издвоје облици ратног злочина и последице, човек с имало знања и осећања за правду зацрвени се од стида. Правда као одмазда.
Хашки трибунал је трансформисао грађанске, верске и националне ратове за своје државе у ратове Срба против несрба. А прегласавањем донете пресуде служе Западу и региону за доношење резолуција о геноциду у Сребреници. Ништа није случајно. Скоро три деценије суђења. „Отровни паук“ око Срба наставља да плете своју мрежу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Крај у следећем броју


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *